tiistai 21. heinäkuuta 2015

Lambic rinnakkaismaisto – Lindemans vs. Timmermans

Ei ole ehtinyt tässä hetkeen blogiin kirjoittelemaan, mutta nyt oli sopi rauhallinen hetki ja jääkaapissa kaksi maitokaupasta ostettua Lambicia, niin siitä se idea sitten lähti. On se vain hienoa, että maitokaupoistakin löytyy myös lambicia tarjolle. Mahtavuutta. Jos kaupat saisi tätä Suomen kotiin myytävää olutvalikoimaa ylläpitää, olisi valikoima varmasti monipuolisempi kuin monopolissa. 

Lambic on perinteinen belgialainen oluttyyli, jossa vierre käy spontaanisti eli ilmasta löytyvien villihiivojen avulla. Lambic vierre jäähdytetään matalissa isoissa laakeissa kupariastioissa, jolloin pintaa on villihiivojenkin keräämisen reilusti. Käymisen jälkeen olut kypsytetään useita vuosia tynnyreissä, jolloin syntyy varsinainen Lambic. Tätä hapanta pohjaa on harvemmin ihan suoraan tarjolla, vaan siitä tehdään yleensä erinnäisiä sekoitteita. Monesti Lambicejä maustetaan marjoilla tai makeutetaan sokerilla (Faro). Yleisimmin käytettyjä marjoja ovat kirsikka (Kriek) ja vadelma (Framboise).

Lambic on nimisuojattu oluttyyli, jota saa valmistaa vain belgiassa, mutta myös monet ulkomaalaiset panimot valmistavat samantyyliisiä spontaanikäyviä marjaoluita. Tästä hyvä esimerkkinä Mikkellerin spontaanit marjaoluet.

Tällä kertaa maistelussa oli kaksi Kriekiä eli kirsikoilla höystettyä Lambicia. Lindemans Kriek Lambic ja Timmermans Kriek Lambic. Timmermans on näistä vanhempi panimo, mutta Lindemans on ainakin itselleni tutumpi. Lindemansin Kriekin olen myös joskus aikaisemmin maistanut.Ulkonäkö:
Lindemans Kriek on väriltään tumman karmiinin punainen ja hieman samea. Pinnalle muodostuu kuohkeahko vaaleanpunainen vaahtokerros. Timmermans Kriek on väriltään lämpimämän punainen ja läpikuultavampi kuin edellinen. Tässä vaahto on lähes täysinvalkoista.  Jotenkin Timmermans on herkullisempi valoavasten katsottuna, mutta Lindemansin vaahtoinen kruunaa pisteet sille.

Tuoksu:
Lindemansin tuoksu on voimakkaan kirsikkainen ja hieman hapankin. Joku karamelli tai ehkäpä ennemminkin Dr. Pepper tulee tästä mieleen. Timmermans on myös selkeästi kirsikkainen, mutta hieman makeamman tuoksuinen. Tästäkin tulee myös mieleen jonkin karamelli. Tasaista on, mutta taivun kuitenkin näistä kahdesta Timmermansin puoleen.

Maku:
Lindemans on maultaan hapankirsikkainen ja karamellinen. Timmermansin on maultaan miedommin kirsikkainen ja ei niin hapan. Kirsikkaisuuden takaa löytyy myös maltaisuutta, jota ei Lindemansista juurikaan löydy. Ehkäpä hieman esansinen. Makuna omaan mieleen enemmän on Lindemansin Kriek.

Suutuntuma:
Lindemans on suutuntumaltaan hapan ja kirpakan hiilihappoinen. Täyteläisen marjainen Timmermans on suutuntumaltaan pehmeämpi, miedomman makuinen ja kevyen hiilihappoinen lambic. Näistä kahdesta suutuntuman puolelta päädyn jälleen Lindemansiin.

Kokonaisvaikutelma:
Kokonaisuuten molemmat maistuivat ja tulen varmasti näitä uudelleenkin ostaamaan. Hieman eri käyttötarkoituksiin soveltuvat. Timmermans on kevyempänä oiva juoma kuumana kesäpäivänä vaikkapa jääpalan kera ihan siltään tai sitten jälkiruokajuomana. Lindemans sopii erinomaisesti nautiskeluun siltään ja tuhdin suklaakakunkin kera. Tai kokeile tarjota tätä rakkaallesi balsamicosiirappi-mansikka-cashewpähkinä-halloum-salaatin kanssa. Lindemans vei voiton kokonaisuutena tässä erässä.

Timmermans Kriek tuomio:
Tuoksu: 8/10
Ulkonäkö: 4/5
Maku: 8/10
Suutuntuma: 3/5
Kokonaisvaikutelma: 15/20
Yhteensä: 38/50 

Speksit:
Panimo: Timmermans Brewery
Tyyli: Kriek Lambic
Maa: Belgia
Maltaat:  Ohra- ja vehnämallas
Humalat:  On, muttei kerrota mitä.
Alkoholi: 4,0 %
Muuta:  Sokeria, kirskikka- (13,5 %) ja seljankukka (1,5 %) mehua, aromeja ja askorbiinihappoa eli C-vitamiinia
Mistä: S-MArket Ykkösrasti, Kuopio
Lindemans Kriekin tuomio:
Tuoksu: 8/10
Ulkonäkö: 4/5
Maku: 9/10
Suutuntuma: 4/5
Kokonaisvaikutelma: 17/20
Yhteensä: 42/50 

Speksit:
Panimo: Lindemans
Tyyli: Kriek Lambic
Maa: Belgia
Maltaat:  Ohra- ja vehnämalla
Humalat:  On, muttei kerrota mitä.
Alkoholi: 3,5 %
Muuta: Sokeria, Kirsikkamehua (väh. 20 %), aromeja ja askorbiinihappoa eli C-vitamiinia
Mistä: S-Market Ykkösrasti, Kuopio

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti