torstai 24. syyskuuta 2015

Must Kuld vs. Must Kuld Cherry Edition – Põhjala

Eilen yöllä oli mennyt blogissani 20000 lukijan raja rikki. Sen kunniaksi piti kaivella joku kiinnostavampi olut maisteluun. Sitten en vain osannut päättää ottaako maisteluun Ewil Twin Breweryn Molotov Cocktail Imperial IPAn vai rinnakkaismaisteluun Põhjalan Must Kuld porter sekä sen kirsikkalla höystetty versio.

Päätin kysäistä somen mielipidettä ennen somea käsittelevää Docventures dokumenttia ja sain vajaassa tunnissa pari vastausta. Yksimielisesti kaikki vastanneet kannattivat Must Kuldien rinnakkaismaistoa. Sen pariin siis.

Kesäkuussa kävimme perheen kanssa minikesälomalla pyörähtämässä Tallinnassa ja itsehän otin agendakseni piipahtaa muutamissa olutkaupoissa etsiskelemässä mielenkiintoisia oluita.  Suurimpana mielenkiinnon kohteena oli Virolaiset pienpanimo-oluet. Ensimmäinen todella monipuolinen olutkauppa, johon eksyin oli Öllepood Vanhassa kaupungissa. Sieltä lähti mukaan nämä Must Kuldit samoin kuin myös Evil Twinin Molotov Cocktail

Põhjalan oluista ensimmäinen kokemus oli viime keväältä Bryggerissä, missä olutbruuvin ja panimokierroksen päätteeksi jäimme kollegaporukalla syömään. Itse otin mainioksi osoittautuneen Viro menun suositusten mukaisilla oluilla. Jälkiruualla sain eteeni Põhjalan Pime Öön ja sehän hurmasi heti ensi kulauksella. Tallinnassa maistelin iltaoluena hotellihuoneessa mainion Virmalisedin ja kotona on tullut jo testailtua tuliaisista Uus Maailm, Rukki Rääk ja ULG 2. Kaikki paitsi ULG 2 osoittautuivat oikein maukkaiksi oluiksi. Neljä  hyvää viidestä, joten odotukset näitä kohtaan ovat myös korkealla.

Vasemmalla Must Kuld ja oikealla Must Kuld Cherry
edition. Huomattavan selkeä vaahdon muodostumis ja
koostumus ero. Kaatotekniikkan pyrin pitämään
mahdollisimman samanlaisena.

Tuoksu:

Originaali on paahteinen ja miellyttävän mokkainen. Cherryn tuoksussa on aistittavissa kirsikkaisuutta. Vähän kuin Dr. Pepperissä. Sen lisäksi löytyy paahteisuutta. Tuoksuprofiili on kuitenkin raikkaampi tai ehkäpä enemminkin terävämpi, kun taas originaali on tuoksut ovat pehmeitä. Tuoksujen osalta oluet siis tasapisteissä, vaikka poikkeavatkin toisistaan.

Ulkonäkö:

Molemmat ovat väriltään erittäin tummia. Oikeastaan täysin mustia. Ainoa selkeä ero oli vaahdoissa. Must Kuld nosti erittäin korkean ja selkeä kuplaisen vaahto tornin, joka juuri ja juuri pysyi lasissa. Must Kuld Cherry Edition taas muodosti vajaan kahden sentin vaahtokerroksen joka oli erittäin kuohkeaa kuin hyvin vatkattu kermavaahto. Samoin vaahtojen värit poikkesivat toisistaan. Originaali oli väriltään pienellä maitotilkalla lantratun kahvin ruskeaa, kun taas Cherry editionin vaahdon väri taittoi selvästi punaiseen päin. Johtuen tästä tai ei, Cherryn vaahto näytti vaaleammalta. Tämän erän vei minun mielestäni Cherry edition tyylikkäämmällä vaahdon koostumuksella.

Kuvassa väriero ei valitettavasti erotu yhtä hyvin
linssin läpi, mutta oikean puoleinen Must Kuld Cherry
edition on punaisempi kuin vasemmanpuoleinen Must Kuld.

Maku:

Must Kuld yllättää makeudella. Jotenkin parilla ensimmäisellä hörpyllä se korostuu jättäen kaiken muun alleen. Ehkä olut on liian kylmää. Jaahas... Ei, kun mukana onkin laktoosia, mikä selittää makeutta. Eipä tullut tehtyä pohjatyötä ennen pullon avausta. Mukavaa välillä näinkin. Sokkona sekaan. Ei ennakko asenteita.

Hetken odoteltuani Must Kuldin nielaisun jälkeen suuhun saapuivat ihanat paahteiset ja tummasuklaiset aromit. Kuin hyvin tumman 70-80 % suklaan jälkimaku, muttei niin rasvainen. Harmi, kun ei ole tummaa suklaata kaapissa. Lämmettyään jälkimakuun tulee selvää mokkaisuutta.

Must Kuld Cherry editionin maun ensi hörppy on myös makea, mutta hyvin nopeasti esiin nousee selkeät kirsikkaiset maut. Ja sitten happamuutta. Hyvin hapankirsikkainen olematta kuitenkaan liian hapan. Vähän kuin kirsikkatuoremehu. Yllättävänkin raikas maku. Muutama hetki hörpyn jälkeen tähänkin hiippailee paahteisuutta ja suklaata. Tulee kirsikka-suklaa assosiaatio. Lämmettyään suklaisuutta tulee lisää. Selkeämmin kirsikka-suklaata.

Tässä kategoriassa Must Kuld orginal vei voiton, vaikkakin kirsikka editionilla on omat hyvät puolensa. Toisaalta nämä on niin erimakuisia.

Suutuntuma:

Must Kuld on suutuntumaltaan pehmeä ja paahteinen. Reilu makeus ohentaa suutuntumaa alussa, mutta jälkimaussa paahteisuus ja pehmeän pyöräet fiilikset nousevat.

Cherryn suutuntuma on hapan ja samalla raikas. Kuivattaa suuta jälkimaussa tummalla paahteisuudellaan. Paahteisuus korostuu oluen lämmetessä.

Vaikka Cherry tarjoilee monipuolisemman suutuntuman, on originaalissa selkeämmät ja miellyttävämmät kokemukset. Tämä erä siis Must Kuldille.

Kokonaisvaikutelma:

Kokonaisuuten Must Kuld on erinomaisen maukas olut, jonka parhaat puolet pääsee esiin lämpimämäpänä. Jääkaappikylmänä monet aromit jää piiloon. Suurin miinus hieman liiallisesta laktoosin määrästä. Omaan makuuni mennään himpun verran liian makeaksi. Silti hieno olut.

Must Kuld Chrerry edition osoittautui erittäin monipuoliseksi ja mielenkiintoiseksi olueksi. Kirsikkaisuus on erittäin voimakkaasti läsnä ja se on enemmänkin happamuutta kuin makeutta. Toki tässäkin voimakas makeus on läsnä, mutta se tasoittaa happamuutta kivasti. Joten tältä osin se on Cherry on parempi. Jos makeutta ei olisi, se ei ehkä toimisi näin hyvin. Jos kuitenkin pelkkää makua mietitään, niin tämän mausta tulee ennemminkin siideri tai kriek kuin portteri. Jos silmät ei näkisi lasissa olevaa nestettä, en olisi ehkä tätä portteriksi veikannut.

Loppu kähinöissä tästä tulee tasapeli. Jännästi kävi. Vaikka kyseessä on lähes sama olut, on maku, tuoksu ja suutuntuma selvästi erilainen. Myös ulosannissa on eroavaisuuksia. Siksi nämä oli yllättävän hankalia vertailla keskenään. En olisi tätä uskonut. Silti molemmissa on erittäin hienoja piirteitä omalla tavallaan.

Oluen lämpötila on vielä enemmän kirsikan puolella. Olin jo taipumassa originaalin puoleen, mutta nämä viimeiset tipat lasin pohjalta kahden tunnin maistelun päätteeksi tasaavat tilit kokonaisvaikutelma osalta. Kuitenkin Originaalin olin nostanut eräkohtaisesti useammin paremmaksi, joten olkoon se voittaja, vaikka samoilla pisteillä. Näin tänään.

Jos kiinnostuit, niin tilaa Must Kuld sopivaan lähi Alkoosi Beers of the World palvelun kautta ja ei kuin nauttimaan. Tai lähde käväisemään Tallinnassa.

Must Kuld Cherry editionin tuomio:
Tuoksu: 8/10
Ulkonäkö: 4/5
Maku: 8/10
Suutuntuma: 3/5
Kokonaisvaikutelma: 16/20
Yhteensä: 39/50 

Speksit:
Panimo: Põhjala
Tyyli: Porter / maustettu olut
Maa: Viro
Katkerot: 45 IBU
Kantavierre: 1.078
Maltaat:  Pale, Munich, Cara pale, Crystal 50, Crystal 150, Crystal 200, Carafa type 2 special, Chocolate
Humalat:  Magnum ja Goldings
Alkoholi:  7,8 %
Muuta: Laktoosia (ja ilmeisesti kirsikkaa, vaikken sitä mistään löytänyt tietoa...)
Mistä: Öllepood (Lai 8), Tallinna, Viro
Must Kuldin tuomio:
Tuoksu: 8/10
Ulkonäkö: 3/5
Maku: 8/10
Suutuntuma: 4/5
Kokonaisvaikutelma: 16/20
Yhteensä: 39/50 

Speksit:
Panimo: Põhjala
Tyyli: Porter
Maa: Viro
Katkerot: 45 IBU
Kantavierre: 1.078
Maltaat:  Pale, Munich, Cara pale, Crystal 50, Crystal 150, Crystal 200, Carafa type 2 special, Chocolate
Humalat:  Magnum ja Goldings
Alkoholi:  7,8 %
Muuta: Laktoosia
Mistä: Öllepood (Lai 8), Tallinna, Viro

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti