lauantai 28. toukokuuta 2016

Pimeyden Morsian – Iso-Kallan Panimo

Tässä toukokuussa en ole ehtinyt paljon reittailemaan oluita, kun työt ja asunnon osto ovat vieneet kaiken aikani. Perhettäkin on pitänyt välillä nähdä, joten yllättävän vähän on ehtinyt istahtaa mihinkään rauhassa. Tänään töiden jälkeen kävin pyöräyttämässä lihapullat perheelle uunivalmiiksi ja painuin pikaiselle oluelle Ravintola Maljan terassille. Maljan hanaan oli nimittäin saapunut Tampereen SOPP:ssakin saatavilla oleva Iso-Kallan Panimon valmistamaa Turmion Kätilöiden omaa olutta, joten olihan se päästävä maistamaan.

Bändioluita olen muutamia kertoja aiemminkin reitannut ja hieman jopa niiden samankaltaisuudestakin kritisoinut, mutta nyt on sitten maistelussa hieman erilainen olut. Iso-Kallan Panimo valmisti syksyllä toiselle Kuopiolaiselle bändille, Verjnuarmulle, myös nimikko-oluen, joka oli perus bändioluista poiketen tyylilajiltaan savuporttia ja keskenäisestä kilpailusta johtuen (lentopallokisat ja hiihtokisat) Turmion Kätilöt halusivat myös jotain persoonallisempaa ja myös he päätyivät panemaan oluensa Iso-Kallan Panimon kanssa. Tällä kertaa tuloksena oli Imperial Stoutia.

Olin itseasiassa paikalla Maljassa järjestetyssä Pyynikin Käsityöläispanimon Tummien oluiden tunnit -tastingissä, missä luotiin ensimmäiset askeleet tämän oluen syntytaipaleella. Vieressäni istui Iso-Kallan Panimolla vaikuttava Eetu Repo ja vastapäätäni istui eräs Turmion Kätilöiden edustaja ja jossain vaiheessa keskustelu ajautui bändioluisiin sekä Turmion Kätilöiden kiinnostukseen tehdä myös omansa. Siinä vaiheessa Eetu paljasti oman taustansa ja kertoi Iso-Kallan Panimon olevan kiinnostunut yhteistyökumppani. Ja kai ne palikat loksahti kohdilleen, koska edessäni lasissa on juurikin Iso-Kallan Panimon panemaa Turmion Kätilöiden Pimeyden Morsian Imperial Stouttia.

Iso-Kallan Panimon ja Turmion Kätilöiden tiedotteessa todetaan vaatimattomasti seuraavaa:
"Pitkällinen turhautuminen jo markkinoilla olevien bändioluiden laatua kohtaan herätti ajatuksen, joka lopulta päätyi yhtyeen ja panimon yhteiseen tavoitteeseen luoda maailman paras bändiolut."
Ja nyt testataan kuinka tässä tavoitteessa on onnistuttu.

Pimeyden Morsian on väriltään lähes mustaa, valoa vasten reilusti punaiseen päin taittavaa. Vaahtoa (ainakin hanaversiossa) muodostuu erittäin niukasti. Näyttää hieman kokikselta. Ei herätä sylkirauhasissa mitään reaktioita.

Tuoksu on paahteisen maltainen, makean kahvinen ja hennon suklainen. Jopa häivähdys lakritsia.

Myös maussa maistuu paahteinen mallas. Melko reilusti makeutta, mikä on hieman yllättävää! Liekkö laktoosia mukana?!? (Jälkikorjaus: panimon sivuilta saatujen tietojen mukaan ei ole). Lisäksi makumaailmaan kietoutuu suklaata ja maltillisesti kahvia. Suklaisuus ei ole kuitenkaan esanssista. Jännästi myös tiettyjä kirsikkaisia vivahteita on maistettavissa. Tuo hetkellisesti mieleen jopa makeudesta johtuen kirsikka Cockiksen. Hetkellisesti myös reilusti lakritsisia aromeja sekä jopa samoja vivahteita, mitä Iso-Kallan Panimon Salmiakki Porterissa oli.

Suutuntuma on paksu ja täyteläinen. Mukavasti jälkimaussa nousee hieman humalan katkeroita ryhdittämään makeuden vastapainoksi.

Kokonaisuudessaan Pimeyden Morsian on oikein miellyttävä bändiolut. En tiedä, onko maailman paras, mutta hyvä ainakin. Tässä mennään melkein päin vastoin toisen paikallisen eli Verjnuarmun nimikko-oluen suhteen. Tässä tuoksu ja ulkonäkö tökkii, mutta maku ja suutuntuma puolella kaikki on kunnossa, kun taas Verjnuarmun Savuporterin kanssa tuoksu ja ulkonäkö lupaili enemmän kuin mihin makumaailma pystyi. Iso-Kallan Panimolla homma hoituu erittäin mallikelpoisesti ja mukava nähdä, että paikallisesti myös yhteistyöprojektit toimii. Vaikkei kyseessä olekaan täyden kympin olut, niin oikein onnistunut bändiolut kuitenkin. Ja mikä tärkeintä, myös uutta tyylisuuntaa kehissä. Milloinkahan tulee vastaan ensimmäinen bändi Sour-olut?

Musaksihan sitä pitää oluen nimikkobiisi laittaa.

PS. Tällä oluella on melko häiriintynyt mainos, jos ette sitä vielä ole nähnyt. :D

Tuomio:
Tuoksu: 7/10
Ulkonäkö: 2/5
Maku: 8/10
Suutuntuma: 3/5
Kokonaisvaikutelma: 15/20
Yhteensä: 35/50 

Speksit:
Panimo: Iso-Kallan Panimo
Tyyli: Imperial Stout
Maa: Suomi
Katkerot: 29 EBU
Kantavierre: 23,2 °P
Maltaat:  Pale Ale, Munich, Chrystal, Chocolate, Black
Humalat:  Northern Brewer, EKG
Alkoholi: 8,0 %
Muuta: Tumma paahtoinen kahvi ja kaakao
Mistä: Ravintola Malja, Kuopio

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti