perjantai 11. heinäkuuta 2014

Perjantain pikainen: Soft Focus (Gyp No.3) - Gypsy Inc.

Perjantain illan lenkin ja uintipulahduksen jälkeen pikaisessa maistelussa tanskalaisen Gypsy Inc. panimon Soft focus olut. Panimo on itselleni uusi tuttavuus, mutta jo nimenkin perusteella voi arvata kyseessä olevan nk. "mustalaispanimo" eli panimo, joka ei omista itse panimolaitteistoa, vaan kiertää ympäri maata/maailmaa panemassa oluita muiden laitteistoilla. Tämä olut on pantu belgialaisella De Proef Brouwerijlla, missä myös suurin osa Mikkellerin oluista on pantu. Kyseinen panimohan keskittyy pelkästään tilausoluiden panemiseen eikä sillä ole omia oluita tuotannossa.

Gypsy Inc.:in sivuilla todetaan panimon olevan usean kokeneen panijan kolloporaatio, joilla on jo takana yhteensä yli 600 kaupallista tuotetta, joten kokemusta (ja ehkäpä myös näkemystä) porukalta pitäisi löytyä.

Törmäsin tähän olueen ja kolmeen muuhun saman panimon olueen vieraillessni muutama viikko sitten Palokan Citymarketissa Jyväskylän ohi ajaessani. Vaikuttivat sen verta kiinnostavilta, että ostin kaikkia neljää yhdet pullot ja No.1 eli Tipsy Gypsy on jo maisteltu. Ja mukavan maukkaaltahan tuo Amarillolla ja Simcoella humaloitu Hoppy pilsner maistui, joten tältäkin odottelen maukasta elämystä tältä American Wheat Alelta.

Ulkoiset puitteet kunnossa, mutta
laimea makumaailma vesitti homman.
Panimon oluiden etiketeissä esiintyy hieman juronoloinen sarjakuvaherra lierihattuineen. Tässä hahmo nakkaa sitrushedelmän seinään ja siitä sumeasti heijastuva kuva tuntuu hahmoa miellyttävän. Soft focus.

Olut nostaa kaadettaessa pintaan vain noin senttimetrin iso kuplaisen vaahtokerroksen, joka laskee nopeasti. Olut väriltään hieman oranssiin taittavan vaalean ruskeaa ja sameaa.

Tuoksu on hieman tunkkainen ja puun kuorimainen. Vähän kuin pajun kuori, mutta kuivempi. Häivähdys sitrusta.

Ensimaku on hieman tympeä ja "läsähtää" kielelle aavistuksen katkeraksi tuntumaksi. Muutaman hörpön jälkeen sitruksista keveyttä nousee mukaan makumaailmaan. Jälkimaussa hienoinen kitkeryys pysyy läsnä samoin kuin lempeämpää ja pehmeämpää sitrusta. Vähän kuin olisi juonut reilusti vedellä laimennettua appelsiinituoremehua. Suutuntuma on kevyt ja hieman vetinenkin.

Vaikka etiketin tekstissä maalaillaan mukavaa kukkaisen humaloinnin ja lempeän vehnäisyyden täydentämään harmoniiaa, niin ei oikein Musamieheen iskenyt tämä olut. Jotenkin hapuileva ja tympeä fiilis tästä jäi. Toisin kuin Tipsy Gypsy, joka viikko sitten lauantaina maistui oikein napsakan pilsneriltä mukavan sitruksisella humaloinnilla höystettynä. Ei tule kyllä ostettua toisten ainakaan tätä. 

Tuomio: 
Tuoksu: 6/10
Ulkonäkö: 3/5
Maku: 5/10
Suutuntuma: 2/5
Kokonaisvaikutelma: 10/20
Yhteensä: 26/50  

Speksit:
Panimo: Gypsy Inc.
Tyyli: American Wheat ale
Maa: Tanska (tosin pantu Belgiassa)
Maltaat:  Ainakin vehnää.
Humalat:  Amarillo ja Tettnanger lukee pullossa, mutta nettisivuilla (Amarillo ja Citra)
Alkoholi: 4,7 %
Muuta: Niin kutsuttu Mustalaispanimo
Mistä: Palokan Citymarket, Jyväskylä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti