keskiviikko 22. lokakuuta 2014

Unto Sahti 2014 – Plevna

Plevna on tehnyt nyt kolme kertaa sahtia Aleksis Kiven päivänä eli 10.10. Tämä sahti on nimetty Untoksi, kuten edellinenkin, sahdistakin useasti kirjoittaneen toimittajan Unto Tikkasen muistoksi. Tämän erän on tehnyt kuten edellisenkin sahtimestari Sam Viitaniemi.

Nyt tätä Unto sahtia oli rantautunut myös Kuopioon Ravintola Maljan hanaan ja olihan se kipaistava maistamassa, kun sitä vielä sai. Enää ei saa. Mutta nyt kerron lyhykäisesti mitä menetitte, jos tämän missasitte.

Lasillinen Unto Sahtia ja Plevnan Sanomat.
Unto on väriltään hyvin sameaa ja kuparin punaista. Jos punaisuutta olisi vähemmän, Unto sahti näyttäisi helposti kuravedeltä. Pinnalle kertyy iso kuplaista "sammakonkutuvaahtoa". Nimitän tällaista tasaisena mattona esiintyvää samankokoisista kuplista koostuvaa vaahtoa näin, koska se tuo mieleeni sammakonkudun, jota pikkupoikana kaverin kanssa keräilimme ojista ja kasvatimme niistä sammakkoja terraarioissa. Vaihtelevalla menestyksellä.

Tuoksu on imelä ja kypsän banaaninen. Tuoksumaailmasta löytyy myös hapanleipäisyyttä ja rusinaa.

Maku on makeahko, viljainen ja tuore hedelmäinen. Aistittavissa myös ylikypsää banaanisuutta. Jälkimakuun tulee kuivaa "viljaisuutta" tai juuresmaisuutta. Silti yllättävän maukas sahti.

Suutuntuma on tuhti, kuiva ja hiilihapoton. Toisaalta suuhun jää aavistuksen samanlainen tuntu kuin perunajauhosta.

Sahdit ei kuulu omiin suosikkeihin, mutta tämä on niistä maistamistani parasta. Voisin jopa sanoa, että tämä oli hyvää. Jäin miettimään oliko sahdissa mukana katajaa, jota usein niissä on. En ainakaan maistanut, mutta katkeroa oli hieman ja käsittääkseni tässä ei ollut humalaa. Paljoa en tätä joisi, mutta lasillinen menee hyvin.

Kun mennään perinnemaailmoissa, niin mennään musiikin puolellakin. Valitsen tämän kaveriksi Värttinää ja heidän vuonna 2000 ilmestyneeltä Ilmatar levyltä Aijö kappaleen, jossa vierailee Ismo Alanko biisin loppupuolella ilmeisestikin Aijön "roolissa". Tämän levyn päättää sydäntäriipivä Meri kappale, missä itkualaulua esittää joku vanhempi lajin taitaja. Suosittelen kuuntelemaan senkin.


Tuomio:
Tuoksu: 7/10
Ulkonäkö: 3/5
Maku: 7/10
Suutuntuma: 2/5
Kokonaisvaikutelma: 11/20
Yhteensä: 30/50 

Speksit:
Panimo: Plevna
Tyyli: Sahti
Maa: Suomi
Maltaat:  Ruis- ja sahtimallasta. Löysin tiedon, että 2012 sahdissa oli sahtimallasta 87% ja ruista 13%
Humalat:  Ei ole. Katajaa todennäköisesti
Alkoholi: 8,0 %
Muuta: Nimetty edesmenneen toimittajan Unto Tikkasen mukaan.
Mistä: Ravintola Maljan hanasta, Kuopiossa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti