maanantai 7. heinäkuuta 2014

Tripel Karmeliet - Brouwerij Bosteels

Helle saavuttaa taas Suomen kuukauden kurjien vesisateiden jälkeen ja jo parin päivän jälkeen valitetaan kuumuudesta. Minä en (ainakaan vielä). Kun on ensin viettänyt 2 tuntia autossa ajaen töihin sitten vielä 8 tuntia tehden töitä ilmastoidussa sisätilassa, ei ulkona olo tuntunut yhtään hullummalta. Näin puoli kymmenenkin aikaan on riittävän lämmintä, jotta voi istuskella läppärin kanssa pihalla ja nautiskella oluesta.

Tällä kertaa maistelussa on belgialaisen Brouwerij Bosteelsin Tripel Karmeliet. Panimo on perhepanimo jo 7. sukupolvessa ja se on perustettu vuonna 1791. Tämä kolmen viljan olut on taas valmistettu panimoakin vanhemman reseptin pohjalta (vuodelta 1679), joka on saatu Dendermonten karmeliittaluostarista. Menneiden aikojen tunnelmaa siis. Tämän panimon tuotoksia on myös kuuluisa Kwak olut, jonka omat nimikko lasit herättävät ainakin useimmissa ihmetystä. Itsekkin olen sitä vuosia sitten maistanut pelkästään sillä perusteella, että lasi oli niin kiinnostavan näköinen. Googlaa, jos et ole törmännyt aikaisemmin.

Tripel Karmeliet on väriltään kullankeltainen ja kirkas. Pinnalle kertyi kaadettaessa reilukerros isohko kuplaista vaahtoa, joka laskeutui hyvin nopeasti. Näyttää aika paljon suomalaiselta keskiverto lagerilta.

Tuoksu on suhteellisen mieto. Aistittavissa kuitenkin lämmittävää mausteisuutta. En tiedä olisiko parempi lasivalinta auttanut tuoksuja paremmin esiin, mutta tämän hetkisessä majoituspaikassani lasivalikoima on kovin kehno ja mukanani vain yksi oma lasi.

Maku on makeahko maltainen ja hunajainen. Sitruksisuutta, mutta myös jotain pehmeämpää hedelmäisyyttä. Miellyttävä makumaailma, jota pieni mausteisuus tukee. Alkoholi ei maistu ollenkaan vaan sen aistii lämmittävästä jälkitunnelmasta. Suutuntuma on hiilihappoinen ja pehmeä. Jälkimaussa tuntuu kuivahedelmää ja hapanleipäisyyttä.

Ulkonäkö ja tuoksu ei sytyttänyt, mutta maku iski sitäkin paremmin. Kerrassaan kelpo tuote maun puolesta. Tuoksut ja maku voimistui vähän, kun kaadoin loputkin pullosta lasiin, joten suosittelen nauttimaan oluen riittävän isosta lasista. Samalla olut hieman samentui hiivojen myötä.

Musassa lähdetään Belgian naapurimaahan Ranskaan ja sen utuisen konepopin lähettilään Airin kelkkaan. Airia on tullut diggailtua enemmän ja vähemmän tosissaan jo vuonna 1998 ilmestyneeltä Moon Safari levystä alkaen. Välillä unohtaen koko bändin, kunnes taas tulee jostain vastaan ja levyt kaivetaan soittimeen. Tähän hieno Cherry Blossom Girl, jonka rujo video ei ole tunnelmaltaan niin hieno. Ehkäpä enemmänkin realismia.Tuomio:
Tuoksu: 5/10
Ulkonäkö: 2/5
Maku: 8/10
Suutuntuma: 3/5
Kokonaisvaikutelma: 12/20
Yhteensä: 30/50  

Speksit:
Panimo: Brouwerij Bosteels
Tyyli: Tripel
Maa: Belgia
Väri: 8,4 EBC
Katkerot: 11,2 EBU
Kantavierre: 19,1°
Maltaat:  Vehnä, kaura ja ohra
Alkoholi: 8,4 %
Muuta: s
Mistä: Kolmisopen Alko, Kuopio

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti