sunnuntai 7. toukokuuta 2017

An allday, everyday Lager ja Rye Candy Red Ale – RPS Brewing

Perjantaina saataville putkahti vihdoin uuden Kuopiolaisen panimon, Rock Paper Scissors Brewing ensimmäiset oluet. Olihan niitä pakko lähteä heti maistamaan, kun mahdollisuus oli.


Indiepanimoksi itseään tituleeraavalla RPS Brewingillä on heti alusta alkean tavoite suunnata myös Suomen ulkopuolelle ja tuotanto olisi tarkoitus aloittaa isolla. Laitteistoon satsattiin ainakin hyvin. Jakelukanavatkin on jo alkulähtökohtiin sillä panimossa mukana on vaikuttamassa Olut- ja viiniravintolan toimitusjohtaja Janne Seppälä, joka on puuhamiehenä myös uudessa Taproom United baarikonseptissa. Myös kaupanpuolella reittejä on näköjään sovittu, sillä jo noin kuukausi sitten näkyi Kuopion Päivärannan Citymarketista varattuna hyllystä paikat panimolle. Tosin niihin tuli lopulta muita tuotteita, kun panimon tuotanto viivästyi. Mutta eiköhän näitä piaan nähdä myös markettien hyllyllä.

Käsitykseni mukaan panimon konsepti on tuoda oluita tarjolle kolmen sarjoissa, jolloin näihin voidaan liittää perinteinen peli kivi, paperi, sakset -peli. Kuten ehkä keskivertoa fiksummat ovat jo hoksanneet, niin panimon nimikin viittaa tähän. Panimon viestintään kuuluu isolta osin myös pätevällä rallienglannilla toteutetut somevideot, joissa toistellaan usein kuinka anameisingiä kaikki on. Samoin someviestinnässä toimii kivi, paperi, sakset peliin liittyen hashtag #tastethegame.

Oluet eivät siis vielä tulleet kovin laajasti saataville, mutta Ravintola Maljasta sitä sai jo hanasta kahden oluen verran. Tavoitteena oli ilmeisesti saada ekat kolme olutta jo Vapulle, mutta ihan siihen panimo ei ehtinyt. Mutta eiköhän tilanne korjaudu piaan ja luulisin oluen tavoittavan nopeasti ainakin Taproom Unitedin hanat.

Hanassa oli siis Rock ja Paper jotka olivat tällä kertaa An allday, everyday Lager ja Rye Candy Red Ale. Otin molemmat maistoon.


Rock: An allday, everyday Lager

An allday, everyday Lager on kuivahumaloitu lager. Lasiin kaadettu lager nostattaa kivan valkoisen vaahtokukan kuorruttamaan hieman samean, syvän okran väristä olutta.

Tuoksu on melko vaisu. Ei meinaa irrota mitään. Vähän mallasta sieltä tulee esiin, mutten muuta.

Maku on mukavan maltainen. Ruohoista ja maltillisen pihkaisia katkeroja tulee kehiin jälkimaussa. Oikein kiva

Suutuntuma on melko täyteläinen ja tasapainoinen. Ehkä hieman jauhoinen. Runkoa on ihan kivasti kauppavahvuiseksi.

Kokonaisuutena An allday, everyday Lager on oikein kelpo aloitus uudelle panimolle. Tämä olut kumartaa Euroopan suuntaan, vaikka onkin hieman rapsakammin humaloitu. Pienoinen jauhoisuus suutuntumassa häiritsee hieman, muttei paljoa. Kyllähän tätä oikein mielellään juo. Luonnetta enemmän kuin bulkkilagerissa.

Rock, tuomio:
Tuoksu: 5/10
Ulkonäkö: 3/5
Maku: 8/10
Suutuntuma: 3/5
Kokonaisvaikutelma: 12/20
Yhteensä: 30/50 

Speksit:
Panimo: RPS Brewing
Tyyli: Lager
Maa: Suomi
Alkoholi: 4,7 %
Muuta: Ensimmäinen RPS Brewingin olut
Mistä: Olut- ja viiniravintola Malja

Paper: Rye Candy Red Ale

Rye Candy Red Ale on rukiilla ryyditetty red ale. Väriltään tämä on sameahko mahongin ruskea. Vaahto on kevyen vaalean ruskeaa. Keikautettaessa lasia muodostuu vaahdon rajapinnasta kauniisti kuplia.

Tuoksussa mukavasti toffeeta, kuivattua aprikoosia, kandisokeria ja hieman ehkä kirsikkaakin.

Maku on rapsakampaa osastoa heti alusta alkean. Kivaa humala puskaa ja jotain kahvistakin löytyy. Ruis tuntuu myös. Taitaa olla karamellisoitua ruista. 

Alkuun vähän kevyehkö – jopa hieman vetinen, mutta kun suu tottuu humalointiin, tuntuma on mukavan pyöreä. Paranee koko ajan.

Kokonaisuutena oikein kiva olut. Toimii hieman paremmin kuin lager. Humalointi on rapsakkaa ja ei ehkä sovi kevyempien Red Alejen ystäville. Kokonaisuutena nämä RPS Brewing oluet eivät tarjoile mitään tähtiä, mutta oikein hyvää ja laadukasta jälkeä kyllä. Odotan innolla tulevaa.

Paper, tuomio:
Tuoksu: 8/10
Ulkonäkö: 3/5
Maku: 8/10
Suutuntuma: 4/5
Kokonaisvaikutelma: 14/20
Yhteensä: 37/50  

Speksit:
Panimo: RPS Brewing
Tyyli: Red Ale
Maa: Suomi
Alkoholi: 5,2 %
Muuta: Ensimmäinen RPS Brewingin olut
Mistä: Olut- ja viiniravintola Malja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti