lauantai 29. maaliskuuta 2014

Johnny Low – Lervig Aktiebryggeri

Mietoudestaan huolimatta tähän
Indian Pale Alen on saatu
kiitettävästi makua.
Tämän saunaillan toisena oluena maistelin norjalaisen Lervig Aktiebryggeri panimon Johnny Low Indian Pale Alen, joka kuuluu mietojen oluiden kategoriaan. Otan ihan mielenkiinnosta näitä mietoja oluitakin maisteluun, sillä ei se alkoholi ole tässä hommassa minulle se pääasia. Valitettavasti usein nämä miedot tai kokonaan alkoholittomat oluet ovat kyllä äärimmäisen mietoja ja vetisiä myös makumaailmaltaan. Liittyneekö tämä siihen, ettei lyhyempi käymisprosessi ole voinut tuottaa kovinkaan paljoa hiivan antamia aromeja mukaan? En osaa varmaksi sanoa, mutta hiivalla on oikeasti hyvin paljon merkitystä oluen maulle (tästä pohdintaa aiemmin), jonka voi todeta esim. Mikkellerin (Yeast Series) tai BrewDogin (Unleash the Yeast) erityisillä hiivasarjojen tuotteilla. Tätä hiivan merkitystä pitänee jossain vaiheessa pohtia lisää, kunhan olen perehtynyt lisää aiheeseen.

Johnny Low kaatuu lasiin kauniin kullan keltaisena, joka on väriltään hivenen tummempi. Mukaan irtosi pohjasta hiivasakkaa, jonka vuoksi oluessa leijaili pieniä hippusia, jotka ehkä laskevat oluen houkuttelevuutta. Kanssa nautiskelijat arvelivat tämän johtavan loppuillasta pikaisiin istuntoihin suuren valkoisen puhelimen luona. Itse en tähän kuitenkaan usko sakan määrän olleessa näin vähäistä.

Vaahtoa kertyi pinnalle 1cm kerros, joka malttoi viipyillä hetken aikaa oluen pinnalla. Kaikkiaan täysverisin Indian Pale Alen näköistä.

Tuoksussa runsaasti hedelmäistä humalaa, ruohoa ja greippiä. Maussa humalointi tulee hyvin esiin ja tuo oluseen sitruksen makumaailmaa, mutta oluen runko jää selvästi kevyeksi ja hivenen vetiseksi. Siltikin kokonaisuutena maku oli posiitivinen yllätys ja tämä yltääkin omasta mielestäni parhaiden mietojen oluiden listan kärkipaikoille. Tätä voisi ostaa toistekin.

Musiikiksi musiikkia IPAn kotiseudulta eli Brittein saarilta. Loistavaa folk-henkistä akustista musiikillista ilakointia tuottava singer-songwriter Ben Howard julkaisi 2011 mainion ja monipuolisen Every Kingdom levyn. Yhtyeessä vaikuttaa laulaja-kitaristi Benjaminin lisäksi kaksi multi-instrumentalistia - pääasiassa selloa soittava kaunotar India Bourne ja rumpujen takana istuva Chris Bond. The Wolves oli se biisi joka johdatti minut Ben Howardin musiikin pariin ja sattumoisin törkeän taitavan pyöräilijän Danny MacAskillin mielettömän hylätyllä tehdasalueella kuvatun videon taustalta.


Tuomio:
Tuoksu: 9/10
Ulkonäkö: 3/5
Maku: 7/10
Suutuntuma: 3/5
Kokonaisvaikutelma: 14/20
Yhteensä: 36/50

Speksit:
Tyyli: IPA
Maa: Norja
Alkoholi: 2,5 %
Mistä: Palokan Citymarket, Jyväskylä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti