lauantai 29. maaliskuuta 2014

Kiira – Panimo Hiisi

Hyvin tumma ja houkutteleva Kiira
ei aivan täyttänyt odotuksia.
Tänään on mukava ja rento ilta tiedossa. Serkkutyttöni oli voittanut jostain arvonnasta tilavan saunatilan käyttöönsä ja hän oli päättänyt kutsua kavereitaan ja meitä serkkuja iltaa viettämään. Itse ajattelin varustautua iltaan muutaman uuden oluen kera. Ensimmäiseksi otin maisteluun Panimo Hiiden Kiira oluen, jonka olin hommannut Palokan Citymarketista. Hiisi on noussut itselleni yhdeksi kiinnostavimmista uusista suomalaisista pienpanimoista, jonka toimintaa tulee tarkkailtua ja tuotoksia pyrin saamaan käsiini aina, kun on vain mahdollista.

Kiirassa on erittäin tyylikäs pelkistetty etiketti, kuten muissakin panimon tuotteissa. Itseäni tämä miellyttää. Etiketeissä vaikuttaa olevan samoja elementtejä ja toteutettu aina kolmella värillä, joista yksi tuntuu olevan aina musta.

Kiira kaatuu lasiin erittäin kauniisti. Olut on hyvin tumma ja lähes läpikuultamattoman musta. Oluen päälle kohosi kaadettaessa upea maitokahvin värinen kuohkea vaahtokukka. 

Tuoksu hieman tunkkainen ja pistävä. Ei miellyttänyt itseäni. Maku on lakritsinen ja kuiva, mutta hieman kevyt. Jotenkin ei avaudu minulle hirveän hyvin. Kokonaisuutena mielenkiintoinen tuotos, joka ei itseäni isommin sytyttänyt.

Musiikiksi tumman lakritsisen oluen kaveriksi valitsi mielenkiintoista suomalaista Tiiu Helinää. Bändin ydinkaksikon muodostaa sisarukset Tiiu Helinä ja Samuli Tanner, joista ensimmäinen hoita laulupuolen ja jälkimmäinen naputukset, härpäkkeet ja suhinat - nimittäin sellaisia Tiiu Helinän musiikki sisältää paljon. Mieleeni tulee paljon islantilaisen Múm yhtyeen ensilevyt, mutta Tiiu Helinän levyllä uidaan paljon syvemmällä melankolian tummissa vesissä, kun taas Múm menee positiivisimmissa maisemissa. Unenomainen tunnelma on kyllä ominaista molemmille yhtyeille.

Tiiu Helinän levyn on julkaisut Husky Rescue yhtyeen nokkamies Marko Nybergin luotsaaman levy-yhtiön El Camino Recordsin kautta. Tässäpä toisenlaista suomalaista melankoliaa tangon ja hevin rinnalle. Kurja Mies.

Tuomio:
Tuoksu: 4/10
Ulkonäkö: 4/5
Maku: 6/10
Suutuntuma: 3/5
Kokonaisvaikutelma: 12/20
Yhteensä: 31/50

Speksit:
Panimo: Panimo Hiisi
Tyyli: Dark Ale (?)
Maa: Suomi
Alkoholi: 4,5 %
Muuta: Mukana lakritsijuurta.
Mistä: Palokan Citymarket

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti