keskiviikko 8. lokakuuta 2014

Rönnvikin vaalea – Rönnvik/Olutpaja

Tätä Rönnvikin Vaaleaa on ilmeisesti kehitetty hartaudella. Muistan lukeneeni jostain, että reseptin  hiomiseen on mennyt useampi vuosi. Panimo on perustettu Oluttupa Oy:n kanssa Rönnvikin viinitilan yhteyteen. Panimo on senkin verran tuore tapaus, että ensimmäiset erät tätä Rönnvikin vaaleaa lähti myyntiin 16.6. Nyttemmin tämä on saanut seurakseen Rönnvikin tumman.

Tämä panimon ensimmäinen tuote on kölsch-tyylinen (ei lager, niin kuin Twitterissä menin eilen mainitsemaan. Kiitokset korjauksesta Reittausblogin Harrille) olut. Eli kirkas ja vaalea pintahiivalla valmistettu olut, jonka juuret ovat Saksassa Kölnin seudulla. Siitäpä nimikin.

Minulla ei valitettavasti ollut kölsch oluiden maisteluun käytettävää omaa lasia, 2 dl:an "koeputkea", joten otin tämän IPA lasista. Tosin eihän kölschiä saisi valmistaa muualla kuin Kölnin seudulla. Tai niitä ei saisi ainakaan kutsua Kölschiksi, kuten ei saa kutsua shampanjaksi muita kuohuviinejä kuin Champagnen alueen kuohuviinejä tai Feta-juustoksi muita lampaan- ja vuohenmaidosta valmistettuja suolaan säilöttyjä juustoja kuin Kreikassa vastaavalla menetelmällä valmistettuja juustoja. Tosin Kölschillä ei taida olla EU:n nimisuojaa kuten kahdella edellä mainitulla, mutten vanno ihan varmaksi. 

Rönnvikin Vaalea – sopisi kaveriksi niin
ruisleivälle kuin karjalanpaistille. 

Olut väriltään vaalea oljen keltaista ja kirkasta. Valkoista lyhytikäistä vaahtoa kertyy pinnalle kolmisen senttiä. Tuoksussa mietoa maltaisuutta ja juuresmaisuutta.

Maku on hieman miedohko. Mukavaa mallasta ja hieman juuresmaisuutta maussakin. Uuninaurista ja porkkanaa. Humalointi ei ole voimakas, mutta se vähäinen tukee oluen makumaailmaa ja ryhdistää kokonaisuutta. Jälkimaussa sama makumaailma jatkuu. Suutuntuma on kevyen hapokas, viljaisa ja hieman kuiva. Lopputuntumaksi jää sopiva mallasmaisuus.

Vaikkei ole tullut hirveämmin lagereita juotua, joita lähellä kölschitkin makumaailmaltaan ovat, niin onhan näilläkin hetkensä, kun hyvää juomaa saa lasiin. Ja tässä Rönnvikin Vaaleassa on sitä jotakin vähän enemmän. Sinällään maku ei ole mikään erikoinen tai mieleen jäävä, mutta suutuntuma on perussuomalaista bulkkia parempaa ja tekee siten kokonaisuudesta huomattavasti miellyttävämpää. Kyllä tätä kehtaisi tarjota maukkaan, pitkään muhineen karjalanpaistin kera.

Karjalanpaistin, ruisleivän ja Rönnvikin vaalean kera otetaan jotain yhtä hienoa – Tapio Rautavaaraa. Monipuolinen laulaja ja näyttelijä. Kaiken lisäksi vielä keihäänheiton olympia kultamitallisti vuodelta 1948 ja jousiammunnassakin mies pärjäsi. Huhuh. Jos laivat on puuta ja miehet rautaa, niin Tapio Rautavaara oli timangia.


Tuomio:
Tuoksu: 6/10
Ulkonäkö: 3/5
Maku: 7/10
Suutuntuma: 4/5
Kokonaisvaikutelma: 13/20
Yhteensä: 33/50 

Speksit:
Panimo: Rönnvikin viinitila / Olutpaja
Tyyli: Kölsch
Maa: Suomi
Maltaat:  Ohra ja vehnämaltaat
Alkoholi: 4,2 %
Mistä: K-Extra Ravioli, Tampere

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti