lauantai 1. marraskuuta 2014

Kievari Tuomas Saison 2014 – Laitilan Wirvoitusjuomatehdas

Eilen oli maistelussa Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan tämän vuoden jouluolut eli Kievari Tuomas sarjan tuotos. 2014 edustajaksi on valittu mielenkiintoisesti saison. Ei ihan perinteisimpää suomalaista joulujuomaa, mutta itse pidän saisoneista ja mielestäni tyylilajista voisi hyvinkin löytyä varteenotettavia vaihtoehtoja joulun seudun ruokajuomiksi.

Kievari Tuomas Saison 2014 on väriltään kaunis kuparisen oranssi. Vaahtoa kertyy erittäin niukasti ja se leviää olemattomaksi hunnuksi oluen pinnalle.

Tuoksussa marjaa, pajunkuorta ja himpun verran hiivaisuutta. Yllättävän voimakas ja miellyttävä.

Maussa hiivaisuus aika voimakkaasti läsnä. Muuten hapanta marjaisuutta. Jälkimaussa raikas marjaisuus hiipuu pois ja esiin jää vain kevyellä katkerolla höystetty hiivaisuus. Alkumaku on ihan maukas, mutta jälkimaku hieman tympeähkö.

Suutuntumassa kipristelevää hiilihappoisuutta, joka muuttuu kevyeksi katkeruudeksi jälkimaun puolella.

Kokonaisuutena mukiin menevä saison, mutta ei kyllä säväytä ihmeemmin. Sinällään mukavaa, että isommatkin panimot laajentavat olutskaalaansa pikkuhiljaa. Toki LWT:ltä on tullut jo aiemminkin mielenkiintoisia ja maukkaita muiden tyylilajien edustajia, kuten imperal stoutia ja barley wineä. Ehkäpä jätitkin vielä joku päivä.

Tuomio:
Tuoksu: 8/10
Ulkonäkö: 3/5
Maku: 6/10
Suutuntuma: 3/5
Kokonaisvaikutelma: 12/20
Yhteensä: 32/50 

Speksit:
Panimo: Laitilan Wirvoitusjuomatehdas
Tyyli: Saison
Maa: Suomi
Väri: 24 EBC (Alko 29,3 EBC)
Katkerot: 28 EBU (Alko 27,6 EBU)
Kantavierre: 14,1° (Alko 13,3°)
Maltaat: Pilsner- ja melanoidmaltaat
Humalat: Magnum- ja East Kent Goldings
Alkoholi: 5,4 %
Muuta: Kievari Tuomas Saison -olut on vuoden 2013 Hyvä Tuomas Lassi Puupposen kanssa kehitelty Saison-tyyppinen suodattamaton pintahiivaolut.
Mistä: Kolmisopen Alko, Kuopio

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti