tiistai 10. helmikuuta 2015

#Keskiolutgate – Tulevaisuudenkuvia Keskustan vaalivoiton jälkeen

Töissä kahvitunnilla uutisia selatessani huomasin Ylen uutisten jutun päivän polttavimmasta politiikan puheenaiheesta. Keskustapuolue jatkaa siis puoluehallituksen vuonna 2013 hyväksymällä päihde- ja alkoholipoliittisella linjauksella vetää keskiolut eli keppana pois ruokakaupoista, kioskeista ja huoltoasemilta takaisin monopolin hellään huomaan. Päivän aikaan kommentteja on sadellut puolesta ja vastaan. Vastaan etenkin muilta puoluejohtajilta, koska nyt taisi tulla se tilaisuus, jolla Keskustan gallupjohto voidaan taittaa. Eräs kaverini totesikin osuvasti "Keskustan vaalivoiton näyttäneenkin liian helpolta". 

Hätäkakka on meinannut tulla ilmeisesti jo Keskustalaisilla housuun, kun puolueen puheenjohtaja Juha Sipilä on kiirehtinyt  blogissaan asiaa selventämään. Toisaalta totta varmasti on, ettei keppana ole Kepullakaan vaaleissa se ykkösaihe.

Jos et ole kärryillä ja haluat nopeimman katsauksen asiaan, niin Ylen juttu Keskustan myrsky olutlasissa kokoaan tärkeimmät uutisoidut kommentit ja näkemykset samaan pakettiin. Ensimmäisenä Kepun laivan keppanalla laittoi uhkaavasti keinumaan kuitenkin viihdesivusto Stara.fi.

Mutta ehdin päivän mittaan ja tunnin kotimatkan aikana pohdiskelemaan tämän skenaarion toteutumisen seurauksia. Ensireaktio oli, että ei helvetti, mitä idiotismia! Sitten jo ajattelin Keskustan haikailevan jo takaisin oppositioon lähes varman vaalivoiton sijasta. 

Onko tämä Kepun ryhdikäs keskari vai poliittinen itsemurha? En tiedä, mutta minulla ajatusketjut nivoutuivat yhteen muodostaen erilaisia visioita tulevasta. Kokoan niitä nyt tähän.

Miten pienten kauppojen ja huoltoasemien kävisi?

Monet pienet kaupat kokisivat varmasti isoja tappioita tai ainakin tulojen laskua, jos keskiolut virtaisi takaisin monopoliin. Osa syrjäkylien pikkuruisista kaupoista saa hyvän siivun keppanasta ainakin kesäaikaan, joten toiminta edellytykset voisivat käydä riskirajoilla ja johtaa liikkeiden lopettamisiin. Tätä katsotaan varmasti hyvällä Keskustalle suosiollisilla syrjäkylillä.

Lisätuloja valtiolle

Jos bisset pitäisi pitkäripaisesta hakea, se tuottaisi varmasti hyvän lisäsiivun tuloja valtiolle. Varsinkin kun Alkolla tuntuu olevan hyvät katekertoimet hinnoissaan...

Kuolema olut harrastajille vaiko uusi mahdollisuus

Näin olutharrastajan näkökulmasta oluiden katoaminen ruokakaupoista vähentäisi huomattavasti valikoimaa – etenkin kotimaisten panimoiden osalta. Nykyisin useat ruokakaupat tarjoavat laajan – jopa yli sadan erilaisen oluen valikoimat, joita Alko ei varmasti ottaisi samassa määrin valikoimiinsa.

Toisaalta itse siirtyisin ainakin tilaamaan enemmän oluita ulkomailta. Parempi valikoima ja parempi saatavuus. Näin tekisi varmasti moni muukin, mikä voisi olla toisaalta hyväkin olutharrastajien näkökulmasta. Mutta seuraavassa kohdassa yksi surullisin mahdollinen seuraus.

Pienpanimoille uusi märkärätti vasten naamaa

Suomessakin kovaan nosteen saanut pienpanimobuumi ottaisi tämän uudistuksen myötä eniten takkiin. Jo nykyään panimoiden on hankala tuottaa kaikkia haluamiaan oluita kiinnostuneiden ihmisten saataville, kun myynti kanavia vahvempien tuotteiden kohdalla on lähes yksistään ravintolat. Alkon listoillekin pääsee, mutta monet eivät kykene suoriutumaan Alkon valtavista tuotanto vaatimuksista. Siitäkin huolimatta, että uutena "käden ojennuksena" panimot voivat tarjota tuotteitaan kymmeneen yksittäiseen myymälään.

Kuitenkin yksi suurimmista jakelukanava suomalaisilla pienpanimoilla on kuitenkin ruokakaupat, joille nämä pienet joustavat panimot tekevät myös nimikko-oluita tilauksesta. Sen häviäminen pistäisi monet miettimään toiminnan jatkamisen mielekkyyttä.

Osa saattaisi nostaa kytkintä ja siirtää toimintansa tai osan toiminnastaan lahden yli Viroon, kuten Sori Brewing ja Pyynikin nokkamies Tuomas Pere teki. Tai oikeastaan Sori Brewing perusti panimonsa suoraan sinne. Pyynikin nokkamies taasen avasi viroon nettikaupan, jonka kautta Pyynikin ja Papabeers merkin alla tehtyjä oluita voidaan myydä myös meille suomalaisille. Ja yli 4,7% vahvuudella. Sorin pojat ovat myös vuoden päivät viritelleet omaa nettimyyntiään, johon olisi ilmeisesti mahdollisuus kotimaisilla pienpanimoillakin päästä tuotteineen mukaan. Eli kierrätetään Viron kautta. Niinhän sitä tehdään jo osan Olvin, Hartwallin ja Sinebrychoffin tuotteiden osaltakin.

Eli veikkaisin pienpanimoiden toiminnan ajautuvan joko ulkomaille tai myynnin kiertävän ulkomaisten toimijoiden nettimyynnin kautta takaisin Suomeen.

Ravintoloiden myynti kasvaisi

Kulutus voisi keppanan karkuretken myötä ohjautua enemmän ravintoloihin, mikä sinällään olisi hyvä ja työllistävä tekijä. Alkoholia nautittaisiin valvotuissa olosuhteissa, sosiaalisia kontakteja syntyisi ja maailmaa parannettaisiin yhdessä, eikä vain yksin kotona mököttäen.

Suurin este tämän skenarion isommalle toteutumiselle on kuitenkin alkoholin nykyinen hinta ravintoloissa. Se on liian korkea, kun kulutus kokoajan karkaa jo nyt poispäin ravintoloista kohti koteja. Kiitos viinarallin ja veropolitiikan.

Alkoholin kulutus vähenisi

THL:n tutkijan Esa Österbergin mukaan keppanan siirto Alkoon vähentäisi alkoholin kulutusta 6-12 prosenttia. Näin voi olla. Tosin epäilen monen kovan kertakulutuksen ystävän vaihtavan keppanan kirkkaaseen, vahvoihin lagereihin (Olvin Tupla pukki ja Karhun Tosi Vahva) tai tonkkaviiniin sen sijaan, että alkaisi salkkuja kantamaan sieltä mistä keveämpääkin kantamusta saa. Kerta sinne on nyt menty. Veikkaan, että tilastollisesti kulutus vähenisi, mutta tilastoimaton kulutus lisääntyisi. Siitä vähän enemmän seuraavassa.

Viron viinaralli yleistyisi

Ja syytä kysyä, mitenkä kävisi tilastoimattoman alkoholin kulutukselle? THL:n ja Valviran teettämän tutkimuksen perusteella alkoholin matkustajatuonti on edelleen kasvussa. Viime vuonna puhelinhaastattelun perusteella kasvuksi saatiin 10%. Toisaalta olen kyseenalaistanut puhelinhaastattelun käyttökelpoisuuden aiemminkin. Enkä ole ollut ainut. Tätä tukee myös virolais selvitys, jonka mukaan suomalaiset ostavat kolmanneksen Virossa myytävästä alkoholista.

Pelkään pahoin, että kiinnostus lähteä hakemaan "saunakaljat" Virosta kasvaisi syvemmälläkin Suomen sisämaassa. Samalla reissulla hoituisi muut ostokset, parturit, lekurikäynnit ja hyvinvointi hoidot. Ja veroeurot kilisisivät etelänaapurin kirstuun. Voin olla toki olla väärässäkin. Ehkä kaikista suomalaisista tuleekin raivoraittiita? Ehkäpä ilmaston muutos ei olekaan todellinen?

Viinan pimeä myynti

Saatavuus ongelmat eivät välttämättä vähentäisi kysyntää ja markkinatalouden omien lakien mukaan kysyntä luo markkinoita, jotka saattaisi täyttää yksittäiset sankarit (joita jo on siis nykyisinkin nähty esim. ja esim.) tai pahimmassa tapauksessa järjestäytynyt rikollisuus. Sen jalansijan vahvistuminen millään osa-alueella ei ole toivottava skenaario. Myös kotipolttoisen viinan valmistus saattaisi nostaa päätään, vaikkakin uskon enemmänkin halvan tavaran kuljettamiseen helppouden olevan taloudellisesti kannattavampaa.

Syytä muistaa, että pimeässä myynnissä lieveilmiönä on valvomattomuus, koska liikutaan jo valmiiksi laittomilla vesillä, jolloin myyjää ei useinkaan kiinnosta ostajan valmiiksi tukeva humalatila tai ala-ikäisyys. Tämäkään ei ole toivottavaa.

Nettitilaaminen yleistyisi

Ainakin olutharrastajat siirtyisivät todennäköisesti enenevässä määrin tilaamaan oluitaan ulkomaisilta verkkokaupoilta. Näin nimittäin tapahtuu kokoajan, koska se on helppoa ja edullista. Niissä valikoima on hyvä ja toimitus yleensä luotettavaa. Niin ja se on myös laillista, vaikka toisenlaista mielikuvaa annetaankin. Jos alkoholin etämyynnin laillisuus epäilyttää, niin tuo Reittausblogin Vapauden manifestiksi nimetty kirjoitus selventää asioita. Tärkeimpänä on hyvä muistaa:
"Etämyynti monopolisoidussa maassa on testattu EU-tuomioistuimessa ns. Rosengren-tapauksessa (EU-tuomioistuimen päätös C-170/04), jonka mukaan alkoholin etämyynti on sallittua ja asiaa tulee tarkastella Sopimuksen Euroopan unionin toiminnan 34 Artiklan mukaan (SEUT 34), joka koskee tavaroiden vapaata liikkuvuutta. Suomi ei toistaiseksi noudata ohjeistuksessaan Rosengren-päätöstä."
Eli pahimmassa skenaariossa valtio haastaisi jonkun nettitilaamisesta oikeuteen. Sinnikkäällä kansalaisten yhteistyöllä asia voitaisiin viedä EU-tuomioistuimeen, jolla on jo siis ennakkotapaus asiasta, päätettäväksi. Tulos olisi hyvin arvattavissa ja sen takia viranomaiset katsovatkin asiaa pitkälti sivusta.

Toisaalta valitettavana lieveilmiönä nettitilaamisessa on alkanut tulla myös verkkokauppoja, joista voi tilata bulkkia lavatavarana kotiovelle. (En suostu linkkaamaan tähän niitä kauppoja!) Tämäkin on sallittua, mutta näen sen harmillisena suuntauksena. Mielestäni enemmän makua, vähemmän humaltumista olisi parempi suuntaus, mutta keppanan karatessa Alkoon bulkkitavaran tilaus saisi varmasti myös kannatusta Viron reissujen ohella. Ainakin syrjäseuduilla. Olisipahan kuljetusyhtiöillä enemmän töitä. Suuri osa kulutus tavarasta vaatteista elektroniikkaan ostetaan syrjäkylillä jo netistä, kun ei niitä kauppoja ole. Muutamalla klikkauksella oluet ja viinat kanssa. Mitä sitä Alkoon lähteä juoksemaan.

Monopoli – ollako vaiko eikö olla

Näiden mieliharhailujeni kautta näin edessäni vielä yhden skenaarion, joka olisi oikeastaan seurausta parin viimeisen kohdan toteutumisesta. Tilanteessa, jossa valtiovalta on ajanut miedoimmankin alkoholin takaisin monopolin tiukkaan otteeseen 45 vuoden harharetken jälkeen, kansalaisille jäi kaksi vaihtoehtoa. Olla ilman (tai juoda kakkosolutta) tai ottaa hattu kouraan ja mennä nöyränä Alkon tiskille. Näin siis, jos ei oltaisi EU:ssa. Meillä on nääs nyt rajat auki Eurooppaan ja tavaralla ja immeisillä vapaaliikkuvuus. Kansalaiset oppisivat pikkuhiljaa ostamaan alkoholinsa myös muualta kuin monopolista. Haetaan halvemmalla Virosta tai tilataan kotiovelle netistä Zalandon ja Amazonin pakettien kanssa. Verkkokauppa yleistyisi huimaa vauhtia myös alkoholien osalta.

Rakas monopolimme pitäisi yllä erinomaista asiakaspalvelua ja huonoa valikoimaa kivijalka myymälöissä, kun belgialaiset, saksalaiset, ranskalaiset, brittiläiset ja virolaiset nettikaupat tarjoaisivat erinomaista valikoimaa hyvällä palvelulla ja kotiin kuljetuksella. Pikkuhiljaa Alkolle kävisi kuin nyt käy Kodin Ykkösille, Aleksi 13:sta ja levykaupoille. Ehkä Alko pukkaisi ilmoille oman nettikaupan hätäpäissään (vaikka luulen, että semmoista valmistellaan ainakin ajatustasolla jo nyt Alkossa), mutta totuttuja ja hyväksi havaittuja väyliä on hankala muuttaa. Ei toki mahdotonta. Kuitenkin monopoli olisi siinä vaiheessa tunnustanut itsekin murentuneen asemansa. Ei enää yksinoikeutta. Kilpailijoita, joita vastaan joutuu taistelemaan – niin hinnoissa kuin palvelussa (etenkin siinä valikoimassa). Kuinka Alko siinä pärjäisi? Jäisi nähtäväksi, mutta monopoli olisi kaatunut.

Tämän maalailun toteutumistodennäköisyyttä voi kukin itse arvuutella. Mutta suosittelisin Alkon ottamaan ainakin mallia länsinaapurin monopolin valikoiman kehityksestä ja hinnoittelupolitiikasta. Se olisi jo alku kohti kilpailukykyisempää Alkoa. Sillä monopoli tulee kaatumaan enemmin tai myöhemmin, jos tulemme pysymään osana EU:ta. 

Ehkäpä siis tämä Keskustan ajatus ei olekaan niin huono...


Tässä mietteitäni ja ajatuskuviani tästä Stara.fi:n liikkeelle sysäämästä KKK:sta eli Keskustan keskiolut "kohusta". Joitakin skenaarioita ehkä unohdin, kun en niitä päivän aikaan ylöskirjoitellut. Korostan näiden olevan minun mietteitäni, "ajatusleikkejä" ja osittain myös mielipiteitäni. Villeimpiä mieliharhailuja Orwelilaisesta raittiusyhteiskunnasta en edes viitsinyt tähän kirjoittaa. Foliohattu en sentään ole. Aivopieruja sattuu ja vaalien alla hyeenat käyvät välittömästi haaskojen kimppuun. Armoa ei anneta ja jos ennakko suosikki sotkeutuu jo viimeisessä kaarteessa ennen maalisuoraa omiin jalkoihinsa, niin tasoitustahan se on muille. Köpelösti voi siinä tosin käydä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti