keskiviikko 2. heinäkuuta 2014

Harjun Höyry Steam Beer - Panimoyhtiö Hiisi

Eilen töiden jälkeen tuli käytyä kotimatkalla heittämässä kaverille maistiaisiksi yksi oma tekemä IPA jyväskylän suunnalle ja sammalla kertaa tarjoutui oiva tilaisuus käydä katsastelemassa mitä oluita olisi tarjolla. Hyväksi todetusta Palokan Citymarketista lähtikin mukaan 11 pulloa, mutta kävin myös toisen kaverin vinkistä nappaamassa testiin K-Market Kauppahallista Panimoyhtiö Hiisin valmistamaa Harjun Hyöry nimistä höyryolutta. 

Höyryolut on itselleni uusi käsite, mutta löytämieni tietojen perusteella (siis googletin) se on Californian seudulta peräisin olevaa lager tyylisesti valmistettua pohjahiivaolutta, jota on vain valmistettu tavallista korkeammassa lämpötilassa. Nykyisin tahallaan, mutta aikoinaan ilmeisesti olosuhteiden pakosta, kun ei ollut viilennysmahdollisuutta. Ja ilmeisesti suurimmat kuluttajat olivat Californialaisia kaivosmiehiä. Tavallista lämpösemmässä hiivat saattavat käydä nopeammin (tai toimia jopa hitaamminkin) ja tuottaa jotain uusia aromeja tavanomaiseen käymisprosessiin verrattuna. En tiedä varmaksi. Kiinnostavaa kuitenkin.

Ensituttavuus Höyryolueen ja maukas sellainen.

Tuoksussa hienoista hedelmäkarkkia ja kevyttä maltaisuutta. Väriltään olut on kauniin kuparin punertava. Selkeästi tummempaa kuin valtavirtalagerit. Pinnalle kertyy noin 2 cm kerros valkoista vaahtoa, joka laskeutuu aika nopeasti, mutta jää roikkumaan lasin reunoille saarekkeina ja tasaisempana vaahtomattona.

Maku on miedohkon maltainen ja hedelmäinen, jota perusbulkkia tuhdimpi humalointi ryhdistää. Jälkimakuna suuhun jää maukas maltaisuus ja humalan lempeä katkeruus. Suu tuntuma on mukavan täyteläinen lageriksi, jota hiilihappoisuus piristää. 

Täytyy sanoa, että tässä on oikein maukas lagertyylinen olut. Ei tällä omiin olutsuosikkeihini yllettä, mutta jos tätä saisi lähempää ja puolet edullisemmin, niin voisipa saunakaljoina varastossa pitääkin. 4,50 € on kuitenkin hinta, jolla en tätä toistamiseen ostaisi.

Musiikkina otetaan banjoilua. Vaikka olut on enemmänkin länsirannikon suunnalta, niin tämä hillybilly meininki sopinee myös sinne päin. Ainakin minusta. Kun tätä Syvä Joki -elokuvan kohtausta katsoo, niin voisipa kuulla melkein höyrypillin huutavan miehiä takaisin töihin. Eli legendaarinen Banjo Duel.Tuomio: 
Tuoksu: 7/10
Ulkonäkö: 4/5
Maku: 7/10
Suutuntuma: 3/5
Kokonaisvaikutelma: 14/20
Yhteensä: 35/50  

Speksit:
Panimo: Panimoyhtiö Hiisi 
Tyyli: Höyryolut
Maa: Suomi
Alkoholi: 4,5 %
Muuta: Höyryolutta, Panimoyhtiö Hiisin erä #62. Olutta saatavilla vain K-Market Kauppahallista, K-Market Ruokavinkistä ja K-Market Kympistä Jyväskylästä.
Mistä: K-Market Kauppahalli, Jyväskylä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti