tiistai 24. marraskuuta 2015

Diplomi-insinööri – Ruosniemen Panimo

Tänään maisteluun Ruosniemen Panimon Diplomi-insinööri eli porilainen Tupla IPA. Tämä tuote löytyy Alkon tilausvalikoimasta, mutta onneksi moni Alko on sitä tilannut oma-aloitteisesti tai asiakkaiden pyynnöstä myös korillisia hyllyynkin. Näin kävi myös Kuopiossa ja kävinkin itselleni yhden noutamassa jemmaan jo aiemmin syksyllä. Olen kuullut tästä oluesta hyvää, joten odotukset on kohtuullisen korkealla.

Diplomi-insinööri on esteettisesti
pätevä kokonaisuus, mutta maun
puolella ei osuttu nyt minun
makuhermoon.
Diplomi-insinööri laskeutuu lasiin yllättävänkin esteettiseksi kokonaisuudeksi ollakseen näinkin teknisesti orjentoitunut. Vitsi. Mutta tosiaan, vaalean meripihkan värinen kirkas Diplomi-insinööri näyttää lasissa oikein herkulliselta noin kolmen sentin vaahtokruunun kanssa.

DI:n tuoksu on reippaan humalainen. Pihkaista männynoksaa ja hieman greippiäkin. Luonnehtisin raikkaaksi. Selkeä IPA, mutta enemmän Britteihin kallistuva. Tropiikkia en tuoksusta niinkään löydä.

Maku on melko kitkerän humalainen heti alusta alkaen. Suun limakalvot kylvetetään pihkakylvyssä, minkä jälkeen limakalvot pysyvät kuivina ja katkeroisina pitkään suun tyhjenemisen jälkeen. Humalameren takaa löytyy myös pähkinää ja maltaista makeutta.

Suutuntuma on pohjavireeltään täyteläinen tukevan mallasrungon ansiosta, jota voimakkaat katkerot kuivattavat ja pähkinänkuorimainen kitkeryys viipyilee suussa. Vesilasi on poikaa tämän kanssa.

Kokonaisuuten hurjasti katkeroiden puolelle kääntyvä DIPA. Ruosniemen Panimon tuotesivuilla luvataan troopista humalointi, mutta minusta tässä mennään enemmänkin Kainuulaisessa mäntymetsässä. Jotenkin ei maultaan napannut nyt tämä kuivien humalan katkeroiden ja pihkaisten kitkeryyden paukku. Joku tässä tökkäsi ja asettui poikkiteloin makunautinnon edessä. Liika kitkeryys maussa. Se se on. Muilta osa-alueiltaan hyvä DIPA.

Tuomio:
Tuoksu: 8/10
Ulkonäkö: 4/5
Maku: 6/10
Suutuntuma: 4/5
Kokonaisvaikutelma: 13/20
Yhteensä: 35/50 

Speksit:
Panimo: Ruosniemen Panimo
Tyyli: Duoble IPA
Maa: Suomi
Väri: 26 EBC
Katkerot: 107 EBU
Kantavierre: 17,5 °P
Maltaat:  Ohramaltaat
Humalat:  Columbus, Simcoe, Amarillo ja Cascade
Alkoholi: 8,0 %
Muuta: Alkon tilausvalikoiman tuote
Mistä: Sokoksen Alko, Kuopio

(26.11.2015 vaihdettu missä lie mielenhäiriössä tekstiin lipsahtanut virheellinen ilmaisu "raumalainen Tupla-IPA" oikeaksi "porilainen Tupla-IPA" tarkkaavaisen lukijan reklamaation pohjalta. Pahoittelen aiheuttunutta mielipahaa.)

3 kommenttia:

 1. Ihan hiukka näin porilaisena tökkii tuo Rauma-vertaus ! Ruosniemi on kyl Poris, Raumalaiset ei edes tiedä mitä tupla-ipa saati sitten edes ipa on !
  Ässät rules !!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta!!! Onpas käynyt nyt oikein emämunaus... syvät pahoitteluni mielihäiriöni aiheuttamasta sydämen tykytyksestä. :) Asia on korjattu nyt!

   Poista
 2. Pahoittelut hyväksytty ja kiitokset pikaisesta korjauksesta. Nää on tarkkoja asioita täällä Länsirannikolla :-)

  VastaaPoista