Sinebrychoff on tuonut Nikolai-tuotemerkin alla jo muutamina vuosina hieman suurpanimon peruslinjasta poikkeavia oluita. Ensin oli vuosioluet vuodesta 2011. Ensimmäinen Wieniläistyylinen lager oli selkeää varman päälle pelaamista. Seuraavana tulleet Kellerbier ja Cascade tarjosivat jo vähän enemmän makunautintoja, vaikkei mitään erityisen mieleen jääviä makuelämyksiä olleetkaan. Sitten tämän vuoden Oaked Tumma Lager oli taas pelkkää kevyttä variointia perusoluista.
Nyt sitten kauppojen hyllyille putkahti Nikolai Brewmasters Collection Irish Red Alen ja California Steam Beerin voimin. Näköjään on suurpanimoillakin huomattu ihmisten lisääntyvä kiinnostus erityylisiin oluihin ja niiden makuun määrän sijaan:
"Jatkuvasti vahvistuva craft-oluttrendi oli innoittamassa Carlsberg-konsernin panimomestareita heidän kehittäessään Brewmasters’ Collection -oluet. Ne on luotu eri puolilta maailmaa saatujen alkuperäisreseptien pohjalta, kunnioittaen perinteisiä raaka-aineita, käymismenetelmiä ja kulttuuriperintöä."
Tämä on siis ainakin Carlsbergissä vihdoin havaittu oluiden markkinointipäällikkö Johan Jakobssonin mukaan:
”Viime vuosina vahvistunut kotoilutrendi on tehnyt kotona kokkaamisesta monelle harrastuksen ja vienyt oluthyllyn ääreen valitsemaan erityylisiä oluita kokeilumielessä ruoan kaveriksi. Teetimme viime vuonna tutkimuksen (Craft beer, Kopla 2013), joka osoitti, että 89 % vastaajista on kiinnostunut ostamaan ja maistamaan erikoisoluita. He myös ostavat silloin tällöin tavanomaista kalliimpia oluita. Erityisesti nuoret aikuiset ovat uteliaita erikoisoluiden suhteen ja tutustuvat mielellään oluen monipuoliseen maailmaan. Brewmasters’ Collection -valikoimassa on muitakin kiinnostavia oluita kuin nämä kaksi, esimerkiksi kausioluita. Kysyntä ratkaisee, saadaanko niitä nähdä Suomessa”Eli panimo on valinnut nämä kaksi edustamaan "erikosioluita" ja jos ne myy, niin lisää vaihtoehtoja voidaan saada. Eli markkinatalous jyrää. Tosin, jos nämä ei myy (oli se sitten olueiden onnistumisesta tai tyylisuunnan valitsemisen onnistumisesta riippuvaa) niin ideaa ei viedä eteenpäin ja tarjotaan jatkossakin vain peruslagerieta. No ei ehkä nyt ihan näinkään karusti ajatellen, mutta isot on näköjään hitaita reagoimaan. Tässä on pienten käsityöläispanimoiden iskun paikka ja siksi niitä mielelläni itsekkin maistelen. Aina ei tule osumia, mutta usein ne tarjoavat mielenkiintoisia makuelämyksiä. Isot taas pelaavat ehkäpä liiankin varmanpäälle.
Jos palataan taas takaisin Nikolain Brewmaster Collection sarjaan, niin molemmat tyylit ovat sinällään hyvä valinta, että lähestyttävyys keskiverto lipittelijällekin on matala (jos vain uskaltautuu sen "erikoisoluen" sieltä hyllystä tölkkipäckin tilalle ottamaan), sillä tyylilajit ovat makumaailmaltaan kuitenkin kohtuullisen lähellä lagereiden maailmaa. Pienpanimotuotanto on näistä kuitenkin kaukana, mutta käsityöläismentaliteettia sentään. Carlsberg brändin alle kuuluvien panimoiden panimomestarit ovat pähkäilleet nämä reseptit salaisissa "kammioissa" ja sitten nämä on tuotu pohjoismaissa (tai ainakin Suomi, Ruotsi ja Tanska) markkinoille omina tuotteinaan ja kyseisten panimoiden panimomestareiden valintoina. Irish Red Ale on pantu Ruotsissa ja California Steam Beer Tanskassa.
California Steam Beerin maistoin muutama päivä takaperin ja mielestäni kauppojen peruslagerin se päihitti, mutta eipä siitä sen enempää. Panimoyhtiö Hiisin samaa tyylilajia edustava Harjun Höyry oli maukkaampi lajinsa edustaja.
Tämä Irish Red Ale on väriltään kauniin punaisen ruskeaa. Pinnalle kertyy parin sentin kerros ruskeaan taittavaa vaaleaa vaahtoa.
Tuoksu on mieto, mutta aistittavissa mallasta ja marjaisaa makeutta. Maussa tulee ruusunmarjaa ja makeutta, joka taittuu kevyeen katkeruuteen jälkimaussa. Tämä kombinaatio toimii kohtuullisesti. Ruusunmarjaisuus on samalaista kuin Valion ruusunmarja viilin hillossa. Jännä. Ei pahaa.
Suutuntuma on aika runsas ja napakka mallasrunko tukee makuamaailmaa. Humalointi on hyvin kohtuullista.
Kerrassaan kelpo Red Ale. Tätä voisi saunakaljaksi ostaa vaihtelun vuoksi. Tässä olisi helppo avaus erityylisten oluiden makumaailmaan, jos ei ole vielä ehtinyt muihin kuin tummaan ja vaaleaan lageriin tutustumaan.
Leppoisaan tunnelmaan punaisen kaveriksi punaista. 90-luvun alkupuolen iso hitti Simple Redin Stars pyöri omassa nuoruudessani tiuhaan MTV:n (silloin, kun kanava oli vielä loistava väylä uudelle musiikille) ohjelmistossa, joten otetaanpa nyt sitten nuoruuden muistolle.
Leppoisaan tunnelmaan punaisen kaveriksi punaista. 90-luvun alkupuolen iso hitti Simple Redin Stars pyöri omassa nuoruudessani tiuhaan MTV:n (silloin, kun kanava oli vielä loistava väylä uudelle musiikille) ohjelmistossa, joten otetaanpa nyt sitten nuoruuden muistolle.
Tuomio:
Tuoksu: 5/10
Ulkonäkö: 4/5
Maku: 7/10
Suutuntuma: 3/5
Kokonaisvaikutelma: 13/20
Yhteensä: 32/50
Speksit:
Panimo: Nimellisesti Sinebrychoff, mutta on todellisuudessa Carlsbergin konesermin pohjoismainen yhteisprokkis. Tämä on ainakin pantu Ruotsissa eikä Keravalla.
Tyyli: Red Ale
Maa: Ruotsi
Väri: 25 EBC
Katkerot: 22 EBU
Kantavierre: 11,4°
Maltaat: Pilsner- ja kristallimallas (ainakin)
Humalat: Cascade (ainakin)
Alkoholi: 4,6 %
Muuta: Nikolain Brewmasters Collection
Mistä: Kolmisopen Citymarket, Kuopio
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti