perjantai 8. toukokuuta 2015

Laitilan Mississippi Beer 4,6% – Laitilan Wirvoitusjuomatehdas ja Yalobusha Brewing Co.

Laitilan Mississippi Beer on olut, joka oli yksi Alkon tämän vuoden käsityöläisoluet sarjaa. Alkon versio oli 5,0%, kun taas tämä kauppavahvuinen on 4,6%. Seuraava esittely teksti on lainattu suoraan Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan tuotesivulta:

"Wirvoitusjuomatehtaan ja mississippiläisen Yalobusha Brewing Companyn yhteistyönä kehitetty ja pantu runsasarominen suodattamaton höyryolut. Perinteinen höyryolut syntyy, kun pohjahiivaolut käytetään normaalia käymislämpötilaa korkeammassa lämpötilassa. Tällä metodilla olueeseen saadaan runsaasti hedelmäisyyttä. Mississippi Beer on kuivahumaloitu amerik-kalaisilla sitruunan ja greipin soundeja antavilla humaloilla. Tämä runsaalla kädellä suoritettu loppu-käsittely takaa oluen nauttijalle voimakkaan, raikkaan ja viipyilevän makunautinnon.

Mississippi Beer kehitettiin juhlistamaan Suomen arvostetuinta Blues-festivaalia, Rauma Bluesia, jossa toinen oluen kehittäjistä, Amos Harvey on toiminut monivuotisena Amerikan mantereen kontak-timiehenä. Ennen musiikin pariin siirtymistään Amos oli toiminut oluenpanijana jo pitkään ja koska oluiden maailma veti jälleen puoleensa, Amos päätti jättää musiikin vähemmälle ja siirtyi viime vuonna Yalobusha Brewing Companyn oluenpanijaksi. Yhteistyö Rauma Bluesin kanssa kuitenkin jatkuu myös tulevaisuudessa.

Laitilan panoksen Mississippi Beerin toteutukseen on tuonut oluenpanija Juha Kylä-Kaila."


Olut on väriltään okran väristä ja sameaa. Pinnalle kertyy lasiin kaadettaessa reilusti valkoista kuohkeaa vaahtoa.

Tuoksussa selkeä ja raikas humalointi. Sitrusta ja greippia sekä reilusi katkeroja. Hyvin tuoreelta vaikuttaa.

Maku on maltainen ja katkerohumalainen. Maussa ei sitrusmaiset aromita paljoa maistu. Katkeroa on jälkimaun profiilissa enemmänkin toisin kuin tuoksussa. Tässä on havuja ja pihkaa sekä hieman pyörän sisäkumia.

Suutuntuma on kevyt, raikas ja pehmeä, joka jälkimaussa kuivahtaa katkerojen vuoksi. Ihan maukas kauppavahvuinen kokonaisuus. Kun vertaan tätä aiempaan aiempaan arviooni Alkon käsityöläisoluet sarjaan kuluneeseen 5,0% vahvuiseen versioon, ollaan hyvin samoissa pisteissä. Rinnakkaismaistohan ois tästä ollut kiinnostava tehdä, mutta nyt mahdollisuutta semmoiseen ei ollut. Pitää katsoa, jos Alkosta vielä vahvempaa versiota ois saatavilla. Tässä selkein ero oli kauppavahvuisen huomattavasti sameampi ulkonäkö. Tuoksuprofiili on ollut kirjauksien mukaan hyvin samankaltainen niin kuin makuprofiilikin.

Tuomio:
Tuoksu: 8/10
Ulkonäkö: 4/5
Maku: 7/10
Suutuntuma: 3/5
Kokonaisvaikutelma: 13/20
Yhteensä: 35/50 

Speksit:
Panimo: Laitilan Wirvoitusjuomatehdas ja Yalobusha Brewing Co.
Tyyli: Höyryolut (Steam beer)
Maa: Suomi / USA
Väri: 18 EBC
Katkerot: 35 EBU
Kantavierre: 10,8 %
Maltaat:  Pale Ale, Cara Pale, Carared
Humalat:  Nugget, Cascade, Citra, Centennial, Simcoe
Alkoholi: 4,6 %
Muuta: Kehitetty yhteistyöss Yhdysvaltalaisen Yalobusha Brewing Companyn kanssa.
Mistä: Kolmisopen Citymarket, Kuopio

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti