torstai 13. helmikuuta 2014

Pläkki – Panimo Hiisi

Nyt on hetki juhlistaa kotiin paluuta. 4 viikkoa töitä 200km päässä kotoa ja erossa rakkaista. Illan tummuessa juhlajuomaksi jääkaapista valikoituu Alkon käsityöläisolut sarjaan kuuluva Pläkki, joka on Jyväskyläläisen Hiisi nimisen pienpanimon tuotos.

Hiisi Pläkki on houkuttelevan mustaa.
Etiketti on hauskan retro. Mustan möykyn päällinen kuvannee Hiittä panimon nimen mukaan, mutta minusta se muistuttaa joulukoristetta. ”Make BEER not WAR” julistaa teksti etiketissä. No nyt ollaan oikealla ideologialla liikenteessä!

Mutta entäs se olut itse? Juoma kaatuu avaruuden mustana lasiin muodostaen paksun ja kiinteän vaaleahkon vaahdon. Pläkki. Nyt on nimi kohdillaan. Melkein kuin Irish Coffee. Salmiakin, kahvin ja tuhtien tummien oluen ystävälle tämä näky antaa impulssisykäyksenä käskyn sylkirauhasille alkaa tuottaa ylettömästi suun kostuketta valmistaen makunystyrät herkkuhetkeen. Tosin mieleen nousee epäilys, onko pieni ja varsin nuori Jyväskyläläinen panimoyhtiö Hiisi voinut onnistua nappiin näinkin varhaisessa vaiheessa taivaltaan?

Takerrutaan ensin tuoksuun, joka on hieman paahteinen ja ruisleipämäinen. Mallasta, sitäkin on. Mutta entäs maku. Ensi puskee tuhtia makua, mutta nopeasti päällimmäiseksi mauksi kipuaa noki tai tuhka. Ehkä se johtuu siitä, että maku on todella kuiva ja raakalakritsinen. Kuin Johan Bülown lakritsiin erikoistuneen Lakrids tehtaan lakritsijuuresta valmistettua raakalakutankoa olisi pienen palan ottanut suuhun. Ei niin paha kuin miltä kuulostaa. Maussa on ruisleipää ja hienoista kitkeryyttä. Hieman leppäsavua ja häivähdys japanilaista kalalientä. Suutuntuma on kokonaisvaltainen ja kulauksen jälkeen suu jää kuivaksi. Leipämäisyys korostuu. Juoma oli jääkaappi kylmänä aluksi todennäköisesti liian kylmä, koska maut aukeni ja pehmeni oluen lämmitessä.

Kokonaisuutena kelpo tuote, vaikka ehkä liian kuiva minun makuuni. Hiisi-panimo on hienolla tiellä ja jään odottamaan mielenkiinnolla panimon seuraavaa tuotosta jonka käsiini saan.

Musiikki suosituksena Brixtonilaisen Portisheadin upean kaunis Roads. Loistavan tunnelmallinen biisi löytyy bändin Dummy nimiseltä esikoisalbumilta vuodelta 1994. Kyseinen albumi on yksi triphopin määrittäneistä albumeista ja bändi kyseisen musiikkityylin pioneereista yhdessä Massive Attackin kanssa. Tutustumisen arvoinen levy, jos et ole vielä aiemmin törmännyt.Ei nyt sinällään mikään suoraan tämän oluen mieleentuoma kappale, mutta oluen maistelun lomassa törmäsin uutiseen bändin saapumisesta ensimmäiselle Suomen keikalleen ensikesän Ilosaareen. Tämän johdosta Yuubituubitin bändin viimevuotisia keikkaversioita biiseistä. Rautaisestihan bändi vetää, joten liput tilaukseen Ilosaareen. Ja onhan Portisheadin musa synkkyydessään ihanaa, vähän kuin tämä olut.

Tuomio:
Tuoksu: 7/10
Ulkonäkö: 4/5
Maku: 7/10
Suutuntuma: 3/5
Yleisvaikutelma: 15/20
Yhteensä: 36/50

Speksit:
Panimo: Panimo Hiisi
Tyyli: Black IPA
Maa: Suomi
Väri: 216 EBC
Katkerot: 53,7 EBU
Kantavierre: 14,8°
Maltaat: Pale ale-, caraplus 10-, paahdetut vehnä-, carafa III- ja suklaamaltaat
Humalat: Galena, Simcoe, Centennial ja Amarillo
Alkoholi: 6,3 %
Muuta: Alkon käsityöläisoluet sarjan tuote. Toivottavasti saatavilla myös tämän jälkeenkin.
Mistä: Savonlinnan Citymarketin Alko

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti