lauantai 9. tammikuuta 2016

Shepherd Neame & Co. Double Stout – Shepherd Neame & Co.

Pakkaset jatkaa paukkumistaan, vaikka vähänhän tuo ilma lauhtui. Jotenkin nämä kylmät kelit ajaa mielen tuhdimpien ja/tai väkevämpien juomien pariin. Eilen Kuopion satama-altaaseen oli ilmestynyt jo 4 km edestä jääluistelurataa ja pitihän se tänään käydä testaamassa. -15 °C pakkasta kipristeli kasvoja auringon laskiessa ja jää paukkui äänekkäästi. Hyvät fiilikset ja sauna lämmitti reippaita luistelijoita. Sen jälkeen oli mukava raukeana kaivella jääkaapista esiin Shepherd Neame & Co. Double Stout ja keskittyä oluen maisteluun.

Jotenkin stoutit on nyt maistuneet hyvin. Sekä tavalliset, että Imperial Stoutit. Tämä kyseinen olut on Britanian vanhimman panimon stout. Maistoin tämän ennen joulua Helsingin juna-asemalla Oosterissa junaa odotellessa ja hyvälle maistui. Reittasin silloin tämän pikaisen maistelun perusteella 4/5 tähden arvoiseksi.

Shepherd Neame & Co. Double Stout on väriltään lähes läpi kuultamattoman mustaa. Spiegelaun Stout-lasin alareunan läpi katsottuna tuttu tummanpunaiseen taittava ruskean väri nähtävissä, mutta kovin pitkälle läpi ei näy. Pinnalle kaadettaessa kohoaa maltillinen kolmen sentin, hitusen ruskeaan taittava valkea vaahtokerros.

Tuoksu on paahteinen, jopa hieman nokinen. Myös mallasta ja suklaata aistittavissa. 

Shepherd Neame Double Stoutin maku jatkaa tuoksun linjalla. Päällimmäisenä maussa pyörii paahteisen maltaiset ja nokiset maut. Jälkimaussa humalan katkerot nostavat päätään katkeroiden muodossa.

Suutuntuma on kuiva ja yllättävän raikas paahteista huolimatta. Humalat ja hiilihappokuplat raikastavat. Jälkimaussa humalan katkerot jatkavat kuivattamista ja pitävät yllä fiilistä nokisuudesta.

Kokonaisuudessaan hyvä ja maukas stout. Melkoisen kuiva on, mutta 70% tumman suklaan kanssa erinomainen kaveri. Päädyin näköjään aika samaan tulokseen tällä kertaa, kuin joulukuun puolessavälissä hanaversion kanssa.

Tuomio:
Tuoksu: 8/10
Ulkonäkö: 4/5
Maku: 8/10
Suutuntuma: 3/5
Kokonaisvaikutelma: 15/20
Yhteensä: 38/50

Speksit:
Panimo: Shepherd Neame & Co.
Tyyli: Double Stout
Maa: Iso-Britania
Väri: 134 EBC
Katkerot: 38 EBU
Kantavierre: 12,2 °P
Maltaat:  Pale-, kristalli-, paahto-, suklaa- ja ruskeat maltaat
Humalat:  Admiral
Alkoholi: 5,2 %
Mistä: Sokoksen Alko, Kuopio

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti