sunnuntai 20. elokuuta 2017

Doom – Founders


Tuossa pari päivää sitten Alkossa piipahtaessani hyllyssä silmiini osui jälleen kerran uusi Foundersin olut. Nämä kiinnostaa aina, sillä usein se on lupaus laadusta. Tämä synkän puhuva pullo oli myös synkästi nimetty Doomiksi. Tarkempi tutkailu paljasti pullon olevan Foundersin Barrel Aged Seriesiä, josta minulla kellarissa oli jo ennestään odottamassa Frootwood ja kahden vuoden KBS:ät. Jälkimmäiset olen maistanut, mutta Frootwood on uusi tuttavuus ja jäänyt odottamaan sopivaa hetkeä. Jotenkin tänään vain tämä Doom veti puoleensa ja pitihän siihen alkaa tutustumaan lähemmin. Eli lasiin Doom Imperial India Pale Ale aged in Bourbon Barrels.

Doom on väriltään kirkkaan kullan keltaista ja yllättävänkin tasasävyistä. Väri ei vaalene juuri edes Spiegelaun IPA-lasin kapeimmalla kohdalla. Valkoista vaahtoa muodostuu reilun sentin kerros, mutta se laskeutuu melko pian.

Tuoksu on yllättävän mieto. Löytyy sieltä kuitenkin hiukan toffeisia, vaniljaisia ja hivenen alkoholisia aromeja.

Maussa tulee aika voimakkaasti alkoholinen ja hieman viskinenkin maku heti alussa. Muutaman hörpyn jälkeen pahin alkoholisuus on taittunut. Nyt löytyy bourbonmaisia vaniljaisia ja tammisia makuja, jota tuovat selvästi mieleen bourbonin, mutta kuitenkin maltillisella tavalla. Itse asiassa ihan miellyttävä, kuin hyvän bourbonin parhaat puolet ilman liiallista alkoholia. Sieltä valkotammitynnyrin lautojen takaa puskee esiin myös hieman hedelmääkin ja havuista humalaa. Kuivattuja aprikooseja ja mangoa. Jälkimaussa alkoholi liimautuu pihkan kanssa limakalvoille pitkäksi toviksi.

Suutuntuma on täyteläinen ja selkeän alkoholinen bourbonn mielenyhtymät voimistaa alkoholisuuden tunnetta, mutta kyllä se myös lämmittää.


Kokonaisuudessaan kiinnosta Imperial IPA, johon bourbon tynyri kypsytys tuo oman mielenkiintoisen vivahteen. Omalle kohdalleni alkoholisuus puskee vähän turhankin selkeästi esiin ja bourbon mielenyhtymä on siinä ja siinä, että onko se liiallinen. Jotenkin ei omalla kohdallani ole nämä tynnyri kypsytykset toimineet oikein muiden kuin Stouttien ja Portereiden kohdalla. Tai no, jos tarkkoja ollaan, niin viski/bourbon tynnyrikypsytykset siis. Sillä on niitä ihan hyviäkin hetkiä, kuten BrewDogin EveryDay Anarchy. Joka tapauksessa, on tämä Doom himpun verran parempi kuin Beer Hunter'sin Jameson tynnyreissä kypsytetty Mufloni Saison Gaelach.

Tuomio:
Tuoksu: 6/10
Ulkonäkö: 3/5
Maku: 8/10
Suutuntuma: 2/5
Kokonaisvaikutelma: 10/20
Yhteensä: 29/50 

Speksit:
Panimo: Founders Brewing Co.
Tyyli: Imperial IPA
Maa: USA
Alkoholi: 12,4 %
Muuta: Kypsytetty Foundersin porukan suosikki Bourbon tynnyreissä (mitä ne sitten ikinä onkaan...)
Mistä: Päivärannan Citymarketin Alko, Kuopio

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti