lauantai 31. joulukuuta 2016

Orval Trappist Ale – Brasserie d'Orval

Tasan vuosi sitten pidettiin ensimmäinen olutbloggareiden yhteisarvio ja silloin kaikkien laseissa pyörähti Sinebrychoffin Porter. Arviot pamahti blogeihin 31.12.2015 klo 12.00. Tänä vuonna yhteisarvio toteutetaan uudelleen ja mukaan on saatu useita uusiakin bloggaajia. Yhteisarvio-olueksi uudenvuoden arviossa valikoitui klassinen Orvalin luostaripanimon eli Brasserie d'Orvalin trappisti olut Orval.  Jokainen julkaisee oman arvionsa 31.12.2016 klo 12.00 ja tässä kaikki mukana olijat:
Orval on väriltään tummaa oranssia. Sanoisin keltaokraa. Hieman samea. Valkoista hyvin kuohkeaa ja pitkäikäistä vaahtoa kertyy kaadettaessa niin runsaasti, ettei koko olutta saa lasiin kerralla. Sameus johtui siitä, että pullon uudelleen pystyyn nostaminen huljautti pohjalla lepäilleen hiivakerroksen liikkeelle. Tällä kertaa lasiin ei muodostunut fallosmaista vaahto tornia, kuten edellisellä kerralla, kun tämän maistoin.

Tuoksu on raikas, hedelmäinen ja hieman ruohoinen. Myös mallasta. Pidempi fiilistely paljastaa lisäksi pehmeän yrttisiä vivahteita ja hiukan Tutti Frutti karkkiakin. Miten näissä trappisteissa onkin näin hienot ja monipuoliset tuoksumaailmat.

Maku on yrttisen maltainen. Esiin puskee basillikaa ja rucolaa. Maltaisuus on tasapainoisesti läsnä, muttei puske liikaa läpi. Se tuntuu hieman makeana taustana yrttisten makujen värittäessä etualaa.

Suutuntuma on raikas ja pääsäntöisesti pehmeä. Yrttiset katkerot ja maltillinen hiilihappoisuus piristävät ja terävöittävät makuja sekä napakoittavat suutuntumaa.

Kokonaisuutena Orval on kyllä oikein hieno olut ja ehdoton klassikko. En sanoisi, että täydellinen olut, mutta kaikessa monipuolisuudessaan ja aikojen saatossa valmistustavan sekä hiivakanna hiomana, se on jotain täysin omalaatuista. Nyt kun vilkaisin aikaisempaani arviota lähes tasan vuoden takaa, niin paljon arviossani samaakin on, vaikka jotain uuttakin. Tuntuu, että sain tästä tällä kertaa enemmän irti. Eniten harmittaa, etten löytänyt tuota aiemmin tuoksussa haistamaani pullamaista kukan tuoksua, joka on muistona useilta Japanin reissuilta. Todennäköisesti on osa hiivan ominaisaromia.

Suosittelen tutustumaan, kun sitä on nyt Alkosta taas saatavilla ja näyttääpä kuuluvan vakiovalikoimaan. Ei mikään halpa, mutta halavempi kuin toinen hirmuhintainen klassikko Rochefort 10.

Tuomio:
Tuoksu: 8/10
Ulkonäkö: 4/5
Maku: 9/10
Suutuntuma: 4/5
Kokonaisvaikutelma: 17/20
Yhteensä: 42/50 

Speksit:
Panimo: Brasserie d'Orval
Tyyli: Trappist
Maa: Belgia
Väri: 24,3 EBC
Katkerot: 29,2 EBU
Kantavierre: 13,3 °P
Alkoholi: 6,9 %
Muuta: Pullotettu 31.8.2016
Mistä: Prisman Alko, Kuopio

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti