keskiviikko 22. lokakuuta 2014

Syys-Rapa – Iso-Kallan Panimo

Ylihuomenna alkaa tuo kaikkien huulille noussut – ja AVInkin "mainostama" – Olut Expo Finland 2014. Tapahtumahan tunnettiin vielä pari viikkoa sitten toisella väkevällä mallasjuomalla jatketulla nimellä (ainakin niissä piireissä, joita tapahtuma kiinnosti jo ennen sen suurta julkisuutta), mutta tähän ollaan päädytty, mutta harvalla enää epätietoisuutta mitä siellä tapahtuu. No, kerrataan vielä nopeasti. Eli kolme päiväisessä tapahtumassa panimot, tislaamot ja maahantuojat esittelevät kiinnostuneille mielenkiintoisia oluita ja viskejä niin kotimaasta kuin maailmaltakin. Jos kiinnosta haluat tietää enemmän mitä on tarjolla, niin JaskanKaljat ja MushiMalt ovat koonneet listoja siitä, mitä on tarjolla.

Itse en valitettavasti paikalle pääse sukujuhlien velvoittaessa fyysisen olemukseni olemaan toisaalla, mutta onneksi itselleni tarjoutui mahdollisuus päästä maistamaan muutamaa uutuustuotetta. Iso-Kallan Panimo tuo Olut Expoon Rukiisen Amerikan Pale Alen Syys-Rapan ja Oatmeal stoutin. Syys-Rapaa on pieni määrä päässyt jo baareihin ennen expoa ja itsekin kävin tämän ensimaistamassa Maljassa. Oatmeal Stouttia ei ole vielä missään saatavilla, joten jos kiinnostaa olla ensimmäisten joukossa, niin suunta kohti Helsingin Kaapelitehdasta. Itselläni kävi tuuri ja sain nämä molemmat maistettavakseni. Tänään maistelen hieman ensimmäisestä erästä viilatun Syys-Rapan ja huomenna vuorossa on Oatmeal stout.

Syys-Rapa on aavistuksen sameaa ja väriltään maapähkinän ruskeaa. Valkoista vaahtoa kertyy pinnalle vain niukasti.

Tuoksussa ruisleipä taikinaa, hieman greippiä ja punaherukkaa. Tuoksut ei ole kuitenkaan hirveän voimakkaat. Rukiisuus jättää hedelmäisemmän puolen alleen. Tuoksu ei ole kuitenkaan tunkkainen vaan hedelmäisyys peittyy alle, mutta humaloinnin tuoma "raikkaus" tai ehkä enemmänkin terävyys on tuoksussa pinnassa.

Maussa ensimmäisenä kielen päällä tulee kuivattua omenaa ja hieman vaniljaisuutta. Sitten hyökkää voimakas humalaointi, joka täyttää koko makumaailman hetkeksi. Maku on kuitenkin miellyttävän humalainen, vaikkakin hieman enemmän katkero-osastoa. Suun täyttävä katkerointi laskeutuu pahimmasta huumasta hetken päästä ja jää pyörimään jälkimakuun. Katkeroissa ei kuitenkaan mennä minnekään DIPA osastolle, joten suullisen sietää hyvin limakalvoja kuivattamatta. Jälkimaussa tulee hieman raa'an lantun tyylistä makua mukaan. Vaikka kyseessä on APA, niin humalointi ei sisällä hirveästi raikkaita sitrusaromeita, mitä yleensä nämä jenkkihumaloiden kyllästämät APAt tarjoavat.

Suutuntuma on humaloinnin vuoksi pääasiassa katkera ja hieman kuiva. Kokonaisuutena Syys-Rapa tarjoilee kuivahkon reippaasti humaloidun oluen, jossa on kuitenkin paljon makua. Tosin makumaailma on aavistuksen juuresmainen napakan humaloinnin alla, mutta toimi paremmin, kun hain oluen kaveriksi pari metvurstilla ja juustolla höystettyä ruisleipäsiivua. Joten ruokajuomana lihaisien pataruokien, uunilaatikoiden ja -juuresten kanssa voisi toimia parhaiten.

Syys-Rapa on aikalailla erityylinen kuin noin viikko sitten maistamani BrewDogin Alpha Pop, joka oli ruis pale ale. Eli lähtökohdiltaan olut on hyvin samankaltainen, mutta makumaailma on hyvin poikkeava. Jos Syys-Rapa olisi kauppavahvuinen, se olisi todennäköisesti jäänyt vetiseksi, jolloin makumaailma on olisi todennäköisesti latistunut ja kärsinyt. Hyvä valinta tehdä baarivahvuinen versio, vaikka osa myyntikanavista blokkautuukin.

Jos katkerointi ei haittaa ja oluessa saa olla luonnetta, niin suosittelen kokeilemaan. Voi toimia sinulle.

Musiikiksi valikoituu jonkin verran kuuntelussa pyörinyt Minä ja Ville Ahosen tuotantoa. Bändi oli itselleni uusi tuttavuus ja tutustui siihen vasta kuluneen kevään aikana. Väkevää tulkintaa ja mielenkiintoisia biisejä. Tähän illan juoman teeman mukaillen Mia albumilta löytyvä Syksy.


Tuomio:
Tuoksu: 7/10
Ulkonäkö: 3/5
Maku: 7/10
Suutuntuma: 3/5
Kokonaisvaikutelma: 15/20
Yhteensä: 35/50 

Speksit:
Panimo: Iso-Kallan Panimo
Tyyli: Ruis APA
Maa: Suomi
Kantavierre: 13,9°
Katkerot: 52 IBU
Humalat: Magnum, Centennial, Amarillo, Cascade
Maltaat: Pilsner, Pale Ale, Cookie, Ruis
Alkoholi: 5,8 %
Muuta: Iso-Kallan Panimon syksyn uutuuksia.
Mistä: Tätä on ollut tarjolla jo muutamissa baareissa ja Expon jälkeen lienee laajemmallakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti