keskiviikko 26. maaliskuuta 2014

Laitilan Kukko Vehnä – Laitilan Wirvoitusjuomatehdas

Vehnäolut tekee tuloaan suomalaiseen olutkulttuuriin oikein urakalla. Parin viime vuoden aikana on voinut kiitettävässä määrin bongailla venhätuopposia ihmisten edessä, etenkin kesäterasseilla, ja myös usein näitä näkee naispuoleisten nautiskelijoiden huulilla. Kysyntä on herätellyt isommatkin panimot vastaamaan tähän kysyntään. Olvi on tuomassa oman vehniksensä Sandels –tuotemerkin alla huhtikuussa, mutta ketterämpi ”pienpanimo” Laitilan Wirvoitusjuomatehdas (oluen vuosituotanto ilmeisesti kuitenkin jo miljoonissa litroissa) ehti hätiin ensin. Osalla pienistähän tämä on ollut jo pidempään listalla, kuten Vakka-Suomen Panimolla, jonka Wehnäbock voitti 2012 Suomen Paras Olut -tittelin.

Laitilan Kukko Vehnä näyttää 
ja maistuu perusvehnälle.
Itse asiassa Laitilalla on ollut aiemmin saman vahvuinen vehnäolut Kievari merkin alla nimellä Kievari Vehnänen. Olen itse maistanut sen puolisentoista vuotta sitten, muttei ole erityisemmin jäänyt mieleen. JaskanKaljat olutblogi oli selvitellyt jopa näiden kahden eroavaisuuksia panimolta suoraan ja erot vaikuttavat aika pieneltä. Tällä hetkelä Laitilan Kukko Vehnää saa mukaan ilmeisesti yksin oikeudella vain R-Kioskeilta. Isompaan jakoon tuotetta saadaan huhtikuun alusta lähtien. Mutta maistellaanpas välillä.

Tällä kertaa ei käytössäni ollut oikeaa lasia, joten majapaikan PET-muovinen kertakäyttömuki sai toimia lasina. Kaadettaessa oluen päälle muodostuu paksuhko ja kaunis vaalea vaahto. Olut on väriltään vaalea ja hieman samea, no onhan tämä suodattamatonta.

Maku on pehmeä, kevyt ja hivenen raikas. Maussa on aistittavissa banaania ja toffeeta sekä hiivaisia aromeja. Suutuntumassa pyöreyttä ja hieman kirpeyttä. Ihan kelvollinen vehnä olut, vaikkei Weihenstephanerin, Hoegaardenin ja Baltikan 8 Wheat beer kaltainen herkku olekaan. Voisin kuvitella kesällä tulevan sellaisia hetkiä eteen, jolloin tätä voisin toistekin hommata. Ja onhan tämä kelpo tuote lähteä tutustumaan erilaisten oluiden maailmaan, vaikkei lageristakaan edes pitäisi. Muistakaatte, Oluesta on moneksi.

Kesäiseen tunnelmaan laitetaan tiukkaakin tiukempaa suomalaista electromeininkiä menneiltä vuosilta. Elikkä Op:l Bastardsin (jonka nimi muuten oli alunperin Opel Bastrads, mutta autotehdas Opelille tämmöinen nimen "solvaus" ei passannut) iskevä Scorpius.Muistan kuinka tämän biisin jyhkeät bassovoittoiset biitit heiluttivat nuoren hippiäisen kirkkaan vihreiden samettitrumpettihousujen lahkeita Ilosaarirockissa vuonna 2001. Oioioi. Silloin ois aloittelevalle olutmiehelle maistunut varmaan myös tämmöinen kevyt vehnäinen. Pistetääns tanssaten!

PS. Ylen Elävässä arkistosta on myös pätkä live vedosta.

Tuomio:
Tuoksu:  7/10
Ulkonäkö: 3/5
Maku: 7/10
Suutuntuma: 3/5
Kokonaisvaikutelma: 12/20
Yhteensä: 32/50

Speksit:
Panimo: Laitilan Wirvoitusjuomatehdas
Maa: Suomi
Katkerot: 15 IBU
Kantavierre: 11,2°
Alkoholi: 4,7%
Muuta: oluessa on käytetty vehnää 60% maltaista.
Mistä: Kankaanpään R-Kioski

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti