maanantai 6. helmikuuta 2017

Kaffe Stout – Rekolan Panimo

Tänään on tullut jälleen saataville Alkon joka vuotiset käsityöläisoluet. Itse en ole ehtinyt ihan valtavasti perehtyä tämän vuoden tarjontaan, mutta äsken Alkon sivuille katsastaessani totesin, että olisihan siellä taas monta mielenkiintoista olutta tarjolla. 21 olutta, jos oikein katsoin. Koko paketille kertyisi huimat 109,56€. Onhan siinä kyllä melkein joulukalenterillinen mielenkiintoisia oluitakin, mutta itse joudun tämän hetkisessä tilanteessa hieman karsimaan omaa hankinta listaani. Koetan lähipäivinä tehdä oman pienen listaukseni (ehkäpä kymmenen olutta), jotka ajattelen hankkia. Kunhan ehdin niitä vähän makustella.

Mutta olen ollut sen verran onnellisessa asemassa, että olen saanut kaksi näistä oluista maistoon suoraan panimolta. Lauantaina maistelin jo joulun alla saamani Iso-Kallan Panimon Biére de Gardenin ja tänään vuorossa on Rekolan Panimon Kaffe Stout.

Sympaattisesti nimetty Kaffe Stout on kahvilla maustettu ja laktoosilla makeutettu stout, joka panimon mukaan on heidän versionsa maitokahvista. Tunnustan, että Rekolan Panimon tuotteet ovat kiinnostaneet aina ja tämä olut olisi ollut varmasti hankinta listallani. Kohta nähdään vakuuttaako tämä itseäni niin paljon, että hommaisin tätä lisääkin jemmaan.

Kaffe Stout on väriltään jykevän mustaa ja läpi lähes läpi kuultamatonta. Kaadettaessa valkoista melko lyhyt ikäistä, mutta kuohkeaa vaahtoa kertyy noin sentin kerros.

Tuoksu on reilun mokkainen ja suklainen. Seasta ui esiin välillä pähkinänougaan aromejakin. Oikein voimakas ja herkullinen tuoksu.

Ensi hörppy yllättää vähän kovalla ja hyökkäävällä maullaan. Ei oikein muuta kuin hetkellinen makeus ja runnovat katkerot päälle. Täh? Toinen hörppy tuntuu pehmeämmältä ja makuja aistii paremmin, mutta mielestäni olut on liian kylmää vielä (noin 8 °C). Hetken lämmittelyn jälkeen maut selkeästi pehmenevät lisää ja avautuvat. Nyt mukaan kömpii kahvia ja suklaata ja suklaakahvia ja kaakoata. Aika reilusti. Myös paahtomallasta on mukavasti. Taustalla häilyy kuitenkin melko jyrkät katkerot, jotka eivät ole mielestäni tälle makumaailmalle ihan parhaaksi, vaikka ryhdittääkin sitä. Ehkäpä tässä tapauksessa jo hieman liikaa. Ei tämä silti pahan makuista ole.

Suutuntuma on alkuun pehmeä ja melko täyteläinen, kunnes katkerot ottavat komennon ja työntyvät vahvimmaksi tuntumaksi. Kaikki katkero ei tule varmasti humaloinnista, joka ei nyt ole kuitenkaan mitenkään raju, vaan epäilen osan tulevan mausteena käytetystä kahvista.

Kokonaisuutena oikein kiva ja maukas maitokahvi tämä Kaffe Stout. Paljaaltaan ihan hivenen jytäkkä on tuo happokkaan kahvimainen katkero, joka antaa hivenen pohjaan palaneen huoltari Saludon tuntua, mutta toimii ihan hyvin tumman suklaan kaverina.  Itselläni oli 80% ja 70% suklaata, joista ensimmäinen toimi mielestäni paremmin, koska oluessa itsessään on jo makeutta mukana. En olis katunut tämän hankkimista. Jos budjetti antaa periksi, niin voisin hommata toisen pullollisen suklaajälkkärin kaveriksi esim. pääsiäiseksi.

Tuomio:
Tuoksu: 9/10
Ulkonäkö: 3/5
Maku: 8/10
Suutuntuma: 3/5
Kokonaisvaikutelma: 15/20
Yhteensä: 38/50 

Speksit:
Panimo: Rekolan Panimo
Tyyli: Stout
Maa: Suomi
Väri: 132 EBC
Katkerot: 36,4 EBU
Kantavierre: 18,2 °P
Alkoholi: 5,5 %
Muuta: Laktoosia ja kahvia. Yksi Alkon vuoden 2017 käsityöläisolutvalikoimaa
Mistä: Sain maistiaspullon panimolta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti