maanantai 11. toukokuuta 2015

Mestari Stout – Iso-Kallan Panimo

Sain pari viikkoa sitten maisteltavaksi Iso-Kallan Panimolta muutaman uuden tuotoksen. Kaksi näistä oli koeluontoisempia tuotoksia (Witbier ja ylläripulloa, jonka sisältöä ei suostuttu kertomaan) sekä  Ravintolamestarit Oy:lle valmistetun Mestari Stoutin. Koetuotoksista ei ole tiedossa tuleeko niitä koskaan tuotantoon, mutta Mestari Stoutia on saatavilla ainakin Ravintolamestareiden ravintoloissa Kuopiossa.  

Witbier on vielä maistamatta, mutta ylläripullo paljastui mielenkiintoiseksi haasteeksi. Makumaailmasta löytyi mukaan lisätyn aineksen – salmiakin maku, mutta maltillisena. Yllättävän hyvä, kun miettii lähtökohdalta salmiakin ja oluen yhdistämistä. Mutta ei siitä sen enempää nyt.

Mestari Stout on väriltään mustaa, mutta ohuemmasta kohden valoa vasten katsottuna olut näyttäytyi punaiseen taittuvana tumman ruskeana. Pinnalle muodostuu lasiin kaadettaessa kolmen sentin kerros kuohkeaa ja mokan ruskeaa vaahtoa, joka on melko pitkäikäistä.

Tuoksusta löytyy kahvia, reilua paahteisuutta, mallasta ja kevyttä leppäpuista savuisuutta. Kuin häivähdys savustuspönttöä.

Mestari on maultaan erittäin paahteinen, nokinen, ruisleipäinen ja kahvinen. Jälkimaussa katkerot ja kuiva paahteisuus löyvät sopivasti kättä.

Suutuntuma on kuiva ja melkoisen kevyt. Jälkimaussa katkerot kuivattavat suutuntumaa edelleen. Maltillisen hiilihappoinen.

Kokonaisvaikutelmaltaan hyvin kuiva ja paahteinen stout. Olisin odottanut suutuntumaltaan vähän tuhdimpaa stoutia tuoksujen perusteella, mutta keveys yllätti. Mielestäni enemmän ruokajuoma kuin nautiskelujuoma. Tämä sopisi hyvin hiililla paistetun punaisen lihan kanssa, jota on maustettu maltillisesti mustapippurilla, suolalla ja jollain kuivatulla yrtillä. Lisukkeena aurajuustoiset kermaperunat ja coleslawta tai yksinkertainen vihersalaatti paahdetuilla siemenillä.

Tuomio:
Tuoksu: 8/10
Ulkonäkö: 4/5
Maku: 7/10
Suutuntuma: 3/5
Kokonaisvaikutelma: 14/20
Yhteensä: 36/50 

Speksit:
Panimo: Iso-Kallan Panimo
Tyyli: Stout
Maa: Suomi
Maltaat:  Ohra
Alkoholi: 6,0 %
Muuta: Ravintolamestari Oy:lle valmistettu nimikko Stout
Mistä: Sain maistiaiseksi Panimolta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti