maanantai 6. lokakuuta 2014

Django & Steven Pale Ale – Saimaan Juomatehdas

Tämän tulemista Alkoon ehdin jo odottaakin. Helninki Beer Festivalilla vuoden 2014 olut -tittelin voittanut Django & Steven Pale Ale herätti kiinnostukseni. Toiveikkaana heti HBF viikonlopun jälkeisellä viikolla menin kyselemään olutta Mikkelin Pub Päämajasta laihoin tuloksin. Mutta sain sentään ilokseni kuulla, että sitä on tekeillä lisää. Puoli vuottahan tuossa meni, mutta nyt sitä saa – jopa kotiin.

Tämä Ilkka Sysilän luomuksen nimi on herättänyt hienoista kummastusta. Olutverkon artikkeli tapahtuman jälkeen selvensi tämänkin taustaa:
"Oluen eriskummallinen nimi tulee Ilkka Sysilän jazzharrastuksesta. Belgialainen jazzkitaristi Jean ”Django” Reinhardt (1910-53) muodosti ranskalaisen viulistin Stéphane Grappellin (1908-97) kanssa uusia uria aukovan duon, joka Sysilän mukaan joutui Yhdysvalloissa esiintymään amerikkalaisperäisillä nimillä Django & Steven."
Mutta entäs minkälainen tämä olut on sitten lasissa, kun se on vihdoin siihen saatu?

Django & Steven Pale Ale on väriltään hunajankeltainen olut. Pinnalle kertyy reilun 4 cm kuohkea vaahtokukka, joka on kyllä hyvin lyhyt kestoinen.

Tuoksussa aromikasta humalointia. Humalointi on sen verran voimakas, että peittää alleen muut tuoksut. Taustalla on aistittavissa jotain, mistä en saa millään kiinni.

Maku on voimakkaan humalainen. Aromikasta ja sitrushedelmäistä alkumakua, jonka peittää alleen nopeasti hyökkäävä kokonaisvaltainen katkerojen kirjo. Karamellisuutta ja toffeisuuttaa yrittää puskea katkerojen takaa. Jälkimaussa viipyilee reipas katkero humalointi. Suutuntuma on kuivahkon kitkerää.

Itselleni tämä maistuu oikein hyvin, mutta kaikkia voimakas katkerohumalointi ei välttämättä miellytä. Vaimoltani tämä sai täystyrmäyksen, vaikka hänkin on alkanut pikkuhiljaa pitämään reilusti aromihumaloiduista oluista. Maistelu kannattaa. Oluiden makumaailma on niin laaja.

Ja kun oluen nimi on haettu jazzmusiikin puolelta, en voinut olla googlailematta näiden herrojen tuotoksia. Joitain biisejä olen mielestäni joskus kuullut, mutta uusi tuttavuus tämä minulle on. Vanhaa eurooppalaista jazzia. Tässä Django Reinhardtin ja Stephane Grappellin Minor Swing.Tuomio:
Tuoksu: 8/10
Ulkonäkö: 3/5
Maku: 8/10
Suutuntuma: 3/5
Kokonaisvaikutelma: 14/20
Yhteensä:  36/50 

Speksit:
Panimo: Saimaan Juomatehdas / alkuperäinen Panimo Ravintola Bruuveri
Tyyli: American Pale Ale
Maa: Suomi
Väri: 17 EBC
Katkerot: 62 EBU
Kantavierre: 13,4°
Maltaat:  Ohraa ja vehnää
Humalat:  Chinook, Cascade ja Columbus
Alkoholi: 5,2 %
Muuta: Valittiin vuoden 2014 olueksi tämän vuoden Helsinki Beer Festivalilla.
Mistä: Kolmisopen Alko, Kuopio

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti