lauantai 11. maaliskuuta 2017

Bourbon Barrel Aged Imperial Stout – Pyynikin käsityöläispanimo

Viikko sitten oli viimeinen päivä ennen hiihtoloman alkamista ja sattumoisin oli kuriiri käynyt tuomassa paketin Pyynikin käsityöläispanimolta. Paketin sisältä paljastui kansainvälisestikin voitokkaat Black IPA ja Ruby Jazz sekä uutukainen Bourbon Barrel Aged Imperial Stout, joka on yksi Alkon tämän vuoden käsityöläisolutvalikoiman tuotteista. Kaksi edeltävää on tullut jo useampaankin kertaan maisteltua, mutta uutukaista en ollut vielä ehtinyt ostaa. 

Pyynikin Bourbon Barrel Aged Imperial Stout on melko suolaisen hintainen (8,71 €), mutta jokatapauksessa tämän oli päätynyt omalle ostoslistalleni – sen verran olen perso tynnyrikypsytetyille imperial stouteille. Kysymys kuuluukin omalla kohdallani: onko tämä niin hyvä olut, että tätä kannattaisi hankkia pari kolme pulloa kellarikypsytystä varten? Nyt minulle tarjoutui mahdollisuus arvioida maistaa ennen ostopäätöstä.

Myönnän, että odotukset on melkoisen korkealla. Pyynikki on onnistunut erinomaisesti näiden tummien oluiden kanssa ja erityisesti mieleen on jäänyt KDC #V****gate Stout, Papan Vanilla Stout, Pajavasara, Maj Stout sekä vuonna 2014 Global Craft Beer Awardissa kultamitallin voittanut Vahva Portteri. Joten paine on kova.

Tätä pulloa koristavaan etikettiin on kuvattu tynnyri ja fontin tyyli tuo mieleen kalevalan. Panimon twiitin perusteella pääteltynä kypsytystynnyreinä ei ole kuitenkaan käytetty Kalevalaisia bourbon tynnyreitä, vaan maineikkaan jenkkiläisen Heaven Hill tislaamon bourbontynnyreitä. Onkohan tämän erikoiserän pullotus hoidettu käsipelillä, sillä pullo oli lähes korkkiin asti täynnä. Huimat puoli senttiä oli jäänyt tilaa.

Olut täysin sysimustaa, eikä kuulla läpi. Itse pimeyskö se laskeutui lasiini? Valoa tuo vain maitokahvin värinen vaahto, jota muodostuu melkoisen nihkeästi.

Tuoksussa on voimakkaan bourbonmaiset aromit, muttei kuitenkaan niin alkoholisella tavalla, kuin pelkkää bourbonia tuoksuttelemalla tulisi. Vaniljaa ja tammitynnyriä. Kahvia ja suklaata löytyy myös reilusti. Hiukan sitä alkoholiakin puskee paikoitellen esiin, mutta onhan tässä alkoholiakin 13%. Isoja aromeja!

Mausta löytyy maukkasta suklaata, pehmeän kahvia ja vanilja. Kahvi ja suklaa erityisen runsaasti läsnä. Bourbonin makua tulee esiin, mutta ilman sitä normaalia vahvaa alkoholin iskua. Tässäpä "bourbonia" minun mieleeni. En välitä niinkään näistä paljaaltaan. Mutta tämä on huikean hyvää. Kuin tuhti bourbon-suklaa-kahvi-jäätelö jälkkärihässäkkä.

Suutuntuma on pehmeä ja silkkinen. Alkoholisuus nostattaa välillä hieman terävempiä tuulahduksia, mutta sitä on vaikea välttää näissä prosenteissa. Ei ole kuitenkaan mitään julmetun paksua.

Kerrassaan huikea olut. Pyynikki näytti jälleen osaavansa stouttien teon ja tynnyrikypsytyskin on upeasti hallussa. Omaan makuuni täydellisen sopiva. Vähän enemmän kuin olisi ollut vaahtoa, niin olisi ollut vielä näyttänyt herkullisemmalta, mutta se on pieni murhe. Tätä pitää ostaa kellariin.

Tuomio:
Tuoksu: 9/10
Ulkonäkö: 3/5
Maku: 10/10
Suutuntuma: 5/5
Kokonaisvaikutelma: 18/20
Yhteensä: 45/50 

Speksit:
Panimo: Pyynikin käsityöläispanimo
Tyyli: Imperial Stout
Maa: Suomi
Väri: 301 EBC
Katkerot: 44,4 EBU
Kantavierre: 24,0°P
Alkoholi: 13,0 %
Muuta: Yksi Alkon 2017 vuoden käsityöläisolutvalikoimasta. Tynnyrikypsytettty (ilmeisesti Heaven Hill bourbontynnyreissä)
Mistä: Sain maistiaispullon panimolta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti