torstai 3. joulukuuta 2015

Founders Porter – Founders Brewing Co.

Vuonna 2013 joulukuussa julkaistiin Facebookissa Olutjoulukalenteria, jota myös eräs kaverini Sahti-Seppo oli tekemässä. Kaikkiaan mukana oli kolme herrasmiestä, jotka jokainen vuoropäivin kirjoittivat yhden olutarvion omavalintaisesta oluesta, jonka halusivat ihmiselle esitellä. Näitä juttuja tuli itsekin luettua jo osaltaan ne toimivat myös inspiraation lähteenä oman blogini perustamiselle.

Olen parin vuoden aikana tutustunut myös toiseen kirjoittajaan, Laajalahden SUURpanimon Jaakkoon, jonka kanssa olemme myös kotitekoisia oluita ja ideoita niiden valmistamisesta vaihdelleet. Tässä jokin aika sitten sain kunnian tulla kutsutuksi mukaan tekemään tätä samaista Olutjoulukalenteria ja enhän minä moisesta voinut kieltäytyä. Olutjoulukalenteri löytyy osoitteesta www.facebook.com/olutjoulukalenteri/. Laitan omat luukkuni myös tänne blogin puolelle, koska en varmaan ehdi muuten tässä kuussa blogitekstejä kirjoittelemaan. Arvioni löytyvät täältä hieman tarkemmilla spekseillä varustettuna,  kuin FB:n puolella. Tänään oli ensimmäisen oman luukkuni vuoro, joten olkaa hyvä. Ajatukset lähti vähän laukkaamaan...

Herkullinen kokonaisuus, jota oli
ilo nauttia. Suosittelen.
Tämän päivän luukusta paljastuu Foundersin Porter. Tämä olut on itselleni entuudestaan tuntematon, mutta uskaltauduin tuntemattoman tuotteen valitsemaan, koska kyseessä on erinomaisen hyvä panimo rapakon takaa. Tämän vuoksi myös odotukset on korkealla – kuin jouluaattoa odottaisi. Jo kolmantena päivänä. Hitsi, tästä tulee kivaa. Tai sitten tiputaan korkealta.

Tämä kyseinen olut valikoitui mukaan hyvän saatavuuden vuoksi, sillä tätä löytynee useimmista Alkoista tällä hetkellä, joten halukkaat pääsevät tätä varmasti maistamaan.

Founders Porter ei ehkä ole kaikkein jouluisin pullon ulkoasultaan, vaikka tummat sävyt myös jouluun käyvät. Etiketissä poseeraa tummiin pukeutunut nainen. Miss Porter. Aikakausi 1800-luvun viimeisiä vuosia. Toinen teollinen vallankumous on tuonut vaurautta ja mullistavia keksintöjä, kuten sähkö ja elokuva. Vauraus näkyy naisesta. Pukeutuminen on aikakauden luksuta. On aikaa ja varallisuutta harrastaa. Miss Porter tyylikkäänä tummissaan. "Dark, Rich & Sexy". Näin lukee etiketissä. Lienekö kuvaus naisesta vai oluesta? Molemmista kenties? Näillä tunnelmilla ei ainakaan perinteiseen suomalaiseen joulukuvaelmaan sulauduta. Kuulostaa enemmän joltain Fifty Shades of Grey tyyliltä, mutta ei anneta sen häiritä. Kaksi ensimmäistä kuvausta lupaavat hyvää ainakin oluen kohdalla ja nyt etsitään jotain hyvää juomaa joulun odotukseen. Ja Foundersilta on lupa odottaa hyvää.

Founders Porter kaatuu lasiin mustana, hieman öljymäisenä synnyttäen ruskeita kuohukuplia, jotka kohoavat yhä isommaksi kerrokseksi pullon valuessa lasiin. Kun yötä mustempi juoma on lopulta lasissa, pinnalle on muodostunut reilu kahden sentin maitokahvin ruskeaa vaahtoa. Kuin Café au laitin väristä puuterilunta.

Miss Porterin tuoksu on huumaava. Paahteista kahvia, tummaa suklaata, hieman tervattuja suksenpohjia ulkosaunan kuistin vieressä. Tulen rätinää kiukaassa. Pieni pakkasen purevuus kostean lämpimällä iholla. Ilma on tyyni. Lähes täysikuu valaisee lumisen maiseman. Revontulet leimahtaa tunturin laen takana. Hengitys höyryää kilpaa ihon kanssa.

Lasi nousee huulille. Tämä tumma nektari valuu janoiseen suuhun. Täyteläisen pehmeä ja paksu suutuntuma. Paahteisuus täyttää suun. Paahtunutta ruisleivän kuorta, nokipannukahvia, kuivahedelmiä. Humalan katkerot terävöittävät makua. Tuovat särmää. Ajatukset ovat palanneet takaisin kotisohvalle. Tuoksun illuusio ei jaksanut kantaa maun puolella samalla teemalla pidempään. Maku on silti hyvä. Miellyttävän monipuolinen, mutta kuitenkin hallittu kokonaisuus. Jälkimakuun saapuu katkeroiden sävyttämää kuivaa nokisuutta. Kuin suloisen katkera muisto. Huomioin ohuen vaahto kerroksen peittävän oluen pintaa edelleen tasaisesti vaikka lasi on huventunut puolilleen. Edelleen hyvin houkuttelevan näköistä

Kaipaisin jotenkin kuusen neulasten tuoksua tähän viereen, mutta täytyy tyytyä siihen mitä on. Olin lastannut lautaselle Porterin kaveriksi pipareita, Fazerin mustikkasuklaata, 30 kuukautta kypsytettyä parmesaania ja tilkan balsamicokastiketta. Parmesaani ja piparin yhteistuoksu on hyvä. Founders Porterin makua tukee hyvin piparit ja hyvin ikääntynyt parmesaani, jota balsamicon raikkaus piristää. Valittu suklaa on kuitenkin liian makeaa tälle paahteiselle ja tumman puhuvalle oluelle. Joku 70-80 %:nen suklaa olisi toiminut paremmin.

Kaikkiaan erinomainen olut ja myös hyvä kumppani joulun odotukseen. Kinkun ja lootien kanssa en tätä parittaisi, mutta tuhdimpien pataruokien tai riistan kumppaniksi tämä käy. Voisin ottaa Miss Porterin kaveriksi myös aattoillan hämyyn kera jouluisten herkkujen (pähkinät, juustot, suklaat ja kuivahedelmät). Vahva suositus ja hintakin kohdillaan.

Tuomio:
Tuoksu: 9/10
Ulkonäkö: 4/5
Maku: 8/10
Suutuntuma: 4/5
Kokonaisvaikutelma: 16/20
Yhteensä: 41/50 

Speksit:
Panimo: Founders Brewing Co.
Tyyli: Porter
Maa: USA
Väri: 239 EBC
Katkerot: 45 IBU (Alko 47,9 EBU)
Kantavierre: 16,8 °P
Maltaat:  Münich- ja suklaamaltaat
Humalat:  Crystal-, Willamette- ja Nugget-humalat
Alkoholi: 6,5 %
Muuta: 3,89 €
Mistä: Kolmisopen Alko, Kuopio

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti