perjantai 13. toukokuuta 2016

Founders KBS (2016 release) – Founders Brewing Co.

Viime aikoina on ollut reittausten kanssa hieman hiljaisempaa. Tämä johtuu paljolti siitä, että olen viettänyt töiden jälkeen lähes kaiken ajan tutustuen asuntoihin, rakennustekniikkaan, rintamamiestalojen yleisiin ongelmiin, rakennusteknisiin ratkaisuihin, pankkilainoihin ja vakuutuksiin. Kävi nimittäin niin, että tuli tänään pistettyä nimensä erään ihanan omakotitalon kauppakirjaan ja vihdoin ensimmäinen oma asunto on totta. Joten nyt ainakin kiireet helpottaa hetkeksi. Kunnes omakotitalo asukkaan arki alkaa painamaan päälle. :D

Mutta tämän päivän kunniaksi ajattelin korkata jonkun erinomaisen oluen ja reitata sen. Sattumoisin sain tiedon Kuopion Olutseuran FB-ryhmässä, että kaupunkin monopolimyymälöissä oli saatavilla Foundersin Kentucky Breakfast Stouttia. Tämä olut on saanut vaatimattomasti 100/100 Ratebeerissä ja kovasti hehkutusta myös kotimaisten olutblogaajienkin keskuudessa. Tätä oli viime kesän lopussa Ravintola Maljassa tarjolla, mutta missasin sen. Ei kovin pitkään baarin hyllyissä vanhentunut. Tämä jäi hieman harmittamaan, joten tilanne oli korjattava heti, kun sain kuulla tätä himoittua mustaa kultaa olevan nyt Alkosta saatavilla. Joten tänä aamuna klo 9.07 pirautin Kolmisopen Alkoon ja varasin pari pulloa itselleni. Töiden jälkeen kurvasin hakemaan pullot ja sitten kiireen vilkkaan pankkiin kirjoittamaan kauppakirjoja.Ja nyt. Tässä sitä ollaan. Omakotitalon omistajana ja Foundersin KBS vihdoin lasissa. Molempia hetkiä olen odottanut. Toivottavasti kumpikaan ei tule tuottamaan pettymystä. Toinen selviää ihan kohta. Tämä edessäni oleva Founders KBS on siis 2016 julkaistua vuosikertaa ja vahvempaa kuin esim. vuonna 2015 markkinoille tuotu Founders KBS, jonka alkoholipitoisuus oli 11,2 %.

Founders KBS on erittäin tummaa – lähes mustaa, muttei kuitenkaan läpikuultamatonta kuten esim. To Ølin tai Nogne Ø:n imperial stoutit usein ovat.  Lasiin kaatuessaan kuitenkin melko öljymäistä. Muodostaa pinnalle noin sentin kerros erittäin kuohkeaa ja pienikuplaista ruskeaa vaahtoa. Herkullisen näköistä.

Tuoksu on salmiakkinen, hieman savuinen, palvikinkkuinen ja viskinen. Alkoholisuus tuntuu nenässä. Kun KBS lämpiää, alkoholisuus ei tunnu enää niin pistävänä ja salmiakki sekä savuinen palvi on vaihtunut suklaiseen kahviin. Paljon parempi tuoksu profiili kuin kylmänä.

Maku on tuhdin tummasuklainen ja espressomainen. Kuin maukeuttamatonta hyvin tummaksi maustettua kaakaota tai juoksevaa tummasuklaakastiketta. Jälkimaussa esiin alkaa puskemaan innokkaasti bourbon tynnyrikypsytys. Selkeästi alkoholisempaa sävyä ja viljatislettä kietoutuu makunystyröihin. Bourbon viipyilee jälkimaussa pitkään ja esiin tulee myös hienoa vaniljaisuutta.

Suutuntuma on erittäin täyteläinen ja pehmeä, mutta samalla kuitenkin melko kuiva. Jälkimakuun alkaa puskea enemmän alkoholin tuomaa terävyyttä. Kuin olisi hörpännyt suklaakastiketta ja sen perään pienen bourbon paukun. 

On tämä bourbon kahvikaakoa sitten hyvää. Onneksi ostin toisen pullon jemmaan. Hiton paljon paremmin tässä tisletynnyrikypsytys toimii kuin Muflonin Galea. Mielestäni Imperial Stouttien tuhtiudesta leikkaa osan hyökkäävää alkoholisuutta ja viskimäisyyttä. Ehkäpä Beer Hunter'sin olisi kannattanut kypsyttää saisonia vaikkapa valkoviini- tai roseviinitynnyreissä ja jättää Jameson kypsytys Irish Coffee Stoutille.  Tämä oli kuitenkin erinomainen olut, jossa bourbon antaa kivan lisävivahteen, muttei puske liikaa läpi. En ole hirveä viskien tai bourbonien ystävä, mutta niissäkin on hetkensä. Kuitenkin oluiden kypsytyksessä niillä saadaan hienoja juttuja aikaan, kunhan eivät iske liikaa läpi.

Tuomio:
Tuoksu: 8/10
Ulkonäkö: 5/5
Maku: 9/10
Suutuntuma: 5/5
Kokonaisvaikutelma: 19/20
Yhteensä: 46/50 

Speksit:
Tyyli: Barrel Aged Imperial Stout
Maa: Yhdysvallat
Väri: 322 EBC
Katkerot: 70 IBU (Alko 42,1 EBU)
Kantavierre: 25,6 °P
Alkoholi: 12,4 %
Muuta: Kypsytetty vuoden päivät Bourbon tynnyrissä
Mistä: Kolmisopen Alko, Kuopio

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti