tiistai 17. helmikuuta 2015

Brewer's Special Saison – Saimaan Juomatehdas

Brewer's Special Saison on yksi Alkon tämän vuoden käsityöläisoluet sarjasta. Samalla se on osa Saimaan juomatehtaan Brewer's Special sarjaa, josta on maitokauppoihin ennättänyt Brewer's Special American Red Ale ja Indian Pale Ale. Sarja on vähän "speciaalimpi" sarja, jonka tuotteet tehdään täysin käsityönä ja oluet edustavat muitakin tyylejä kuin Lagereita ja Pilsejä.

Saimaan Juomatehdas uudisti taannoin nettisivunsa ja uudistuksen myötä sivuille tuli olutharrastajan iloksi tarkempia tietoja oluiden ominaisuuksista ja raaka-aineista. Samat uudistukset ovat päässeet myös Brewer's Special sarjan tuotteiden etiketteihin/pakkauspainatuksiin. Erinomaisen hienoa.

Brewer's Special Saison on olut, jota suunniteltaessa on kuunneltu myös kuluttajia. Samaisen nettisivu-uudistuksen aikoihin panimo järjesti äänestyksen seuraavasta heidän käsityöläisoluestaan ja tämä Saison voitti äänestyksen. Kukaanhan tätä ei vielä ollut maistanut, vaan valinta tehtiin tuotteiden ennakkotietoihin pohjaten. Itsekkin äänestin Saisonin puolesta, joten nyt pääsee maistamaan juuri sitä, mitä toivoi.

Kaulan etiketistä löytyvät katkerot,
väri, kantavierre ja tarjoilulämpötila.
Alaetiketistä myös maltaiden ja
humalien laadut.
Olut muodostaa lasiin kaadettaessa lyhytikäistä isohko kuplaista vaaleaa vaahtoa reilun kolmen sentin kerroksen. Pienten kuplien virta pohjasta ylös päin jatkuu pitkään.

Tuoksussa on humalan katkeroa, joka peittää alleen mukavaa maltaisuutta. Lisäksi aistittavissa kevyttä kukkaisuutta ja hiivaisuutta.

Maun ensipuraisu on pehmeä ja täyteläisen maltainen, mutta samalla hiukan hapan. Jälkimakuun kertyy reilusti katkeroa, pihkaisuutta sekä kukkaista hiivaisuutta. Kun saison on siirtynyt ruokatorven kautta jatkokäsittelyyn jo hyvän tovin sitten, suun takaosaan hiipi pähkinäisyyttä. Kuin olisi saksanpähkinää tai pekaanipähkinää syönyt. 

Suutuntuma on kuiva ja kevyt happamuudesta ja katkeroista johtuen. Makumaailma on miellyttävän kevyt happamuudesta ja katkeroista huolimatta. Ehkä lopulta suutuntuma on kuitenkin aavistuksen tympeä, joten siitä miinusta.

Toimii itselleni melkoisen hyvin. Ei mikään tajunnanräjäyttäjä, mutta miellyttävä ja maukas olut. Saisonit ole vielä kovin hyvin edustettu oluttyyli kotimaisten pienpanimoiden tuotannossa. Suuremmista puhumattakaan. Voisi olla enemmänkin.

Tuomio:
Tuoksu: 6/10
Ulkonäkö: 3/5
Maku: 8/10
Suutuntuma: 2/5
Kokonaisvaikutelma: 14/20
Yhteensä: 33/50 

Speksit:
Panimo: Saimaan Juomatehdas
Tyyli: Saison
Maa: Suomi
Väri: 20 EBC (Alko 14,3 EBC)
Katkerot: 45 EBU
Kantavierre: 13,5°
Maltaat:  Pils, Vienna ja Vehnä
Humalat:  Columbus, Cascade
Alkoholi: 6,0 %
Muuta: Alkon vuoden 2015 Käsityöläisoluet sarjaa
Mistä: Prisman Alko, Kuopio

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti