tiistai 9. joulukuuta 2014

Stallhagen Pumpkin Ale – Stallhagen

Stallhagenin maisteluilla jatketaan. Mieltä on kutkuttaneet viimeaikoina maustetut olut ja hedelmä/marja oluet, kun itsekin on tullut tehtyä pihlajanmarja IPAa ja pari satsia joulumausteista belgityylistä alea. Ja kovasti olisi kiehtonut päästä maistamaan Sori Brewingin ja Maku Brewingin kurpitsa tuotokset Olut Expoon, mutta ei onnistunut. Joten, kun kaupassa törmäsin oluthyllyllä tähän Stallhagenin kauppavahvuiseen kurpitsaan, pääsi se sen suuremmin pohtimatta heti koriin mukaan.

Pumpkin Alea ja pyttäriä eilisistä
potuista ja possun uunifileestä.
Stallhage Pumpkin Ale on väriltään kauniin meripihkan oranssia ja väri on hyvin tasainen lasin reunoilla ja keskellä. Valo tulee kauniisti läpi. Vaaleaa vaahtoa kertyy vajaan sentin kerros, joka laskeutuu aika nopeasti, mutta peittää pintaa ohuena huntuna vielä jonkin aikaa.

Tuoksussa mallasta ja kevyttä humalointia. Ehkäpä aavistus kurpitsaakin. Ehkä.

Ensi kulauksessa maistuu miedohko maltaisuus ja hitunen kurpitsaa. Maku on kevyt, raikas ja siinä on tasapainoinen humalointi. Jälkimaussa kevyttä katkeroa ja kurpitsaa. Vaikka maku on aika hyvä ja maukas, niin hieman kevyeksi se jää. Olisin kaivannut vähän enemmän tuhtiutta. Ei paljoa, mutta ainakin hieman.

Suutuntuma on pehmeä ja raikas. Vaikka maltaisuuttakin on, jotenkin tämä jää vetiseksi. En tiedä olenko tottunut liikaa tuhdimpiin oluisiin, mutta ei oikein nämä hyvin kevyt ja vetiset nappaa yhtään.

Kaikkiaan kauniin värinen, miellyttävän tuoksuinen ja maistuva olut, mutta mallasrungolta olisin odottanut himpun verran enemmän. Ehkä kurpitsaakin olisi saanut olla enemmän, mutta sen osalta hyvä näinkin. Muut mausteet ei oikein maistu, mutta ehkäpä tasapainottavat makumaailmaa. Kyllä tätä voisi ehkä toisen pullonkin testata.

Vetistelyn vastateemaksi sopiikin loistavasti Dave Matthews Bandin Don't Drink the Water biisi, joka yltyy lopussa mahtavaan pauhuun ja kääntää iloisen sävelkulun hieman vinksahtaneen surulliseksi. Tässä hieno liveversio mahtavalta bändiltä. Ei paras biisi, mutta sopii tähän. Niin ja muista kuitenki juoda sitä vettä, mutta älä oluessasi. Juo niiden välissä. Se on hyvä asia.Tuomio:
Tuoksu: 7/10
Ulkonäkö: 4/5
Maku: 7/10
Suutuntuma: 3/5
Kokonaisvaikutelma: 12/20
Yhteensä: 33/50 

Speksit:
Panimo: Stallhagen
Tyyli: Hedelmäolut
Maa: Suomi
Alkoholi: 4,7 %
Muuta: Vaniljaa, kanelia, kurpitsaa, mausteneilikkaa, maustepippuria ja muskottipähkinää.
Mistä: Prisma, Kuopio

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti