sunnuntai 5. maaliskuuta 2017

Angus Red Ale – Iso-Kallan Panimo

Tällä kertaa arviossa Iso-Kallan Panimon Angus Red Ale. Olut on saapunut vähän aikaa sitten Alkon valikoimiin, mutta on alunperin valmistettu savolaisen Angus naudan kasvattajan toiveesta pihvilihaolueksi. Itsekin törmäsin tähän ensimmäisen kerran toissa syksynä Kuopion torilla järjestettävässä erinomaisilla SATOA Kuopio Food Festivaaleilla, missä paikalliset ravintola tarjoavat ruokaa pienempinä maistiaisannoksina. Myös olutta ja viiniä on monissa kojuissa tarjolla. Muistaakseni silloin Isä Camillon/Intron teltalla oli myynnissä Angus-lihaburgereita ja tarjolla tätä olutta.

Silloin en tätä valitettavasti voinut maistaa, mutta viime heinäkuussa Helsingin SOPP:ssa otin maistiaisen tätä Iso-Kallan tiskillä. Ei hirveästi jäänyt mieleen, sillä erinomainen Biére de Garde ja mukavan maukas White Whale peittosi silloin tämän alleen.

Olut on jenkkityylinen red ale, jossa panimon mukaan reilu humalointi yhdistyy täyteläiseen mallasrunkoon. Etiketti on tämänkin kohdalla kokenut päivityksen ja suoraan sanoen reilusti parempaan suuntaan. Etiketti on tyylikäs ja takaa löytyvät nyt kohtalaiset speksit (kuten katkerot ja tarjoilulämpötila) ja ruokasuosituksetkin, mitä olenkin jo näiden uusien etikettien osalta kehunutkin.

Angus Red Ale on väriltään hieman patinoituneen kuparin punaista ja lähes täysin kirkasta. Valkoista kuohkeaa kermavaahtomaista vaahtoa muodostuu perin sentin kerros ja vaahtokukka nousee vajaan sentin jopa lasin reunan yläpuolelle.

Tuoksu pähkinäinen, maltainen ja kevyen pihkainen. Hentoa kuivattua aprikoosiakin.

Maku makeahko maltainen ja hieman karamellinen. Sitten esiin astu melko napakat katkerot, minkä jälkeen jälkimakuun jää viipyilemään reilusti pähkinää. Ja reilusti pähkinän kuorta.

Suutuntuma on ihan mukavan pehmeä, mutta katkeroiden ottaessa eturivin paikan, myös suutuntuma käy nielaisun jälkeen hetkellisesti kevyempänä, mikä tuo jopa vetisen vivahteen.

Kokonaisuuten Angus kelvollinen red ale, joka todennäköisesti toimisi parhaiten ruokajuomana. Parempi kuin muistin. Näin saunan päälle rauhaksiin paljaaltaan nautittuna ei ihan hirveitä vau-elämyksiä tarjoile, mutta eihän sitä aina niitä tarvitakkaan. Ihan maukas ja ryhdikäs olut hetkellistä notkahdusta lukuun ottamatta. Paremmin toimii isoina suullisina kuin pieninä hörppyinä. Ei tästä paljoa huona sanottavaa löydy.

Tuomio:
Tuoksu: 7/10
Ulkonäkö: 4/5
Maku: 7/10
Suutuntuma: 3/5
Kokonaisvaikutelma: 14/20
Yhteensä: 35/50 

Speksit:
Panimo: Iso-Kallan panimo
Tyyli: American Red Ale
Maa: Suomi
Väri: 45,2 EBC
Katkerot: 47 EBU (Alko 55,3 EBU)
Kantavierre: 14,1 % (Alko 14,1 °P)
Maltaat: Pale Ale, Cara+, Crystal, Chocolate
Humalat: Columbus, Amarillo, Centennial
Alkoholi: 5,5 %
Muuta: Valmistettu alunperin savolaisen Angus naudan kasvattajan toiveesta pihvilihan kaveriksi.
Mistä: Oli mukana panimolta joulukuussa saamassani maistelusetissä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti