maanantai 7. marraskuuta 2016

Bierstube 45v Savuolut / Holy Smoke – Iso-Kallan Panimo

Tänään maistelussa Kuopiolaisen pitkänlinjan olutravintolan Bierstuben 45-vuotis juhlaolut. Oluen on valmistanut Iso-Kallan panimo. Kyseessä on panimon mukaan savumärzen.


Bierstube on hieno Kuopiolainen olutravintola, joka aiemmin oli nimeltään Bierstube YET, missä nimi Bierstube nimi viittasi saksalaisittain vain oluttupaan ja lyhenne YET tulee baarin kiinteistön 1970-luvun alussa omistaneesta Yrjö Einari Turusesta. Eli Bierstube ei olut varsinaisesti ravintolan nimi, mutta kansansuussa paikka oli useimmille vain Bierstube, joten lopulta nimi vaihdettiin virallisesti Bierstubeksi. Ravintolassa käy paljon Kalpan kannattajia wingseillä ennen matsien alkuja sek viereisen kaupungin teatterin näyttelijöitä ja henkilökuntaa. Ravintolasta löytyy myös kasa lautapelejä ajanvietteeksi ja ruudulta tulee usein futista. Kun valikoimissa on vielä hyviä oluita, niin mikäpäs siellä aikaa on viettäessä.
Mutta palataanpas takaisin oluen pariin. Sain siis tätä maistiaisiksi kotiin kaksi pulloa. Toinen on tällä Bierstube 45v. Savuolut juhlaetiketillä ja toinen on Holy Smoke etiketillä varustettu. Jälkimmäisellä nimellä tätä samaa olutta on saatavilla tällä hetkellä vain kegistä jossain päin Etelä-Suomea, mutta pulloissa sitä ei ole saatavilla kuin Bierstubessa omilla juhlaetiketeillään. 

Olut väriltään kauniin pähkinän ruskeaa ja hyvin kirkasta. Pinnalle muodostuu hieman rusehtava vaalea isohko vaahtokukka. Herkullisen näköistä.

Tuoksussa tulee heti palvattua kinkkua. Lisäksi löytyy makeaa mallasleipää ja hieman turvettakin.

Ensi hörppy iski jopa hieman yllättävästi humalaisella ja jopa hieman metallisella vivahteellaan, mutta toisessa hörpyssä sitä ei enää löydy yhtä vahvasti. Nyt maku on selkeämin esillä. Mukavan savuinen ja makean maltainen olut. Mukana vähän pähkinää ja sitä palvikinkkuakin. Humalointi nostaa päätään lopussa, muttei kovinkaan voimakkaasti. Maistellessa maku tasaantuu kokoajan.

Olut on suutuntumaltaan yllättävän ohut. Kyllä tässä mallasrunkoa on, mutta se on ehkä savun ja humaloinnin yhdistelmä, joka tekee hieman kylmän metallisen tuntemuksen ja ohentaa makuelämystä. Lopussa humalointi ryhdistää suutuntumaa.

Kokonaisuudessaan hyvä savuolut. Kun suutuntuma olisi vähän pehmeämpi ja maussa metallinen vivahde jäisi pois, niin olisi kerrassaan loistava savu olut. Sen tässä maistellessa huomasin, että jääkaappikylmänä tätä ei kannata juoda. Kuopion suunnalla liikkuvat suunnatkaan siis Kasarmikatu 5-7, mistä siis löytyy Bierstube. Etelä-suomalaiset tsekkailkaas, mistä baarista tätä löytyy Holy Smoke nimellä.

Tuomio:
Tuoksu: 9/10
Ulkonäkö: 5/5
Maku: 7/10
Suutuntuma: 3/5
Kokonaisvaikutelma: 15/20
Yhteensä: 39/50 

Speksit:
Panimo: Iso-Kallan Panimo
Tyyli: Savuolut
Maa: Suomi
Alkoholi: 5,7 %
Muuta: Tätä on saatavilla kahdella erinimellä: Bierstube 45v. Savuolut ja Holy Smoke
Mistä: Sain maistiaispullot suoraan panimolta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti