tiistai 1. syyskuuta 2015

Blossom – To Øl

Kesäiseltä Tallinnan reissulta lähti mukaan mielenkiintoista olutta, joita ei tästä maasta saa. Mutta ei
kai sen väliä, kun meillä on punaista Koffia...  Ihan totta. No ei vaiskaan. Mieluusti näitä kotimaasta ostaisi, mut kun ei. Siis Tallinnaan ja nettikauppoihin tie monilla käy, kuten minullakin aina välillä.

Tänän iltana maisteluun valikoitui Tanskalaisen To Øl panimon Blossom American Wheat. Tämä olut lähti mukaan, koska olen tottunut saamaan maukkaita oluita kyseiseltä panimolta ja toiseksikin olin suunnitellut tekeväni itse Hibiscuksella maustettua saisonia, jota kesällä tulikin tehtyä.

Blossom on maustettu ruiskaunokilla, orapihlajalla, hibiscuksella, kehäkukalla, ruusun kukilla ja vadelman lehdillä. Humalointi on suoritettu Amarillolla, Citralla, Galaxyllä ja Simcoella.

To Ølin Blossom on väriltään vaalean hunajan värinen ja hieman samea olut. Lasiin kaadettaessa pinnalle muodostuu höttöinen vajaa viiden sentin vaahtokruunu, joka lyhistyy kasaan melko nopeasti. Lasin pohjalta nousee melko paljon pienia kuplia kohti pintaan rauhallisen tasaiseen tahtiin.

Alku tuoksahdus on kukkaisen raikas ja hieman makea. Hetken kuluttua tuoksun raikkaus on hieman latistunut ja esiin hiipii hiivaisia sekä kypsän omenaisia ja päärynäisiä aromeja.

Blossomin maku on kukkaisa, maltainen ja tasapainoisen humalainen. Jälkimaussa kielelle jää tanssimaan monen moiset kukkaisat aromit sekä kevyesti limakalvoja kuivattava ruohoinen humalointi. Hibiscus teetä tuli joutua kymmenisen vuotta sitten useinkin ja olen maistavinani selvästi hibiscuksen kukkaisan ja hieman happaman aromin.

Suutuntuma on pehmeä yllättävänkin täyteläinen. Jälkimaussa humalointi kuivatta suutuntumaa ja luo hieman raikkaamman fiiliksen.

Kokonaisuutena To Ølin Blossom on melkoisen mainio olut. Jotenkin ensin tuoksut ja hörpyt ei vakuuttanut, mutta sitten kukkaisuus hurmasin entisen hipin. Leveät kirkkaan vihreät samettitrumpettihousuni lahkeet lepattivat fiilisten tahtiin. Vaikka tuoksu ei hurmannut, niin tämä amöriikan vehnis on maukas ja vihvahteikas olut, josta nauttii ja melkein harmistuu, kun se loppuu. Kukkaiset ja suloisen katkerat humalan katkerot saa janoamaan lisää.

Tuomio:
Tuoksu: 7/10
Ulkonäkö: 3/5
Maku: 9/10
Suutuntuma: 4/5
Kokonaisvaikutelma: 17/20
Yhteensä: 40/50 

Speksit:
Panimo: To Øl
Tyyli: American Wheat
Maa: Tanska
Maltaat:  Ohra- ja vehnämallas
Humalat:  Simcoe, Citra, Galaxy ja Amarillo
Alkoholi: 6,3 %
Muuta: Ruiskaunokki (Blå kornblomst), Hibiscus, Kehäkukka (Morgenfrue), Ruusu (Rosenblomst), Orapihlaja (Hvidtjørn) ja Vadelman lehti (Hindærblade)
Mistä: Stockmann, Tallinna, Viro

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti