lauantai 5. marraskuuta 2016

Bryggeri Wee Heavy vs. Belly Washer


Tänään rinnakkaisvertailussa kaksi Scoth Ale. Kylmiössä on jo tovin ollut sopivaa hetkeä odottelemassa Bryggeri Wee Heavy ja perjantaina sain Iso-Kallan panimolta pari maistiasolutta, joiden mukana oli heidä Scotch Alensa Belly Washer. Tämän jälkimmäisen olen maistanut aiemminkin ja siitä myös arvion kirjoittanut. Tänään ensimmäisen kunnon kylmän talvipäivän päätteeksi sopii saunan päälle otta hieman lämmikettä. On myös mielenkiintoista kirjoittaa uudelleen arvio jo kerran arviomastani oluesta. Näin en ole tehnyt kertaakaan aiemmin. Teen tämän katsomatta edellistä arviotani, niin nähdään miltä Belly Washer tällä kertaa maistuu.

Ulkonäkö:

Bryggeri Wee Heavy tuottaa heti kaatamisen alkuvaiheessa kuohkeammin vaahtoa kuin Iso-Kallan Belly Washer. Wee Heavystä hulahtaa erehdyksessä hieman hiivoja lasiin mukaan, mistä johtuen olut on selkeästi sameampaa kuin Belly Washer, mikä on aivan kirkasta. Molemmat oluet ovat väriltään punaruskeita, mutta Belly Washer selvästi tummempi ja lähes ruskea. Kummassakin on puolensa ja molemmat kutsuvat maistamaan. Vaikka Belly Washerissa on niukemmin vaahtoa, ottaa se kauniilla värillää ja kirkkaudellaan nyt voiton. Tosin tasapistein.

Tuoksu:

Wee Heavyn tuoksu on pehmeän ja makean maltainen. Hieman kukkainenkin. Tuoksuprofiilista löytyy myös häivähdys hiivaisuutta.

Belly Washerin tuoksu on hyökkäävämpi ja terävämpi. Maltaista makeutta ja paahtunutta sokeria. Myös hieman alkoholia. Pidän enemmän Wee Heavyn tuoksusta, joten tämä erä sinne.

Maku:

Bee Heavy on maultaan rielun maltainen, hieman toffeinen ja kandisokerinen. Yllättävänkin kevyt ja hedelmäinen maku on tässä. Maussa vilahtelee jotain sitrusmaistakin. Vaikka odotin hieman napakamman maltaista makau, niin tämä on erittäin maistuvaista.

Belly Washer on myös maltainen, mutta tuhdimmin ja hieman tummemin sävyin. Värikin jo kielii enemmästä paahtomaltaiden määrästä. Myös hedelmää, mutta kuivahedelmänä. Alun jälkeen esiin hyökkää huoltamokahvisia aromeja ja humalan katkeroitakin, vaikka humalointi on melko maltillinen. Myös hieman mallasvieremäistäkin makua.

Maun osalta Wee Heavy vie voiton. Jännä, että Belly Washer tuntuu voimakkaammin humaloidulta, vaikka Wee Heavyssä on enemmän katkeroita (vaikkakin panimoiden mukainen ero on vain yhden yksikön, mutta Alkon mittausten mukaan eroa on 6,6 yksikköä).

Suutuntuma:

Wee Heavy on pehmeä ja erittäin täyteläinen. Yksinkertaisesti hyvä. Erittäin miellyttävä.

Belly Washer on alkuun pehmeä ja täyteläinen, mutta pian kahvisten aromien myötä tulee kuiva katkero, joka on hieman liian hyökkäävä ja latistaa tunnelmaa. Tämänkin erän vie Wee Heavy.

Kokonaisvaikutelma:

Wee Heavy on erittäin tasapainoinen ja maukas olut. Jännä hedelmäisyyden, raikkauden ja reilun maltaisen  Tämä on erinomainen talvi-illan lämmittäjä, jota pitänee ostaa pullo tai pari kellariin jemmaan talven varalle.

Belly Washer on myös hyvä, mutta jäi nyt tässä kampailussa toiseksi. Tätä ei valitettavasti voi varastoon ostaa (ainakaan tällä hetkellä), mutta käy myös talvi-illan lämmittäjäksi. Eli jos ei Wee Heavyä ole tarjolla, niin ei tämäkään huono vaihtoehto ole.

Nyt arvioiden jälkeen, kun katsoin mitä olin aiemmin Belly Washerista kirjoittanut, niin en kyllä suklaata tällä kertaa löytänyt. Pullon loppupuolta nyt nautiskellessani voin kuitenkin havaita tällä kertaa kahvisiksi maistamissani aromissa jotain häivähdystä suklaasta. Kuitenkin kahvi siitä tällä kertaa tulee mieleen. Melko lähelle meni uudelleen arvioinnin pisteetkin. 

Belly Washerin tuomio:
Tuoksu: 7/10
Ulkonäkö: 3/5
Maku: 8/10
Suutuntuma: 3/5
Kokonaisvaikutelma: 14/20
Yhteensä: 35/50 

Speksit:
Panimo: Iso-Kallan Panimo
Tyyli: Scotch Ale
Maa: Suomi
Katkerot: 28 EBU
Kantavierre: 19 %
Maltaat: Pilsner, Pale Ale, Munich, Chrystal, Chocolate
Humalat: EKG, Bramling Cross
Alkoholi:  7,5 %
Mistä: Sain maistiaispullon suoraan panimolta.
Bryggeri Wee Heavyn tuomio:
Tuoksu: 8/10
Ulkonäkö: 3/5
Maku: 9/10
Suutuntuma: 4/5
Kokonaisvaikutelma: 16/20
Yhteensä: 40/50 

Speksit:
Panimo: Bryggeri
Tyyli: Scotch Ale
Maa: Suomi
Väri: 36 EBC
Katkerot: 29 IBU (Alko 35,6 EBU)
Kantavierre: 17,8 °P
Maltaat:  Pale ale-, dark- ja crystalmaltaat
Humalat:  Magnum, Challenger ja Fuggles
Alkoholi:  7,0 %
Muuta: Panimosokeri
Mistä: Kolmisopen Alko, Kuopio


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti