lauantai 24. joulukuuta 2016

Jouluöö – Põhjala

Tänään aatonaaton arviossa erittäin kovan virolaisen Põhjala panimon Jouluöö eli suomeksi Jouluyö. Tämä panimo on lyönyt itseään läpi myös Viron ulkopuolella ja erittäin hyvin myös Suomessa. Panimon kauppavahvuisia löytyy jo lähes jokaisesta hieman paremmalla olutvalikoimalla varustetusta marketista. Esim. vallan mainio Uusmaailm. Lisäksi Alkon valikoimassa on ollut ja on yhä edelleen useitakin panimon oluita. 

Itsellä ensi tutustuminen panimoon oli puolitoista vuotta sitten keväällä Bryggerissä, kun siellä oli Viro-viikot. Maistoin silloin Põhjalalta Pime öön (saatavilla tälläkin hetkellä Alkosta) ja olin erittäin vaikuttunut (nytkin sitä on yksi pullo kellarissa kypsymässä). Saman kesänä perheen kanssa Tallinnassa vieraillessamme mukaan lähtikin useakin tämän panimon olut. Silloin hotellihuoneessa maistelin mainion Virmalised IPAn, jota on muuten edelleenkin saatavilla Alkosta, Rukkirääk, jauhelihaetiketillä koristeldun ULG 2 sekä Must Kuld ja Must Kuld Cherry Editionin (joista olen tehnyt myös rinnakkaisarvion). Must Kuldia on muuten myös edelleen Alkon valikoimassa. Myös mainion rommitynnyreissä kypsytetyn Taara Avita!:n olen päässyt maistamaan, vaikken sitä ehtinyt Alkosta ostamaan, kun sitä oli saatavilla.

Jouluööstä en tiedä vielä, mutta pari hyvää arviota olen tästä oluesta lukenut. Joka tapauksessa ehdottomasti tutustumisen arvoinen panimo, jos olut onnistunut tämän välttämään. Viron parhaita Sori Brewingin kanssa. Joten odotukset ovat korkealla.

Olut on väriltään aivan sysimustaa ja oikeastaan myös läpikuultamatonta. Ei kuitenkaan öljymäisen paksua kuten monet tuhdimmat imperial stoutit ja imperial porterit. Lasiin kaadettaessa muodostuu kolmen sentin korkuinen kuohkea maitokahvin ruskea vaahtokerros. Kerrassaan herkullisen näköinen.

Tuoksu on pehmeän paahteinen ja toffeinen. Vesi herahtaa kielelle jo ensimmäisestä nuuhkaisusta. Seuraavien nuuhkaisujen myötä tuoksuprofiilista alkaa löytyy vaniljaisia, hienostuneen suklaisia ja hennon mokkaisiakin aromeja. Toffeen ja vaniljan tuoksujen yhdistyminen hetkellisesti esiin nousevan alkoholin kanssa antaa assosiaation bourbonien maailmaan, mutta ei yli puskevasti. Tätä varmasti vaniljalla sekä tammitynnyrikypsytyksellä on haettukin. Erittäinkin hyvä tuoksu. Eihän tätä malttaisi edes maistaa.

Ensi hörppy tulee erittäin paahteisena – jopa hieman nokisen katkerana. Kääntyen jälkimaussa kahvin kautta tummasuklaiseen makuun. Toinen hörppy esittelee heti suklaista makeuttakin. Vaniljaa ja pähkinää. Jälleen jälkimaussa sama kaari, mutta nyt kahvin seassa on miellyttävästi pähkinää. Ja taas kahvia (nyt kuin kuksasta metsässä hörpättyä nokipannukahvia), tummasuklaata, pähkinäistä toffeeta, hentoa vaniljaa sipaisulla tammea. Siis erittäin hyvä makukin. En tiedä voiko tähän jotain lisää kaivata, mutta ei ainakaan paljoa.

Suutuntuma on yllättävän kevyt. Olisin odottanut hieman paksumpaa, mutta silti tässä on miellyttävä mallasrunko. Samalla tämä on kuitenkin melko kevyt, kun puhutaan kuitenkin imperial portereista. Suutuntumassa esittäytyy välistä maltilliset katkerot, jotka ryhdittävät suklaisia ja makeampia makuja. Tässä on kyllä läsnä semmoinen 70-80% tumman suklaan suutuntuma etenkin jälkimaussa.

Harvinaisen herkullinen olut! Põhjalalta olen tottunut jo odottamaan erittäin herkullisia oluita ja tässä odotukset täytyivät heittäen. Jos jotain miinusta, niin ehkä hitusen ois voinut olla vähemmän makeutta eli laktoosia, mutta se menisi jo saivarteluksi. ;) Kyllä tuo jälkimaustaminen ja tammilastujen kanssa kypsytys tekee ihmeitä. Tätä pitäisi hommata paripulloa jemmaan sopivia omia herkkuhetkiä varten, kun ei halua ottaa mitään yli 10% vahvuista tai sitten ei ole kaveria sitä jakamassa. Tämä Jouluöö on niin makoisaa ja vahvuudeltaankin sopivaa, ettei tätä passaa toisten kanssa jakaa. Ostakoot omat pullonsa!

Tämä oluen kanssa kannattaa nauttia Nat King Colen joululauluista. Yksi ehdoton oma suosikkini on The Christmas Song. Tästä tulee vain niin hiton hyvä fiilis.

Tämä arvio on julkaistu myös Facebookissa Olutjoulukalenterissa.

Tuomio:
Tuoksu: 10/10
Ulkonäkö: 5/5
Maku: 9/10
Suutuntuma: 4/5
Kokonaisvaikutelma: 19/20
Yhteensä: 47/50 

Speksit:
Panimo: Põhjala
Tyyli: Imperial porter
Maa: Viro
Väri: 379 EBC
Katkerot: 40 IBU (Alko 49,4 EBU)
Kantavierre: OG 1.085 (Alko 20,8 °P)
Maltaat:  Munich, Cara pale, Carafa T-2 Special, Pale Chocolate, Cara 150, Chocolate wheat, Oats, Chocolate maltaat
Humalat:  Magnum, First Gold
Alkoholi: 8,0 %
Muuta: Laktoosia. Annettu kypsyä kaakao nibsien, vaniljatankojen ja ranskalaisen tammen kanssa.
Mistä: Päivärannan Citymarketin Alko, Kuopio

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti