torstai 17. heinäkuuta 2014

Vanhan Tornin Tumma olut - Alahovin Viinitila Oy

Tiistaina tulin pikavisiitile kotiin, jotta saimme mikrokotipanimomme Snow White Breweryn historian toisen olut erän pullotettua. Pitkälti mennään edelleen lainatulla reseptilinjalla ja esikuvana oli Reittausblogin Perushefe. Tosin variaatiota tuli maltaissa taas tällä kertaa. Siitä raporttia myöhemmin.

Alahovin Viinitilan Vanhan Tornin Tumma Olut
ja juuri pullotettu itsetehty Hefe
Urakan pääteeksi iltapalan kera maistelin lähiolutta. Tuossa Kallavesi nimisen rapakon toisella puolen, noin 5 km meidän kotipanimosta, pannaan Alahovin viinitilalla nykyisin myös olutta. Kauppoihin on löytänyt tiensä jo Vanhan Tornin Tumma olut ja Vaalea olut. Ravintoloista näyttää löytyvän myös hieman vahvempi Kahvistout. Keväällähän nämä kauppoihin jo saapui, niin johan se oli jo aika maistaa.

Alahovin Viinitilan Letkeä Olut
juhannuksena 2013.
Vuosi sitten juhannuksena olin viettämässä keskikesän juhlaa Alahovilla ja sain maistaa silloin vuonna 2012 ilmeisesti koetuotannossa ollutta Letkeä Olut nimistä olutta, joka maistui ihan mukiin menevältä. En muista oluen tyyliä, mutta homma oli kehitysasteella vielä silloin. Nyt vuotta myöhemmin kolmea olutta jo tuotannosa. Hieno homma.

Samalla kuulin oluenteosta olevan vastuussa isäntäväen poika, joka oli ilmeisesti myös ideoinut oluen tuotannon tilaviinien rinnalle. Tämä on nyt siis ensimaistosta kuitenkin näille kauppaan asti ehtineille tuotteille.

Olut on väriltään kauniin tumman punaruskeaa ja kirkasta. Valoa vasten punaisuus korostuu kivasti. Kaatovaiheessa vaahdon muodostus näyttää pieneltä, mutta lopulta pinnalle kertyy reilun sentin korkuinen vaahtokerros, joka laskeutuu nopeasti, mutta jää kestävänä ohuene mattona peittämään oluen pintaa.

Tuoksussa tumman paahteista maltaisuutta, ruisleipää ja hieman kahvia ja suklaata. Maku on miedohkon maltainen. Jälkimaussa tulee kahvia ja suklaisuutta. Suutuntuma on kevyt ja kuplainen. Hieman vetinenkin. Siinä ja siinä rajalla, että maku lysähtäisi esanssiseksi liemeksi. Olisin kaivannut mallasrunkoon hieman ennemän tuhtiutta, jolloin olut olisi voinut toimia oikein mainiosti. Nyt jäi vähän keskikertainen fiilis. Ehkäpä pelattu hieman liian varman päälle. Siitä kielii tuotteiksi valitut tumma ja vaalea lager.

Kerta Kallaveden rannoilla uiskennellaan, niin mikä sopisikaan paremmin taustalle kuin legendaarinen Kallavesj'. Ja savonmetallin sanansaattajan Verjnuarmun esittämänä. Aasinsiltakin tästä löytyy. Bändin laulajan taiteilijanimihän on Puijon Perkele ja tässä oluessa "vanhalla tornilla" viitataan Puijon mäellä ennen sijainneeseen matalampaan Puijon näköalatorniin. Se on myös esitetty etiketissä. Sieltä on voinut ihailla, kuten nykyisestäkin, Kuopion ympärillä välkehtivää Kallavettä. 


Tuomio:  
Tuoksu: 7/10
Ulkonäkö: 4/5  
Maku: 6/10  
Suutuntuma: 2/5  
Kokonaisvaikutelma: 10/20  
Yhteensä: 29/50   

Speksit:  
Panimo: Alahovin Viinitila Oy 
Tyyli: Tumma Lager 
Maa: Suomi 
Maltaat:  Ohra- ja vehnämallas 
 
Alkoholi: 4,7 %
Muuta: Yksi Alahovin Viinitilan ensimmäisistä kaupallisista oluista.
Mistä: Prisma, Kuopio

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti