lauantai 30. elokuuta 2014

BrewDog pruuvi – Magic Stone Dog, Jack Hammer, U-Boat, Hardcore IPA, Everyday Anarchy ja Dog C

Kuopion Olutseura järjesti yhteistyössä skotlantilaisen oluttaivaan supertähden – BrewDogin kanssa pruuvin, jonka tuli vetämään panimon Pohjoismaiden markkinoinin edustaja Victoria Scott-Lewis (jolla on kyllä päheä titteli: Scandinavian Trailblazer). Kattauksessa oli tarjolla Magic Rock Stone, Jack Hammer, U-Boat, Hardcore IPA, Everyday Anarchy ja Dog C, joista Jack ja HC oli entuudestaan tuttuja, mutta muut hyvinkin tuoreita tuotoksia.

Pruuvi eteni olut kerrallaan, miedoimmasta vahvempaan, mikä olikin erittäin fiksua, sillä myös makumaailmat voimistuivat loppua kohti. Victoria kertoi aina taustaa kustakin oluesta ja samalla tutustuimme näihin herkkuihin. Sitten hän kyseli vähän mielipiteitä ja keskustelimme kokemuksista. Victoria oli erittäin asiantunteva ja osasi kertoa moneen yksityiskohtaisempaankin kysymykseen vastauksen. Hyvin on perehtynyt tuotteiden valmistukseen ja raaka-aineisiin. Siitä ISO plussa.

Tässä vähän koottuna omia tunnelmia maistelluista oluista. Hardcore IPA:sta en kirjannut mitään, kun muistelin siitä juttua jo kirjoitelleeni. No enpä näköjään ollutkaan, vaikka parikin on kesän aikana tullut nautiskeltua. Mutta tässä kuitenkin nämä maistelu järjestyksessä.

Magic Stone Dog

Tämä olut Magic Rock Brewingin ja Stone Brewing Co.:n kanssa yhteystyössä tuotettu Saison/Pale Ale hybridi. Plussaa hieman taikamaailmoissaan olevasta kansikuva koirasta.

Olut on väriltään vaalean kellertevää ja kirkasta. Valkoista vaahtoa kertyi pinnalle kivasti. Vaikka tuoksu on hieman miedohko, löytyy siitä hedelmäkarkkia ja appelsiinistä sitrusta.


Maussa kevyttä hedelmäisyyttä, raikkautta, kukkaista hiivaisuutta. Suutuntumassa hiilihappoisuutta ja humalan katkeroa. Humalan katkeroituneimat tunnelmat tulevat eniten esille jälkimaussa.

Ihan kelpo viritelmä, mutta en hirveästi tälle lämpene. Kylmänä toimisi kuuman kesäpäivän vilvoittajana.

Magic Stone Dogin tuomio:
Tuoksu: 7/10
Ulkonäkö: 3/5
Maku: 6/10
Suutuntuma: 3/5
Kokonaisvaikutelma: 14/20
Yhteensä: 33/50 

Speksit:
Panimo: BrewDog (pantu BD:n panimolla), Magic Rock Brewing ja Stone Brewing Co.
Tyyli: Saison / Pale Ale
Maa: Skotlanti / UK / USA
Katkerot: 40 EBU
Kantavierre: 1.043 OG
Maltaat:  Extra Pale, Amber, Wheat, Rye, Oats
Humalat:  Amarillo, Simcoe
Alkoholi: 5,0 %
Muuta: Yhdistetty Saisonin ja Pale Alen hybridi
Mistä:BrewDog pruuvissa Ravintola Maljassa, Kuopio

Jack Hammer

Tämän oluen olen maistanut muistiinpanojeni mukaan aika tarkalleen vuosi sitten. Mitään reittausta en sille silloin suorittanut vaan nautiskelin iltaoluena Maljan terassilla viilenevässä elokuun illassa. Hyvältä muistaakseni maistui, mutta muuta ei ole mieleen jäänyt. Mutta nyt palataan tämän pariin.

Jack Hammer on tummemman värinen kuin Magic Stone Dog, muttei paljon. Vaahtoa muodostuu huomattavasti niukemmin kuin edellisessä.

Tuoksu aivan loistavan kukkainen. Nenään työntyy sitrusta, hedelmäisyyttä ja karamellista havua.

Ensikulaus tuo mukanaan sitruunaisen havunmetsän suuhun. Greippiä. Huikeaa! Suutuntumassa makeutta sekä pihkaista katkeruutta.

En muistanut olleenkaan tuotteen olevan näin maukas. Tätä on saatava lisää!

Tuomio:
Tuoksu: 9/10
Ulkonäkö: 3/5
Maku: 9/10
Suutuntuma: 4/5
Kokonaisvaikutelma: 16/20
Yhteensä: 41/50 

Speksit:
Panimo: BrewDog
Tyyli: IPA
Maa: Skotlanti
Katkerot: Muistelisin Victorian mainineen teoreettisen IBUn olevan 100
Kantavierre: 1.069 OG
Maltaat:  Extra Pale, Spring, Blend
Humalat: Centennial ja Columbus, Kuivahumaloinnissa Citra, Amarillo ja Simcoe
Alkoholi: 7,2 %
Muuta: Tuli toiselle sijalle BD:n vuoden 2012 prototyyppikisassa, mutta oli kuitenkin panimoväen omasuosikki.
Mistä: BrewDog pruuvissa Ravintola Maljassa, Kuopio


U-Boat:

U-Boatin "sammakonkutuvaahtoa"
Kolmantena oluena oli U-Boat, transatlantinen savustettu portteri. Tämä oli yksi eniten odottamani olut. Lähtökohdaltaan kiinnostava ja itselleni on savuiset oluet useinmiten maistuneet. En muista itse ainakaan maistaneeni BrewDogilta savuolutta, joten kiinnostaa tietää mitä ollaan aikaiseksi saatu. Tämä syvyyden savukone on tehty yhteistyössä jenkkiläisen Victory Brewing Companyn kanssa.

 Tämä tuote löytyy tällä hetkellä Ravintola Maljan hanasta ja myös pruuvissa se tarjoiltiin meille hanasta, joten pullosta ei ole nyt kuvaa. Ne joita kiinnostaa, niin löytävät sen kyllä nopeasti googlaamalla.

U-Boat on erittäin tumma. Oikeastaan se on mustaa. Hienoista punaisuutta tulee läpi ohuemmilta kohdilta valoa vasten katsottuna. Pinnalla kertyy isokuplaista "sammakonkutuvaahtoa" eli lähes identisen kokoisia isoja selkeitä kuplia.

Tuoksussa tummaa suklaata, mokkaa, mutakakkua ja pyökkipuunsavua. Maussa tummaa 70% suklaata ja savua. Omaan makuuni savu ei ole liian voimaks vaan tukee kivasti kokonaisuutta.

Suutuntuma on tuhdin paksu ja täyteläinen. Savuisuus viipyilee jälkimaussa. Tämähän on kuin pyökkipuilla käyvän sukellusveneen koneöljyä, jota voisi juoda. Jos suklaa, portteri ja savu saa veden herahtamaan kielellesi, niin suosittelen.

Mustaa on
Tuomio:
Tuoksu: 8/10
Ulkonäkö: 4/5
Maku: 8/10
Suutuntuma: 3/5
Kokonaisvaikutelma: 17/20
Yhteensä: 40/50 

Speksit:
Panimo: BrewDog ja Victory Brewing Company
Tyyli: Porter
Maa: Skotlanti / USA
Katkerot: 50 IBU
Kantavierre: 1.080 OG
Maltaat:  Extra pale, Crystal, Carafa, Münich, Chocolate, Smoked
Humalat: Mittelfruh ja Galena
Alkoholi: 8,4 %
Muuta: Mukana savustettua mallasta ja hiivana Lager-hiiva
Mistä: BrewDog pruuvissa Ravintola Maljassa, Kuopio


Pruuvin puolivälissä. Magic Stone Dog on jo maisteltu,
mutta Jack Hammeria, U-Boatia ja Hardcore IPA vielä
laseissa.

Everyday Anarchy: 

Sympaattinen paketti.
Tämä olut osoittautui yhdeksi erikoisimmista oluista tässä pruuvissa. Olut ilmeisesti Saison-tyyliin tehty, vaikkakin BD:n shopissa tyyliksi mainitaan Belgian Style Ale. Olutta on kuitenkin kypsytetty 355 päivää valkoviinitynnyrissä, jonka vaikutus näkyy kyllä selvästi maussa ja tuoksussa. Victoria mainitsi vielä tämän valkoviinilajikkeen, minkä tynnyreitä tässä kypsytyksessä oli käytetty, mutta en saa sitä millään päähäni tällä hetkellä.

Everyday Anarchy on pakattu kauniisti ruskeaan käärepaperiin, johon on painettu pullon etiketissäkin esiintyvä koiranpäinen urbaanitarzan – pää toisessa kainalossa, kranaatti toisessa. Olut on väriltään pihkan punertavaa ja erittäin kirkasta. Vaahtoa kertyy erittäin niukasti.

Tuoksu on hyvin valkoviinimäinen. Löytyy marjaisuutta, raparperia ja raikkautta. Maussa raparperia, aprikoosia, valkoviiniä, valkoviinimarjaa. Suutuntuma on valkoviinimäisen hapan ja kuiva.

Tämä on kyllä kiinnostava tuote kaikkiaan. Erittäin paljon tulee mieleen valkoviini ja veikkaanpa, että moni sokkomaistaja, joka ei näkisi edes juoman väriä, voisi veikata kyseessä olevan valkoviiniä. Ei nouse omiin suosikkeihini, mutta tällainen kokeileva rohkeus on aina lämmittänyt sydäntä. Niin ei tämä missään nimessä huono olut ollut.
Erittäin kirkasta nektariinia.

Tuomio:
Tuoksu: 8/10
Ulkonäkö: 3/5
Maku: 8/10
Suutuntuma: 3/5
Kokonaisvaikutelma: 15/20
Yhteensä: 37/50 

Speksit:
Panimo: BrewDog
Tyyli: Belgian Style Ale / Imperial Saison
Maa: Skotlanti
Katkerot: 45 IBU
Kantavierre: 1.081 OG
Maltaat:  Extra Pale, Cara, Wheat, Rye
Humalat: Motueka, Saaz ja Bobek
Alkoholi: 10,3 %
Muuta: Kypsytetty 355 päivää valkoviinitynnyrissä
Mistä: BrewDog pruuvissa Ravintola Maljassa, Kuopio

Dog C:


Dog-sarja on päässyt kolmanteen osaansa eli C:hen. Aikaisemmat ovat siis Dog A ja Dog B. Kaikki on ilmeisestikin tehty täysin, tai jos ei täysin, niin ainakin lähes samalla reseptillä, ja kaikki pohjaavat AB:04:seen. Eroa AB:04 on joissakin raaka-aineissa, mikä lienee välttämätöntäkin, jos panimo aikoo noudattaa omaa linjaansa.

BrewDogin Abstrakt-sarjan ideanahan on tuoda neljännesvuosittain markkinoille uusi kokeellinen ja ehkäpä innovatiinen olut, jota ei tehdä enää toisten. Onhan se toki harmi, jos tulokseksi tulee maailman paras olut, ettei sitä enää voitaisi tehdä, mutta osa AB-sarjan viehätystä lienee tässä harvinaisuusaspektissa. Myönnän itsekin, että onhan siinä oma fiiliksensä, jos on jotain harvinaisuutta saanut maistaa.

Kyseessä on siis vaniljalla ja chilillä höystetty imperial stout. Chilinä on käytetty ilmeisesti Naga-lajiketta.

Lasiin kaadettu Dog C on mustaa. Jos U-Boat on musta niin tämä on aukko - musta aukko. Syvän mustaa ja paksua. Lähes öljymäistä. Hieman rusehtavaa vaahtoa kertyy pinnalle vain hyvin niukasti.
Ensituoksussa petrolista poltetta. Sitten polte lievittyy. Tummaa suklaata. Alkoholia. Jopa muurahaishappoa.

Maussa pyörii suklaata ja makeutta. Kevyttä poltetta tai enemmänkin lämmöntunnetta tulee mukaan. Törkeän hyvä!!! Naga ei maistu tai siis oikeammin tunnu. Eli jälkimakuun ei jää polttetta. Tämä on jotain semmoista, jota toivoisi olevan kaapissa jemmassa elämän hienojen hetkien varalta. Ei valitettavasti vielä ole, mutta ehkäpä joku päivä.

Mustuutta joka hurmaa. Kuin yö, joka tuo syviä mystisiä unia mieleen. Tätä suosittelen. Elä juo. Maista. Puoli pulloa tarjoaa jo jotain niin hienoa, että jaa kaverin kanssa, jos satut tämän käsiin saamaan. 

Tuomio:
Tuoksu: 8/10
Ulkonäkö: 4/5
Maku: 9/10
Suutuntuma: 4/5
Kokonaisvaikutelma: 18/20
Yhteensä: 43/50 

Speksit:
Panimo: BrewDog
Tyyli: Imperial Stout
Maa: Skotlanti
Katkerot: 45 IBU
Kantavierre: 1.081 OG
Maltaat:  Extra Pale, Cara, Wheat, Rye
Humalat: Motueka, Saaz ja Bobek
Alkoholi: 15,1 %
Muuta: Valmistuksessa käytetty kaakaota, kahvia ja ilmeisesti Naga-chiliä
Mistä: BrewDog pruuvissa Ravintola Maljassa, Kuopio

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti