lauantai 18. marraskuuta 2017

Kauppojen jouluoluet 2017

Reilu kuukausi sitten eli noin kolme kuukautta ennen jouluaattoa havaitsin Kuopion Prismassa käydessäni ensimmäisten jouluoluiden saapuneen jo hyllyyn. Ensi naureskelin tälle neljännesvuoden aikaistukselle, mutta sitten aloin miettimään, että tässä olisi myös mahdollisuus. 

Olen nimittäin noin pari vuotta halunnut tehdä tasapuolisuuden nimissä arvioita kerralla kaikista – tai edes suurimmasta osasta sesonkioluista (esim. Alkon helmikuun käsityöläisoluet, pääsiäisoluet kesän uutuudet ja jouluoluet), jotta ne olisi samassa tekstissä luettavissa ja vertailtavissa. Tässä on aina vain ollut pari estettä. Toinen on se, etten useinkaan ehdi rauhassa maistelemaan kerralla useampaa olutta kotiolosuhteissa ja toinen on se, etten toisaalta ehdi tastingejäkään kavereiden kanssa järjestämään, jolloin kokonaisen kattauksen yksin kahlaamisen aiheuttama armoton humala olisi pilaamassa arviokykyä hyvin nopeasti.

Tämä uusi ideania muotoitui siitä, että teen pidemmällä aika välillä nämä arviot, kuten olen jo Pyynikin Sessio Six-Pack ja Saimaan Juomatehtaan maisteluseteistä jo tehnyt, sillä erotuksella, että julkaisenkin jutun jo parin oluen jälkeen ja täydennän sitä sitä mukaa, kun ehdin näitä jouluoluita käydä läpi. Ilmoittelen aina uusista tulokkaista Twitterissä ja päivitän vain uusimman arvion siitä tähän blogi tekstiin ensimmäiseksi. Tavoitteenaani on luoda kattava, mutta napakka jouluolutlistaus tämän vuoden maitokauppojen jouluoluttarjonnasta, josta toivottavasti olisi apua lukijoille omia jouluoluita valikoidessa. Tarkoituksenani on siis jättää Alkon jouluoluet listauksen ulkopuolelle, mutta suattaapi olla, että arvion niitäkin jos sillä päälle satun. Kiero savolainen kun olen.

Lisäksi pyrin laittamaan mukaan kullekin oluelle sopivan jouluruokaehdotuksen sekä pipari-indikaattorin, joka kertoo, kuinka hyvin kyseinen olut sopii mielestäni piparin – tuon joulun keksimäisimmän ruumiillistuman kaveriksi. Koska myös piparin maku ja koostumus vaikuttaa sopivuuteen oluen kanssa, niin virallisena indikaattoripiparina aion käyttää Annas Original Pepparkakoreita, joita on hyvin saatavilla.

Markus aka Musamies / 8.11.2017


Jouluolut – Teerenpeli

Teerenpelin Jouluolut on väriltään kauniin tumman pihkanpunaisen värinen. Vaaleaa vaahtoa kohoaa kaadon aikana kuohkeaksi kruunuksi, mutta se laskeutuu melko nopeaisti korkeimmasta kohdastaan.

Tuoksu on melkoisen miedon oloinen. Tosin tämä pieni nuhaisuu ei taida antaa kaikkea parhaiten esi

Maku on pehmeän ja makean maltainen. Neilikka ja appelsiini pysyvät hienosti taka-alalla antaen kuitenkin kivan vivahteen oluelle. Suutuntuma on silkkisen pehmeä ja kerrassaa miellyttävä.

Toimii piparin kanssa erittäin hyvin. Maut tasapainoittuvat piparissa ja lyövät hienosti kättä oluen makuprofiilin kanssa. Erinoimainen kumppani piparille.

Kokonaisuutena erittäin hyvä olut joulunajalle. Toimii piparin kanssa ja varmasti myös monen muun jouluherkun kanssa, niin suolaisen kuin makeankin, sillä maku ei ole hirveän voimakas, eikä siten varmastikkaan dominoi muita makuja. Ehkä ennemminkin jää jalkoihin, vaikkei perinteiset herkut hirveän voimakkaan makuisia olekaan. Monipuolisuutensa ja kameljontti maisuudestaan johtuen vahva suositus joulun aikaan, vaikkei maku mikään napakymppi olekkaan. Ottaisin mielumin jonkun ruoan tai herkun kanssa kuin siltään.

Tuomiot:

Speksit:
Panimo: Teerenpeli
Tyyli: Ale
Maa: Suomi
Väri: 70 EBC
Katkerot: 17 IBU
Kantavierre: 11,5°
Maltaat:  Vienna, Munich, Cara Red (Bamberg), Organic Chocolate
Humalat: Hallertau Northern Brewer, Mandarin Bavaria
Alkoholi: 4,5 %
Muuta: Neilikka, appelsiinin kuori
Hinta: 3,09 €/ 0,33 l
Mistä: Prisma, Kuopio

Bock's Talviolut – Bock's Corner Brewery

Bock's Talviolut on väriltään tumman pähkinän ruskeaa ja kirkasta. Pintaa peittää vajaa sentin tiivis vaahtokeros. Tuoksussa paahteista mallasta ja hieman mallaslimppua.

Maku reilun maltainen, paahteinen ja hieman pahvinen. Makumaailma alkaa kivasti ja vaikuttaa kehittyvän kivasti, mutta sitten se vain pysähtyy pikkuhiljaa ja jää junnaamaan paikalleen. Antikliimaksi. Ei etene loppuun asti. Suutuntuma on kuitenkin hyvä ja mukavan täyteläinen tähän vahvuuteen nähden.

Kokonaisuutena tästä jää vähän pettynyt fiilis. Alku alkaa kivasti, mutta sitten meno hytyy, eikä yllä siihen asti, mitä alku antaa odottaa. Ei silti huono. Ehkä vain hiukan tylsä.

Toimii hyvin piparin kanssa. Maun tasaisuus täydentyy piparin mausteiden aromeilla tuoden luonteikkuutta makuyhdistelmään. Tämä olut kaipaa selvästi jotain seurakseen. Piparit on tähän ihan hyvä, mutta voisi toimia myös kinkkujen ja juustojenkin kanssa. Miksei ihan kinkunkin ja perinteisten joululisukkeiden kaverina.


Tuomiot:
Speksit:
Panimo: Bock's Corner Brewery
Tyyli: Tumma Lager
Maa: Suomi
Alkoholi: 4,5 %
Hinta: - €/ 0,33 l
Mistä: Päivärannan Citymarket, Kuopio

Joulukinkku portteri – Stadin Panimo

Tämän oluen olen maistanut reilu vuosi sitten ja siitä olen arvionkin kirjoittanut. Tässä arvio tämän vuoden satsista ja hieman lyhyempänä.

Joulukinkku portteri on väriltään tumman ruskeaa ja läpi kuultavaa valoa vasten. Vaahtoa muodostuu reilun kolmen sentin kerros, mutta se laskeutuu kohtuullisen nopeasti. Tuoksussa paahdetta, savua, tervaa ja hieman suklaatakin. Huikean hieno tuoksu. Kuin savusaunassa kuistilla ja ulkona palaisi tervaksinen jätkänkynttilä.

Maku on kahvinen, suklainen ja hieman savuinen. Suutuntuma on keskitäyteläinen. Parempi kuin muistin. Kauppavahvuiseksi kivan napakka runko. Paahde ja savuisuus katkeroiden kanssa antaa kivasti ryhtiä.

Ei hirveän hyvä kumppani piparille. Savu ja paahteisuus sotkeutuu piparin mausteiden ja makeuden kanssa kuin avonaiset kengän nauhat sadanmetrin aiturin jalkojen kanssa. Mielummin tämän kanssa napakka siivukinkkua ruisleivälle, väliin Leijona sinappia ja päälle Port Salut -juustosiivu.


Tuomiot:
Speksit:
Panimo: Stadin Panimo
Tyyli: Portteri
Maa: Suomi
Katkerot: 25 IBU
Kantavierre: 11,2 °P
Alkoholi: 4,5 %
Hinta: - €/ 0,33 l
Muuta: Suodattamaton, pastöroimaton ja lisäaineeton
Mistä: Päivärannan Citymarket, Kuopio

Mufloni Joulupuki – Beer Hunters

Mufloni Joulupukki nostaa lasiin kaadettaessa komean ja kuohkean ruskean vaahtokruunun, joka hunnuttaa lähes jouluyön sysimustaa olutta. Komean näköinen, vaikka vaahto laskeutuukin lopulta muutaman millin kerrokseksi. Tuoksusta löytyy kahvia, tummaa suklaata, paahteista mallasta ja hieman vaniljaakin. Oikein hurmaava ja jouluisiin tunnelmiin sopiva tuoksuprofiili.

Mausta löytyy paljon samoja elementtejä kuin tuoksuprofiilissa. Paahdetut maltaat ja suklaa etenkin. Lisäksi maussa tuntuu pihkaiset havut ja tammilastujen hennon vaniljainen aromi. Suutuntumaltaan Mufloni Joulupukki on kevyehkö, muttei kuitenkaan vetinen. Jälkimakuun jääkatkerot viipyilemään. 

Toimii kohtuullisesti piparin kanssa. Piparin mausteet häivyttävät oluen hyvät maut ja korosten lopun katkeroita. Joten jättäisin tämän kanssa piparin mielummin väliin. Ehkäpä siivu pari Stollenia ja tummaa suklaata. Siihen vielä hyvä kirja ja aikaa rauhoittua niin siinäpä erinomainen rentoutumishetki vaikkapa joulukiireiden keskelle arki-iltaan.


Tuomiot:

Speksit:
Panimo: Beer Hunter's
Tyyli: Stout
Maa: Suomi
Maltaat:  Mallastettua ohraa
Humalat: Chinook ja Nugget
Alkoholi: 4,5 %
Hinta: 2,89 €/ 0,33 l
Muuta: Tammi (todennäköisesti lastuina)
Mistä: Prisma, Kuopio

Santa Olaf Christmas Ale / Mustan Virran Panimo

Mustan Virran Panimon tämän vuoden jouluolut on eri kuin viime vuoden Santa Olaf Pale Ale, joka oli itseasiassa aivan sama olut kuin St. Olaf Pale Ale. Tälle vuodella panimo on tehnyt Santa Olaf Christmas Ale nimisen oluen, josta on kaksi vahvuutta. Tämä tänään arviossa oleva 4,7% kauppavahvuinen ja monopolissa myynnissä oleva huimat 0,2 prosenttiyksikköä vahvempi versio!!! 4,9%! No huhuh!!!! Onneksi noin tymäkkä tavara on siirretty valvovien silmien alle Alkoon. Muutenhan myö kaikki oltais ihan alkoholisteja.

Vitsit sikseen. En oikein käsitä, mikä itu näin pienessä erossa on, jos olut muuten lähes sama?!? Olisi ollut sitten vaikka sama vahvuus Alkossa. Mutta voihan se olla, että kyseessä on ihan eri olut. Tosin väri näytti yhtä tummalta kuin tämä ja etikettikin pitkälti samalta prosentti eroa lukuun ottamatta, joten epäilen vahvasti.

Santa Olafin väri on tumman punertavan ruskeaa. Lähes valkoista vaahtoa kertyy yhtä niukasti kuin nykyään jouluksi sataa lunta. Ja se lie yhtä märkää. Tuoksu on kahvinen, maltainen ja hieman mausteinen. Oikein miellyttävä tuoksu.

Maku on hyvin paahtomaltainen ja maltillisen mausteinen. Hieman pähkinääkin, joka puskee lopussa esiin enenmmän maapähkinän kuorena pihkaisen havuisuuden seassa. Suutuntuma on miellyttävän täyteläinen. Onnistunut mallasrunko kauppavahvuiseksi.

Santa Olaf toimii kivasti piparin kanssa. Makeus, maltaisuus ja mausteet ovat kivasti tasapainossa, mutta lopussa pihkaiset ja pähkinäiset katkerot korostuvat turhankin paljon. Se vähän harmittaa.

Kokonaisuutena Santa Olaf Christmas Ale on hurmaavan tuoksuinen ja miellyttävän makuinen kauppavahvuinen Ale, jossa on kiva jouluinen vivahde, mutta hieman turhan ärhäkkä loppu katerot. Tämän voisi nautti ihan tältään, port salut juuston ja ruiskuoristen riisipiirakoiden tai makeampien jouluherkkujen kanssa.

Tuomiot:
Speksit:
Panimo: Mustan Virran Panimo
Tyyli: Ale
Maa: Suomi
Alkoholi: 4,7 %
Hinta: 3,79 €/ 0,33 l
Mistä: Päivärannan Citymarket, Kuopio

Malmgård Jouluolut / Julöl – Malmgårdin Panimo

Malmgård Jouluolut on väriltään hyvin tumman punaruskeaa ja niukka vaahtoista. Tuoksu on hurmaava ja se tuulahti jo heti pullon avaamisen jälkeen. Tuoksuprofiilissa makeaa maltaisuutta, kuivahedelmää ja rusinaa. Myös hentoa savuisuutta. Upea tuoksu.

Maussa reilusti hieman paahtunutta mallasta, hieman kuivattua hedelmää ja kahvia. Häivähdys tuoksussakin aistittua savua. Suutuntuma on pehmeä ja yllättävänkin täyteläinen 4,5% olueksi. Jälkimakuun tulee yrttistä katkeroa, joka kääntää hiljalleen suutuntuman kuivaksi.

Tämä toimii piparin kanssa oikein kivasti. Piparin makeus pysyy yllä jättäen sen ominausmaille tilaa. Uusi oluthörppy pyyhkii hetkeksi makeutta pois, mutta taiteilee hienosti piparin mausteiden kanssa. Toisaalta oluen makeus hiipuu pois mausta parin piparin nostaman makeuden ja mausteisuuden jälkeen. Jätä mielummin piparit oluen loppupuolelle tai nauti niitä kokoajan. Toimisi varmasti erittäin hyvin myös voimakkaampien ja maukkaiden juustojen kanssa.


Tuomiot:Speksit:
Panimo: Malmgårdin Panimo
Tyyli: Ale
Maa: Suomi
Väri: 65 EBC
Katkerot: 27 EBU
Kantavierre: 11 °P
Maltaat:  Ohraa ja spelttivehnää
Alkoholi: 4,5 %
Hinta: 4,09 €/ 0,33 l
Mistä: Prisma, Kuopio

Jouluapulainen – Ruosniemen Panimo

Jouluapulainen kauniin punertavan meripihkan väristä ja hyvin kirkasta, mutta niukka vaahtoista. Tuoksuprofiili on makeahkon maltaan, kuivatun hedelmän ja marjaisten aromien keitos, jota on kevyesti sekoitettu pihkaisella joulukuusen oksalla.

Maussa mallasta, keksimäisyyttä ja reilusti pihkaisia havuja. Jälkimaussa pihkainen humala puree pitkään kuin kovempikin pohjolan pakkanen. Suutuntumaltaan kivan täyteläinen kauppavahvuinen kuivattavalla katkeroinnilla.

Ei ihan paras kumppani piparille, mutta ei hirveästi riitelekään piparin mausteiden kanssa. Myös maltillinen piparin makeus pysyy yllä. Itse ottaisin tämän pihkaisemman juoman mieluiten joulumetvurstilla, paprikalla ja port salut juustolla päällystetyn, taikinajuureen leivotun, ruisleivän kaverina.


Tuomiot:Speksit:
Panimo: Ruosniemen Panimo
Tyyli: Amber Ale
Maa: Suomi
Alkoholi: 4,7 %
Hinta: 2,99 €/ 0,33 l
Mistä: Prisma, Kuopio

Hello Darkness my Old Friend Black Winter Ale – The Flying Dutchman

Pitkiä nimiä rakastava iloinen hollantilainen tuo joulumarkkinoillemme hieman vaihtelua appelsiinin kuorella ja kaardemummalla maustetulla Black Ale -tyylilajilla. Hello Darkness my Old Friend Black Winter Ale on väriltään hyvin tumman ruskeaa – lähes mustaa. Vaahtoaa reilusti, muttei holtittomasti.

Tuoksu on yllättävän raikas näin tummaksi. Appelsiinin kuori tuoksuu selvästi. Myös joulukuusen pihkaista oksaa ja yrttisyyttäkin. Aluksi aromiprofiili oli vähän outo, mutta hekten nuuhkuttelun jälkeen se muuttuu itse asiassa erittäin miellyttävä aromikeitokseksi, jonka taustalla häivähtelee myös trooppisia tuulahduksia. 

Maussa on miellyttävän tasapainoinen yhdistelmä mallasta, hedelmäistä humalaa ja jouluisia maustemakuja. Miellyttävän napakkaa mallasrunkoa ryhdittää hellästi puraiseva humalointi. Kokonaisuutena oikein miellyttävä olut.

Hieman yllättäen  ei toimi hyvin piparkakun kanssa – toisin kuin olisin tämän kohdalla olettanut. Mausteita taitaa olla yhdessä likaa. Piparin makeus jää taustalle ja vain mausteet tahtoo puskea esiin. Itse ottaisin tämän ihan vain nautiskelu olueksi, kun haluaa jotain vähän kevyempää tummaa kuin lämmittävää Belgia Alea tai Imperial Stoutia. Piparit jättäisin väliin tämän kohdalla. Ehkäpä pari palaa tummaa suklaata.


Tuomiot:

Speksit:
Panimo: The Flying Dutchman Nomad Brewing Company
Tyyli: Black Ale
Maa: Suomi / Pantu Belgiassa
Katkerot: 32 EBU
Kantavierre: 10,1°
Maltaat:  Mallastettua ohraa ja vehnä sekä kauraa
Humalat: Amarillo, Centennial ja Citra
Alkoholi: 4,5 %
Hinta: 3,59 €/ 0,33 l
Mistä: Prisma, Kuopio

Prykmestar Talviolut – Vakka-Suomen Panimo

Prykmestar Talviolut ei oikeastaan ole edes jouluolut, mutta en löytänyt perinteistä Prykmestar Jouluolutta, niin otin sitten tämän. Saman aikakauden kausituote joka tapauksessa.

Prykmestar Talviolut on väriltään tumman kuparimaisenpunertavaa ja täysin kirkasta. Kaadon aikana pinnalle muodostuva hieman ruskeaan taittava valkoinen vaahtokukka on melko lyhyt ikäinen, mutta jää kuitenkin peittämään pintaa ohueana kerroksena. Tuoksussa prosentteihin nähden yllättävänkin paljon mallasta ja jopa hieman savuisia aromeja. Maussa mukavasti mallasta, kiva pieni tuoreen ruohoinen humalanpuraisu sekä luonteikkaasti häivähdys savua.

Kaunis olut, joka kelpaisi myös joulupöytään ainakin päivän joululounaalle kevyempänä mallasvaihtoehtona, mutta toimisi ehdottomasti hyvin myös joulusaunan päälle. 

Prykmestar Talviolut toimii yllättävänkin hyvin piparin kanssa. Miellyttävä makukombo, jossa piparkakkumausteet korostuvat hieman ja lyövät kättä makeahkon maltaisuuden kanssa. Erinomainen miedompi seurustelujuoma esim. Jouluillan lautapelihetkiin kera jouluherkkujen.


Tuomiot:

Speksit:
Panimo: Vakka-Suomen Panimo
Tyyli: Tumma Lager
Maa: Suomi
Väri: 30 EBC
Katkerot: 32 EBU
Kantavierre: 10,1°
Maltaat:  Ohra (neljää eri mallasta)
Humalat: Saazer
Alkoholi: 3,8 %
Hinta: 3,69 €/0,5 l
Mistä: Prisma, Kuopio

Olvi Jouluolut – Olvi

Hieman punertavan ruskea olut. Ei yhtä tumma kuin Prykmestar Talviolut. Kuohuaa reilusti, mutta vaahto lyhyt ikäistä. Tuoksussa mallasleipäisyyttä, mutta hivenen tunkkaisesti. Maku on hieman mieto. Makea maltaisuutta. Eipä juuri muuta. Jos kovasti kuvittelee, niin hienoinen humalan puraisu lopussa, mutta se on vähän tympeän katkeran makuinen. Suutuntumaltaa melko vetinen.

Kyllähän tätä juo, mutta eipä hirveästi innosta. Sinällän ei pahemmin vikaa, muttei kyllä paljon makuakaan. Mielummin jotain muuta.

Kinkun kanssa parittaisin, mutta vasta rääppiäisille. Ei yllä joulupöytään asti.

Toimii piparin kanssa ihan hyvin. Pipari kyllä dominoi, mutta Olvi Jouluoluen mietomaku rauhoittaa.


Tuomiot:Speksit:
Panimo: Olvi
Tyyli: Tumma Lager
Maa: Suomi
Alkoholi: 4,7 %
Hinta: 2,69 €/0,5 l
Mistä: Prisma, Kuopio

Lahden Erikois Jouluolut – Hartwall

Komealla vaahtokruunulla kruunattu kauniin mahonginpunainen olut, jonka tuoksussa on makeaa mallasta ja hiukan paahtunutta sokeria ja häivähdys marjaisuutta. Maussa makeahkoa ja paahtunutta mallasta. Hieman mallasleipäinen maku, joka muutaman kulauksen jälkeen muotuu saksalaisen katkerohumalan käsittelyssä yllättävänkin kuivaksi, jolloin makeus jää jälkimaussa taka-alalle. Plussaa sympaattisista retropulloista, vaikkakin tölkiversiona tämän kotiin kannoin.

Lähtisin tarjoamaan tätä graavilohisiivuilla höystetyn ja meijerivoilla sipaistun mallasleivän kaveriksi joulunajan pimeisiin iltapalahetkiin. Juhlapöytään en päästäisi, vaikka ulkoinen olemus onkin oikein hyvin kohdillaan. 

Piparin kaveriksi tästä ei ole. Piparin mausteisuus ja makeus piilottaa Lahden Erikois Jouluoluen maut ja osittain myös tuntuman kelvollisen napakasta mallasrungosta alleen ja jäljelle jää vain kuivahkon katkeroinen jälkimaku.

Tuomiot: 

Speksit:
Panimo: Hartwall
Tyyli: Tumma Lager
Maa: Suomi
Väri: 60 EBC
Katkerot: 20 EBU
Kantavierre: 11,4°
Maltaat:  Ohra
Humalat: Hallertau Hersbrücker
Alkoholi: 4,7 %
Hinta: 2,99 €/0,5 l
Mistä: Päivärannan Citymarket, Kuopio

Korjattu 18.11.2017 klo 21.19 Olvin Jouluoluen tähdet 3,5:sta 1,5. Väärä kuva pääsi lipsahtamaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti