keskiviikko 19. helmikuuta 2014

Bully! Porter – Boulevard Brewing Co.

Marraskuun lopussa pikaisella Sigur Rósin keikkareissulla kävin tutustumassa ensimmäistä kertaa Alkon lippulaivamyymälän, Arkadian, muita laajempiin olutvalikoimiin ja etenkin näihin erikoisvalikoiman tuotteisiin. Ja kyllähän se valinnanpaljous mieltä lämmitti - ja samalla harmitti, ettei vastaava muualla Suomenmaassa voida tarjota. Koska monopoli. Harmitus kompensoitui hieman erittäin mainiolla palvelulla ja vierähtipä erään viiksekkään myyjän kanssa muutama hetki oluista turistessa. No, siksipä sieltä kassillisen kiinnostavia kotiin tuomisia ostin, joista tämä Bully! Porter oli yksi.

Maistuva ja hienostunut portteri.
Bully! Porter on Kansas Cityläisen Boulevard Brewing Companyn ympärivuotiseen tuotantoon kuuluva portteri. Panimolla on 7 ympärivuotisessa tuotannossa olevaa olutta, 5 kausiolutta ja erikoisempi Smokestack sarja, johon kuuluu 4 ympärivuotista ja 9 kausittaista tai rajoitetun erän olutta. Panimo herätti kiinnostukseni maisteltuani mainioon Smokestack sarjaan kuuluvan Double-Wide I.P.A.:n, jota oli hommattu laajemminkin Alkon valikoimiin. Arkadiassa olisi ollut tarjolla myös toinen Smokestack sarjan ympärivuotinen tuote, Dark Truth Stout, mutta jouduin valitettavasti rahoitus-poliittisista syistä valitsemaan näiden kahden välillä. Toivottavasti joku päivä myös tuon toisen pääsen maistamaan.

Mutta entäs sitten tämä Bully! Porter? Olut on hyvin tumman väristä mutta ohuemmilta kohdilta kuultaa hieman punertavan ruskeana valoa vasten. Vaahtokukka muodostuu todella tyylikkäästi ja jää päälle kohtuullisen korkea herkullisen ruskeavaahto keko. Tuoksussa on kahvia, hieman savu ja hivenen toffeeta. Maku jääkaappikylmänä oli pistävä, mutta aukesi mukavasti lämmetessään. Maussa kahvia, kuivaa puuta, puu-uunissa hyvin paistuneen ruisleivän kuorta ja hivenen pähkinää. Hieman kitkerähkö jälkimaku. Kokonaisuutena oikein mainio portteri.

Erikseen pitää mainita, että etiketti on törkeen hieno!!! Itseasissa panimon on panostanut kaikkien tuotteidensa etiketteihin ja niissä mukaillaan useiden menneiden aikojen mainosten tyylisuuntia esim. 40-luku, hippiaika, jne. Kerrassaan upeaa.


Tämmöisen maukkaan ja leppoisan tumman tuotteen kanssa mennään laahustavissa ja "mietiskelevissä" tunnelmissa. Tom Waitsin vuonna 1976 ilmestyneeltä Small Change -albumilta valitsin taustalle The Piano Has Been Drinking [Not Me] -kipaleen.  Cheers. Nautitaan nyt tästä.

Tuomio:
Tuoksu: 8/10
Ulkonäkö: 4/5
Maku: 9/10
Suutuntuma: 3/5
Kokonaisvaikutelma: 18/20
Yhteensä: 42/50

Speksit:
Maa: USA / Kansas City
Väri: 131 EBC
Katkerot: 49 IBU
Kantavierre: 14,2°
Maltaat: Pale Malt, Cara 300, Cara 120, Malted Wheat, Chocolate
Humalat: Magnum, Bravo, Cascade, Athanum
Alkoholi: 6,0 %
Mistä: Arkadian Alko

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti