sunnuntai 16. helmikuuta 2014

Amerikan Eno – Rekolan Panimo

Tänään korkataan Amerikan eno, jonka on pannut Rekolan panimo. (Kaksimieliset hiljaa!) Panimo on tuonut markkinoille jo muutamia olusia mukavalla ja persoonallisemmalla twistillä, kuten Metsänhenki (mukana kuusen kerkkää) ja Kesäkolli (tuoreella inkiväärillä höystetty vehnäolut). Tulokset ovat mielenkiintoisia, vaikkei ehkä vielä täysiä napakymppejä. Mutta tällainen reipas kokeilullinen asenne saa meikäläiseltä aina lisäpisteitä. Tästähän löytyy myös maitokauppaversio (Amerikan serkku), joka helpottanee panimon tunnettavuuden saavuttamista, mutta täällä Kalakukkokaapunnissa en ole vielä moiseen törmännyt.


Rekolan Panimon Amerikan Enossa on 
mukavan rapsakka humaloitu meninki.
Amerikan eno kaatuu lasiin sameahkona ja pähkinän ruskeana nektarina muodostaen lasiin noin 3cm korkuisen vaalean vaahtokukan. Oluen väristä tulee mieleen kirkastamaton sima. Mukavan mystisen utuinen. Vaikka vaahto laskee kohtuullisen nopeasti, jää oluen pinnalle ohut vaahtokerros, joka kestää hyvin.

Tuoksu yllätti karamellisuudellaan, jossa oli sateenjälkeisen havumetsän henkäys. Jännittävää. Odotukset kasvaa.

Mutta entäs se maku? Maussa hyökkää alkuun tuhti humalointi. No IPAhan tässä on kyseessä, mutta humaloinnista puuttuu se useimpien ”Amerikan sukulaisten” hedelmäinen aromi. Mutta ei se pahasta ole. On tässä jotain suomalaistakin mukana. Havua, pihkaa ja männyn-kaarnaa. Juha Miedon yhden sadasosan tappion katkeria kyyneliä Lake Placidin olymppilaisista vuodelta 1980. Lasse Virénin Münchenin olympiastadionilla kaadutun 10000m juoksun jälkeistä voiton endorfiinia. Puolet petäjäistä laskukauden kunniaksi. Tai jotain yhtä säväyttävää.

Jälkimaku säilyy kuitenkin kivan aikaa ja nostaa esiin hieman sitä sitrustakin, kuin greippisimaa. Suutuntuma on aika kuivan rapsakka reippaan humaloinnin ansiosta. Juoman lämmetessä alkaa tulla navetan alapohjan kaltaisia makuaistimuksia, joten suosittelen juoman nautiskelu jääkappiviileänä.

Kokonaisuutena reipas ja persoonallisemmalla otteella toteutettu IPA. Suosittelen kokeilemaan saunan päätteeksi tai heppametukalla, paprikalla ja juustolla täydennetyn ruisleivän kera. Ja pyöräytä taustalle kuulumaan Cosmo Jones Beat Machinen $2000 on yourhead –ralli ja voit aistia maistelevasi tätä Amerikan serkun kotopuolen terassilla Pohjois-Savolaisella twistillä höystettynä.

Tuomio:
Tuoksu: 8/10
Ulkonäkö: 3/5
Maku: 7/10
Suutuntuma: 3/5
Yleisvaikutelma: 13/20
Yhteensä: 34/50

Speksit:
Panimo: Rekolan Panimo
Tyyli: Indian Pale Ale
Maa: Suomi
Väri: 53,6 EBC
Katkerot: 81,3 EBU
Kantavierre: 13,7°
Maltaat: Pils-, sahti- ja karamellimaltaat
Humalat: Cascade, Centennial ja Columbus
Alkoholi: 5,6 %
Mistä: Savonlinna Prisman Alko

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti