perjantai 28. maaliskuuta 2014

Ruby Jazz Ale – Pyynikin käsityöläispanimo

Tänään iltapalan kera tuli otettua tarjolla olleen granaattiomenan innostamana Pyynikin käsityöläispanimon Ruby Jazz Ale maisteluun. Olusen hankin työreissulla ollessa, kun pistäydyin ihan asiakseni Palokan Citymarketin oluthyllyn äärellä täydentämässä varastojani.

Ruby Jazz Ale oli tunnelmallisen näköinen olut, jota valmistajan puoleltakin
kehoitettiin nauttimaan  musiikin kera. Niinhän minä aina.

Aromilasiin kaadettaessa vaahtoa kertyy pieni vaalea kerros. Olut on väriltään hyvin tummaa. Leveässä lasissa olut näyttää hyvin tummalta, lähes mustalta. Kirkkaampaa valoa vasten kallistettaessa väri on selkeästi tumman, mutta punaiseen päin taittava. Ei kuitenkaan rubiinin punaista.

Tuoksussa kirsikkaa, vadelmaa ja häivähdys pihlajankukkaa. Maku on yllättävän mieto. Hieman marjainen, mutta mieto maltainen maku. Hienoisen pähkinäinen. Jälkimakuun tulee humalan katkeroa, suorastaan kitkeryyttä.

Kokonaisuutena keskinkertainen teos. Oluesta jäi vähän mieto ja pettynyt olo. Ehkäpä odotukseni olivat vain liian korkealla. Panimon Vahva Portteri oli erinomaisen maukas olut ja Pikku Portteristakin pidin, vaikka ilmeisesti hienoista laatu vaihtelua erien kesken on ollut. Eka Pikku Portteri oli oikein hyvä, mutta toisen jätin kesken, koska maku ei ollut sama kuin edellisessä. Epäilin jopa pilaantunutta yksilöä tai korkki virhettä.

Panimona Pyynikin käsityöläispanimo on kiinnostava ja toiveekkana odotan jatkoa.

Musaksi Ruby Jazz Ale kanssa valitaan tietenkin jazzia ja otetaan tuoretta ja mielenkiintoista kotimaista tuotosta nuorelta säveltäjältä, Outi Tarkiaiselta. Oglütz on Tarkiaisen ensimmäisen oman albumin, Into the Woodland Silencesin avausraita, joka yksi levyn helpoimmin lähestyttävistä biiseistä. Bändinä levyllä soittaa ruotsalainen Norrbotten Big Band ja solistina kaunisääninen jazzlaulaja Aili Ikonen. Ennakkoluulottomille musiikillisista kuunteluhaasteista pitäville suosittelen tutustumaan 17 minuuttiseen levyn nimikkobiisiin.

Tuomio:
Tuoksu: 6/10
Ulkonäkö: 3/5
Maku: 5/10
Suutuntuma: 2/5
Kokonaisvaikutelma: 11/20
Yhteensä: 27

Speksit:
Maa: Suomi
Väri: 15 EBC
Katkerot: 50 EBU
Humalat: Kuivahumaloitu Citrall
Alkoholi: 4,7 %
Muuta: Valmistuksessa on käytetty lisäksi Tamperelaista pihlajanmarjaa ja joitain yrttejä.
Mistä: Palokan Citymarket

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti