sunnuntai 20. marraskuuta 2016

Nuts Freezing Frost Biting Tongue on Frozen Pole Winter IPA – The Flying Dutchman Brewing Co.

Tänään muun perheen lähtiessä Hop Lopiin rymyämään jäin itse pihahommiin ja putsailemaan rännejä viimeisistä, jo kertaalleen jäätyneistä lehdistä. Sitten alkoikin satamaan lunta ja jatkoin hommia pilkkomalla puita. Puusavotan jälkeen piha oli peittynyt kauniiseen ohuen valkoiseen lumikerrokseen ja lumisateessa kaikki näytti niin rauhalliselta ja sadunomaiselta, että päätin kuvata jonkun oluen nyt pihalla. Pikapikaa kellariin olutta valikoimaan ja sitten kuvaamaan. Samalla ajattelin kirjoittaa arvioinkin.

Tänään arviossa The Flying Dutchman Brewing Co. Nuts Freezing Frost Biting Tongue on Frozen Pole Winter IPA. Kyseessä on Suomessa ainakin toistaiseksi asuvan hollantilaisen Ronald de Waal'in perustama panimo, joka ei omia laitteistojaan omista. Ronald tituleeraan itseään panimon nettisivuilla nomadiksi eli ihmiseksi, jolla ei ole vakutuista asuinpaikkaa, joten siinä lienee syy, miksei vakituista panimoa ole. Reissumiehen veri vetää maailmalle. Mikään ensikertalainen ei ole kuitenkaan kyseessä, sillä Ronaldilla on Alkon sivujen mukaan 25 vuoden kokemus panimoalalta.

Oluensa The Flying Dutchman Brewing Co. panetuttaa Belgiassa De Proef panimolla. Tämä panimo on keskittynyt vain valmistamaan oluita muille. Samaisella panimolla oluensa valmistuttaa muuan Mikkeller, joka on tunnettu hyvistä ja kokeilevista oluistaan, joten laatu on varmasti kunnossa.

Itse olen maistanut lentävältä hollantilaiselta More Complicated than Your Girlfriend Stout (jota olen itse tituleerannut Omnipollon erinomaisen Yellow Bellyn pikkuveljeksi) ja Three Hugging Wood Chopping Mother-nature Loving IPAn. Molemmat oikein maukkaita. Panimon oluiden nimet ovat herättäneet kovasti hilpeyttä ja keskutelujakin mm. Twitterissä oluen ystävien parissa. Näitä on helppo tilata baarissa metelin keskellä.

Nuts Freezing Frost Biting Tongue on Frozen Pole Winter IPA on väriltään meripihkan väristä ja lähes täysin kirkasta. Ehkäpä hienoinen hiivamäärä pääsi pohjalta lasiinkin asti. Hieman oranssiin taittavasta valkeasta vaaahdosta muodostuu mukava 3 cm korkuinen vaahtokruunu. Näyttää erityisen herkulliselta maan valkoiseksi värjänneen lumisateen keskellä.

Pihahommissa häärännyt työläinen hiippailee lasin kanssa sisälle ja heittää märät vaatteet kuivumaan. Nyt on aika palkita itsensä. Nyt on lupa nauttia rauhassa. Nostan lasin ja nuuhakaisen. Tuoksu on pihkainen, raikas ja hieman aprikoosinen. Tasapainoinen ja miellyttävä. Sylkirauhaset heräävät horoksesta ja aloittavat nuuhkaisu nuuhakaisulta erittämään lisää sylkeä suuhun. Tuoksu lupailee limakalvoja kuivattavaa pihkaisaa puraisua.

Lasi huulille ja ensimmäinen suullinen. Maussa tulee kuivattua aprikoosia, kevyesti mangoa ja passion hedelmää sekä hieman toffeisia aromeja. Sitten pyörähtää viljainen mallasvierremäinen piipahdus, mikä hieman laskee fiilistä. Kädessä on kuitenkin valmis olut. Sitten iskee. Jälkimaussa lumessa tarpojalle lyödään pihkaiset havut kurkkuun ja ne puraisevat napakasti. Purennan ote pysyy pitkään. Ehkäpä tässä jälkipuolella on jotain hieman eukalyptysmaistakin pihkan seassa. Nut freezing frost biting, muttei kyllä jäädytä sentään. Onneksi.

Suutuntuma tuntuu välillä hieman kevyeltä, vaikkakin jälkimaussa katkerot hallitsevat tiukalla otteellaan. Pääsääntöisesti suullisten ensihetket ovat pehmeitä ja sen verran täyteläisiä, että tietää juovansa muuta kuin kuplitettua ohravierrettä.

Kokonaisuudessa kiva ja maukas IPA, josta en nyt tuota pientä eukalyptysmaista häivähdystä enempää löydä talvea. Hyvää silti. Tiukka pihkainen jälkipurenta voi olla melko haastava aloittelijoille, mutta muuten paketti on oikein toimiva ja toivottavasti löytää tiensä monen oluenystävän jouluostoskoriin (jos siis monopolissa meinaa asioida). Hikeä pintaan nostavan ulkopuuhailun jälkeisen saunan päätteeksi oiva janon sammuttaja. Lämmittävää vaikutusta ei näillä prosenteilla kuitenkaan aikaan saada.

Kauniin ja rauhoittavan lumisateen kunniaksi biisisuositus. Jostain syystä päässäni alkoi soimaan  Giant Robotin erittäin kaunis ja tunnelmallinen First Snow. Siksipä jaan sen myös teille hyvät lukijani.

Tuomio:
Tuoksu: 8/10
Ulkonäkö: 4/5
Maku: 8/10
Suutuntuma: 3/5
Kokonaisvaikutelma: 15/20
Yhteensä: 38/50 

Speksit:
Panimo: The Flying Dutchman Brewing Co.
Tyyli: India Pale Ale
Maa: Suomi
Väri: 34,7 EBC
Katkerot: 57,1 EBU
Kantavierre: 14,1 °P
Maltaat:  Pale ale- ja vaaleat crystalmaltaat
Humalat:  Cascade, Centennial, Citra ja Mosaic
Alkoholi: 6,0 %
Muuta: Pantu Proefin panimolla Belgiassa
Mistä: Päivärannan Alko, Kuopio

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti