lauantai 25. maaliskuuta 2017

Dammer Pils – Pyynikin Käsityöläispanimo

Tänään maistelussa Pyynikin Käsityöläispanimon ainoa vakituisessa tuotannossa oleva pohjahiivaolut Dammer Pils. Vaikka en ole sataprosenttisen varma, niin olettaisin nimen viittaavaan Tampereeseen. Tästä vihjailee myös etiketissä taustalla komeileva voimala ja padosta kuohuava virta. Lienee Tammerkoskesta kyseessä. Eli Tamperelaista Pilsiä siis.

Sain tämän oluen suoraan panimolta uutukaisen Big 4 Sun monijuomapakkauksen eli kauppojen ensimmäisne "Ison Nelosen" mukana. Pakkaus on jo Pyynikin toinen monijuomapakkaus, mutta tällä kertaa oluet on tölkeissä. Mukana Dammer Pilsin lisäksi on voitokas pihlajanmarjoilla ryyditetty Ruby Jazz Ale,  Pyynikin American IPA (joka oli jo edellisessä paketissa mukana) sekä Cloudberry Saison, mikä on itselläni vielä maistamatta. 

Kolme näistä uuden monipakkauksen tölkeistä on valimistettu paljaisiin tölkkiaihioihin, joihin on liitetty painettu tarra perinteisen tölkinpintaan painamisen sijaan. Tämä tekniikka laskee tölkityksen kuluja ja tuo sen myös pienpanimoiden ulottuville.

Pyynikkihän oli muuten ensimmäinen suomalainen panimo, joka väänti viranomaisten kanssa kättä mahdollistaakseen tämän. Ensimmäisen sessio paketin ostin heti miten sen ilmestyttyä ja arvioinkin sain siitä tehtyä. Tosin kaksi kuukautta siinä meni. Tämän kertaisesta en tee omista aikatauluistani johtuen yhtä arviota koko paketista. Samaan aikaan Pyynikin Big 4 Sunin kanssa monijuomapakkauksen on tuonut markkinoille omansa myös ainakin Maku Brewing ja Brooklyn Brewery.


Dammer Pils on väriltään kypsän oljen keltaista ja melko kirkasta. Hieman hippujakin leijailee hiilihappokuplien seassa. Pintaa hunnuttaa muutaman millin kirkkaan valkoinen tasainen vaahtokerros.

Tuoksu on melko mieto. Leipäistä mallasta löytyy pääasiassa. Hirveästi en muuta aisti.

Maku on pehmeän maltainen ja hieman keksinen. Humalan puraisu on hento ja tuntuu oikeastaan vaan suutuntumassa limakalvoja kuivattavana tunteena. Muuten suutuntuma on pehmeä ja tasapainoinen.

Vaikka tuoksu on mieto, niin maku on ihan napsakka. Ei mitään ihme kikkailua, mutta asiat Dammer Pilsissä on tasapainossa. Hieman voimakkaampaa tuoksua, kun olisi ollut, niin kokonaisuus olisi ollut melko loistavakin. Kuitenkin erityisen oiva juoma saunan päälle tai viilentämään raskaan työn raatajaa, joten tätä varmasti tulee ostettua jatkossa.

Pyynikkikin on näköjään alkanu laittamana tuotteidensa mukaan musiikki suosituksia. Tai ainakin Dammer Pilsin tuotesivuilta semmoinen löytyi. Tosin suositus sisältää 124 kappaletta. Tähän määrään ei taida yksi tölkki riittää.

Tuomio:
Tuoksu: 6/10
Ulkonäkö: 3/5
Maku: 8/10
Suutuntuma: 4/5
Kokonaisvaikutelma: 13/20
Yhteensä: 34/50 

Speksit:
Panimo: Pyynikin Käsityöläispanimo
Tyyli: Pils
Maa: Suomi
Väri: 12 EBC
Katkerot: 22 EBU
Maltaat:  Pils, Münchener
Humalat:  Northern brewer, Saaz
Alkoholi: 4,7 %
Muuta: Yksi Pyynikin uutukaisen Big 4 Sun monipakkauksen oluista.
Mistä: Sain maistiaispaketin panimolta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti