lauantai 4. helmikuuta 2017

Biére de Garde – Iso-Kallan Panimo

Tänään arviossa Iso-Kallan Biérre de Garde, joka on yksi tämän vuoden Alkon käsityöläisolutvalikoiman tuotteista. Tämä ei nyt ole ihan uusi olut, sillä tätä oli jo viime kesänä hanatuotteena saatavilla. Maistoin itse tämän ensimmäisen kerran Helsinkin SOPP:ssa ja illan päätteeksi tituleerasin tämän illan aikana maistamieni top3:seen. Pari kertaa sen jälkeen pääsin tämän maistamaan ja joka kerta on toiminut. Nyt pääsen myös tämän rauhassa arvioimaan.

Biére de Garde on itsessään Pohjois-Ranskalainen oluttyyli, jota perinteisesti valmistetaan keväällä kellariin lämpimien kesäpäivien viilentäväksi janojuomaksi. Eli kyseinen oluttyyli ei ole tosiaan mikään tyypillisin täällä meillä päin, eikä itsellänikään niistä originaaleista ole muistaakseni kokemusta. Ranska on muutenkin aukko olutsivistyksessäni, vaikka jonkin verran ranskalaisiakin oluita on tullut maisteltua.

Biére de Garde on väriltään tumman pähkinän ruskeaa ja kirkasta. Väri on kyllä erittäin kaunis ja hitaasti pohjasta kohoilevat pienet kuplat vain korostavat sitä. Vaahtoa kertyy noin yhden sentin kerros, joka laskeutuu kyllä melko pian jääden peittämään pintaa parin millin kerroksena.

Pähkinäinen, tuttifrutti karamellinen ja kuivahedelmäinen. Luumua, rusinaa ja aprikoosia. Myös jotain kahvista. Hennosti lämmettyään alkoholi tahtoo puskea läpi.

Maku on pähkinäinen, makeahkon maltainen ja hiukan hunajainen. Myös kuivattua hedelmää tästä löytyy. Maku on hyvin tasapainoinen, jota pähkinäinen humalointi ryhdittää. 

Suutuntuma on pehmeä ja täyteläinen. Hienon suutuntuma, jossa jälkimakuun nousee rauhallisesti terävämpää otetta.

Kylläpäs tämä on hyvää! Ei voi mitään. Tässä ei ole mitään hyper zuper MEGA jumatsuikkeli kikkaa, vaan tämä on yksinkertaisesti maukas, tasapainoinen ja sopivan särmäkäs, muttei mitenkään räväyttävä. Mutta pitääkö sitä muka aina olla? Tässä kaikki kohdallaan ja olut maistuu. Juuri niinkuin pitää. Lisäpointsit uudistuneesta ulkoasusta. Vahva suositus Iso-Kallan panimon Biére de Gardelle.


Tuomio:
Tuoksu: 8/10
Ulkonäkö: 5/5
Maku: 9/10
Suutuntuma: 4/5
Kokonaisvaikutelma: 17/20
Yhteensä: 43/50 

Speksit:
Panimo: Iso-Kallan Panimo
Tyyli: Biére de Garde
Maa: Suomi
Katkerot: n. 25 EBU
Kantavierre: 18,2 °P
Maltaat:  Pilsner, Munich, Chrystal maltaat
Humalat: Northern Brewer, Saaz
Alkoholi: 7,0 %
Muuta: Yksi Alkon vuoden 2017 käsityöläisolut valikoimaa
Mistä: Sain maistiaispullon panimolta joulukuussa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti