perjantai 4. maaliskuuta 2016

Bryggeri Rosé – Panimoravintola Bryggeri

Maaliskuun ensimmäisessä olut arviossa jälleen yksi Alkon tämän vuoden käsityöläisoluista – ennakkoodotuksiltaan kova Bryggeri Rosé. Kyseessä on olut, jota on höystetty elikkäpä maustettu Hibiscus- eli Kiinanruusu-teellä ja rypälemehulla. Sekaan on heitetty vielä rypälesokeria (= panimosokeri). Hibiscus-tee on yleensä pelkkiä Hibiscuksen terälehtiä, jotka antavat teellä kauniin lähes karmiininpunaisen, tai hyvin vahvana uutoksena jopa violettisen, värin ja miellyttävän kukkaisen maun, jota hunajan makeus miellyttävästi korostaa. Mutta, mitä Bryggerillä näistä on saatu aikaiseksi? Se selviää, kun kaadetaan olut lasiin ja siitä nuuhkuttelujen sekä valoa vasten tutkailun jälkeen kohti kitusia.

Bryggeri Rosé on väriltään kauniin hieman oranssiin taittavan punertavaa. Pinnalle muodostuu lyhytikäinen ohut valkea vaahtokerros. Pohjalta nousee hitaasti pikkuruisia kuplia. Lasin sisäpintaa pitkin nousevat kuplat nousevat vielä keskemmältä nousevia kuplia hitaammin. Erittäin rahoittavan ja herkullisen näköistä, vaikkei olut tulekkaan mieleen. Ennemminkin rosékuohuviini.

Tuoksu on melko miedohko. Hieman hapanmarjaisia ja hennon kukkaisia tuoksuja tästä irtoaa. Jotain samaa tässä on kuin hibiscus teessä. Päällimmäisten tuoksujen takaa hiipii esiin myös mallasta.

Ensimmäisen suullisen jälkeen mieleen nousi vain kuvaus: "Outo".  Tämä on melko kuiva ja hapahko. Hieman marjaisuutta ja kukkaisuutta, kunnes esiin puskee viinirypäleen kuoren ja mallasvierteen sekoitus. Kun makuun alkaa tottua, se on oikeastaan aika mieto. Jälkimaussa viipyilee hapanmarjaisuus ja hieman kumimainen katkeruus. Humaloinnissa käytetty Nelson Sauvin korostaa varmasti maun viinimäisyyttä. Alkoholisuus tulee yllättävän vähän läpi, vaikka makuprofiili on melko kevyt.

Suutuntuma on kuiva ja hapan, jota piristää pienikupalainen hiilihappoisuus. Myös kevyt. Jälkimakuun tulee katkeroja ja lisää kuivuutta. Jotain viinimäistä tässä on.

Sinällään Bryggeri Rosé on mielenkiintoinen olut, mutta ei nyt vain iske. Tästä tulee erittäin paljon viini mieleen, joten sokkomaistossa en tätä välttämättä olueksi tunnistaisi. Paitsi maltaisesti röyhtäyskuplista, joita välillä nousee esiin. Ja jos taas viiniin vertaisi, voisi tämä erottua siinäkin selkeästi olueksi. Ehkä. Itse olen käyttänyt Hibiscusta saisonin mausteena, mutten onnistunut saamaan sillä minkäälaista kunnollista punaiseen taittavaa värimuutosta – toisin kuin Bryggerillä ollaan onnistuttu. Tosin heillä on myös rypälemehutiivistettä ja rypälesokeria mukana, jolloin mallasta on tarvittu varmaan vähemmän. Kauniin näköinen juoma, joka varmasti jakaa taas mielipiteitä. Itse en hirveämmin lämmennyt, vaikkei tämä huonoa olut ollutkaan. Maku tökki ehkäpä eniten.

Tuomio:
Tuoksu: 7/10
Ulkonäkö: 4/5
Maku: 6/10
Suutuntuma: 3/5
Kokonaisvaikutelma: 11/20
Yhteensä: 31/50 

Speksit:
Panimo: Panimoravintola Bryggeri
Tyyli: Maustettu olut
Maa: Suomi
Väri: 25 EBC (Alko 23,8 EBC)
Katkerot: 20 EBU (Alko 16,5 EBC)
Kantavierre: 18,3 °P
Maltaat:  Pilsnermaltaat ja vaaleat karamellimaltaat
Humalat:  Nelson Sauvin ja Citra
Alkoholi: 8,8 %
Muuta: Hibiscus-tee (kiinanruusu), rypälemehutiiviste ja panimosokeri.
Mistä: s

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti