lauantai 21. maaliskuuta 2015

Ronya – Pyynikin Käsityöläispanimo

Lauantaisen lounaan kera teki mieleni ottaa joku olut – vapaa päivä, kun oli. Tuhti jauhelihakastike kaipaisi jotain tuhtia kumppania. Jääkaapissa oli omien lisäksi muutamia viime viikonlopun Helsingin tuliaisia ja Pyynikin Käsityöläispanimon Ronya. Tuo tumma ja miedosti savuinen vehnäolut neitokainen kuulosti sopivalta, joten se valikoitu lasiin. Olen yhden pullon tätä jo vuoden vaihteessa maistellut, mutta ei ole tarkalleen mieleen jäänyt, minkälainen tämä oli. Joten nyt voisi kirjoitella tästä arvioinkin.

Ronya on väriltään lähes mustaa, mutta ohuelta kohden valoavasten katsottuna hyvin tumman punaruskeaa. Kaadettaessa pinnalle kertyy reilusti maitokahvin väristä vaahtoa, joka laskeutuu kuitenkin aika nopeasti.

Tuoksu on vähän tympeähkö. Hiivaisuutta ja muistuttaa itseasiassa kovettumassa olevaa kipsiä. Hiukan lämmettyään tympeys ja kipsisyys katoaa ja esiin hiipii myös hiukan savuista suklaisuutta.

Maku on makeahko ja hivenen hapan. Kuin sitruunavettä. Jälkimaussa sitrusvesimäinen happamuus viipyilee minkä lisäksi aistittavissa savuisuutta. Hieman lämmettyään makeus häipyy ja happamuus korostuu. Samoin savuisuus jälkimausssa. Lisäksi hiukan suklaisuuttakin. Voimakkaimpana kuitenkin happamuus. 

Suutuntuma on hyvin hapan ja hivenen kuivahko. Tule mieleen hyvin kuiva valkoviini.

Kokonaisuutena ristiriitainen olut. Happamuus on vallitseva fiilis tämän kohdalla. En muista, että ensimmäinen pullo olisi ollut näin hapan. Vaikka happamuutta on reilusti, fiilis oli maun puolelta enemmänkin kuivaa valkoviiniä kuin esim. Ruosniemen Panimon Sourniemen Sourstout. Ei ollut tämä nyt ihan sitä, mitä odotin. Eikä kovin hyvä valinta perinteisen jauhelihakastikkeen kaveriksi.

Tuomio:
Tuoksu: 5/10
Ulkonäkö: 4/5
Maku: 6/10
Suutuntuma: 3/5
Kokonaisvaikutelma: 9/20
Yhteensä: 27/50 

Speksit:
Panimo: Pyynikin Käsityöläispanimo
Tyyli: Weizenbock
Maa: Suomi
Väri:  EBC
Katkerot:  EBU
Maltaat:  Vehnä-, ohra-, savu- ja ruismallas
Alkoholi: 6,5 %
Muuta: Yksi ensimmäisen Papabeers setin oluista.
Mistä: www.papabeers.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti