maanantai 14. joulukuuta 2015

Brewdolf the Reinbeer – Stallhagen

Tämän päivän luukusta paljastuu ehkäpä tämän kauden hauskimmin nimetty jouluolut – Stallhagenin Brewdolf the Reinbeer. Stallhagenin panimo sijaitsee Ahvenanmaan maaseudulla ja sen tuotteita on vaihtelevasti saatavilla. Kauppavahvuisia löytyy kivasti, mutta vahvempia vähemmälti. Parhaiten taitaa saada Ruotsinlaivoilta. Viimeaikojen tunnetuin Stallhagenin olut lienee Historic Beer 1843 eli ns. Hylkyolut, joka on tehty mahdollisimman pitkälti esikuvansa Ahvenanmaan edustalta hylystä nostetun oluen mukaiseksi. Oluen analysoi VTT ja belgialainen yliopisto ja ensimmäisen (huippukalliin) koe-erän jälkeen tuotetta on saapunut kauppoihin eripuolille suomea.

Stallhagenin nettisivuilta löytyy muutamia mielenkiintoisia oluita (ei valitettavasti suomeksi, mutta onneksi englanniksi, koska ruotsinkielen taitoni on olemattoman käytön vuoksi hyvin heikkoa), joita tekisi mieli maistaa (mm. Baltic Porter ja IPA Original). Jokavuotisesta joulutuotannossa Stallhagenilla on Julbockia (sekä kauppa- että Alko vahvuisena), minkä lisäksi Stallhagen on tehnyt parina viimevuonna myös oman oluen joulumarkkinoille. Viime vuonna se oli Black Vanilla Cinnamon (sekä 4,7% että 6,0%) ja tänä vuonna se on Brewdolf the Reinbeer.


Brewdolf the Reinbeer on väriltään tumman meripihkan väristä ja hyvin kirkasta. Pinnalle muodostuu kaadettaessa noin viiden sentin kuohkea vaahtokukka, joka niukin naukin pysyy lasissa. Erittäin herkullisen näköistä. Makunystyrät virittyvät valmiiksi ja suu alkaa kostumaan.

Tuoksu on maltainen, toffeinen ja kevyen yrttinen. Hetken tuoksuttelun jälkeen löytyy sieltä myös greippistä ja pihkaista humalaakin. Himpun verran jotain marjaista sekä häivähdys talvisen nuotiokodan tuoksusta. Oi, olisipa lunta.

Ensikulaus on raikas, mutta saman tien suutuntuma muuttuu pehmeäksi jotenkin jännäksi. Vähän kuin hieman vaahdotettua vaniljakastiketta ilman vaniljan makua. Suun täyttää jännä maltainen maku, jossa höysteenä jotain juuresmaista. Todennäköisesti rukiista peräisin se makuvivahde. Sitten pikkuhiljaa mukaan sekoittuu sitrusta ja pihkaa humalan hiipiessä esiin. Katkerot viipyilevät pitkään limakalvoilla.

Kokonaisuutena Brewdolf the Reinbeer on mukiin menevä jouluolut. Jos kaipaat vähän lisäpiristettä tummiin lagereihin, niin tästä löytyy kelvollinen Ale, jossa on vähän enemmän luonnetta ja makua, vaikka pieni juuresmaisuus tökkikin itselläni. Ehkäpä menisi hienosti kinkun ja laatikkojen kanssa? Mukava valonpilkahdus kotimaisessa jouluoluttarjonnassa.

Otetaanpas loppuun vielä kappale, joka voisi liittyä löyhästi poroihin – tai ainakin Petteri Punakuonoon sillä kyllähän Pukin poroilla kulkuset on. Eli kappaleena Kulkuset Lauluyhtye Rajattoman esittämän. Tässäpä erityisen hersyvä versio kyseisestä biisistä. Aina tulee hyvälle mielelle.

Sama teksi on julkaistu myös Facebookissa Olutjoulukalenterissa.

Tuomio:
Tuoksu: 8/10
Ulkonäkö: 5/5
Maku: 7/10
Suutuntuma: 3/5
Kokonaisvaikutelma: 14/20
Yhteensä: 37/50 

Speksit:
Panimo: Stallhagen
Tyyli: Ale
Maa: Suomi
Väri: 42,4 EBC
Katkerot: 38,3 EBU
Kantavierre: 15,1 °P
Maltaat:  Ohraa ja ruista
Alkoholi: 6,0 %
Mistä: Prisman Alko, Kuopio

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti