lauantai 1. marraskuuta 2014

Stallhagen Historic Beer 1843 – Stallhagen (valmistuttaja)

Tämä Stallhagenin Historic Beer 1843 on juurikin se olut, joka on valmistettu 2010 Ahvenanmaan edustalta hylystä löytyneen oluen analyysien perusteella. Kun tästä tuli isompaan jakeluun maitokauppoihin "edullinen" versio (mielestäni yli 6 € on jo kuitenkin aika paljon maitokauppaoluelle), niin olihan se tietynlainen pakko-ostos innostuneelle olutmaistelijalle.

Oluen koostumus on analysoitu Suomessa VTT:llä ja belgialainen yliopisto on oluen lopulta rekonstruoinut käyttäen löydetyistä oluista erotelluilla hiivakantoja. Eli jotain uuniikkia tässä on.

Olut väriltään kauniin kullan keltaista. Pinnalle kertyy lasiin kaadettaessa reilusti vaahtoa, joka kyllä laskee hyvin nopeasti ja häviääkin lähdes täysin. 

Tuoksussa reilusti maltaisuutta ja hienoista happamuutta. Kotikaljaa. Tulee mieleen Tuborgin tehdas, jossa kävin lapsena noin 7 vuotiaana sukulaisten kanssa, kun olimme visiitillä Tanskassa. Jänniä muistoja.

Maku on pehmeä ja reilun maltainen. Kevyttä hedelmäisyyttä, yrttisyyttä ja hapanleipää. Ehkäpä jopa savua, mutta vain häivähdys, jos sitäkään. Jotenkin outoa, kun ei tule humalan puraisua. Sellainen happanleipäisyys sekoittuu hiilihappoon. Ei kyllä hirveämmin sytytä. Jotenkin tulee mieleen maltaisempi bulkki Koffin punainen. 

On tämä parempaa kuin se, mutta ei se minusta hirveän kaukana ole. Hiilihappoisuus ei ole niin runsas kuin näissä suomi bulkeissa. Jälkimaku ei suuremmin eroa perusmausta. Suutuntuma on pehmeä, täyteläinen ja hieman hapan. 

Nyt täytyy todeta, että kokonaisuutena petttymys tämä oli. Mielenyhtymät kotikaljaan ja etenkin Suomi bulkkiin oli voimakkaat. Ruokaoluena tämä voisi mennä oikein mainiosti kotikaljan asemasta, mutta ei sytyttänyt minua. Eli ei tule uudelleen ostettua. Ei ole minun juttu.

Tuomio:
Tuoksu: 7/10
Ulkonäkö: 3/5
Maku: 5/10
Suutuntuma: 2/5
Kokonaisvaikutelma: 12/20
Yhteensä: 29/50 

Speksit:
Panimo: Stallhagen on valmistuttaja, mutta varsinaista panimoa ei ole mainittu. Todennäköisesti jossain Belgian suunnilla, missä oluen rekunstrointi oli tehty.
Tyyli: "Muinais olut"
Maa: Suomi/Belgia
Maltaat: Ohra ja vehnä
Alkoholi: 4,5 %
Muuta: The Hylkyoluen kansaversio. Ensimmäisiä uudelleen tuotoksia ei tainnut päästä ainakaan alle 100 €:n maistamaan.
Mistä: S-Market Ykkösrasti, Kuopio

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti