torstai 20. elokuuta 2015

American Lager – Stadin Panimo

Eilen Postiin oli saapunut maistiaislähetys Stadin Panimolta. Paketti sisälsi 2 kappaletta American Lageria puolen litran tölkeissä. Toissa päivänä sain myös viestillä lehdistötiedotteen tästä (Liitin sen jutun loppuun).

Oluet saapuivat hyvin pakattuina
 kalliilla kyydillä (15,10 €) Postin
(vai mikä sen nimi nykyisin onkaan)
hellässä huomassa.
American Lageriahan on ollut jo saatavilla aiemminkin kaupoista, mutta vain lasipulloista. Nyt panimo on tuo ensimmäistä kertaa tuotteita myös tölkeissä ja syksyn aikana on luvassa muitakin tuotteita tölkeissä. Kauppoihin American Lagereiden tölkkiversiot saapuvat ensimmäisenä K-ryhmän kautta jo lähiaikoina ja myöhemmin syksyllä myös S-ryhmän myymälöihin.

Itse olen aina mielenkiinnolla odottanut Stadin Panimon tuotteita ja pyrkinyt maistamaan uudet tuttavuudet aina, kun se on mahdollista. Ja tarjontahan on ollut lähes poikkeuksetta laadukasta, maukasta ja kokeilevaakin. Tämä American Lager on tullut lasipulloversiona maisteltua jo useastikin ja hyväksi todettu, mutta blogiin en ole siitä vielä mitään koskaan kirjoittanut. Nyt on senkin aika.

Näin pikaisena selvennyksenä mainittakoon, että kyseinen olut on voittanut Suomen Paras Olut tittelin vuonna 2014 sekä saman kisan vaalea lager enintään 4,7% -sarjan kolmesti peräkkäisinä vuosina 2012, 2013 ja 2014. Ei huono saavutus. Eilen järjestetyssä Suomen Paras Olut -gaalassa edellä mainitussa sarjassa Stadin Panimo vei jälleen ykkössijan – tällä kertaa South Pacific Lager -oluella. Onnittelut siitä myös. Samoin onnittelut muille voittajille.

StaPan American Lager on väriltään vaaleaa oljen keltaista ja hieman sameaa. No kyseessähän on suodattamaton olut. Rauhallinen kaatotekniikkani ei nostattanut kuin vajaan sentin korkuisen lyhytikäisen puhtaan valkean vaahtokukan. Herkullisemman näköinen olisi kivalla vaahtokruunulla koristeltuna.Tuoksusta ensimmäiseksi nenille hyppää erittäin raikas, greippinen ja trooppisen hedelmäinen humalan tuoksu. Maltaisuus jää täysin melonin, mangon ja kevyen pihkaisuuden jalkoihin. Huikean hyvä tuoksu, jossa etelän hetelmät jyllää.

American Lagerin ensipuraisu tarjoilee tuoksun antamien viitteiden mukaisesti hedelmäisiä aromeja kiedottuna muutaman pihkaisen havun oksan ympärille. Toinen suullinen ja makumaailma jatkuu samanlaisena. Tosin nyt jälkimaussa huomaan selvää lagermaista maltaisuutta, vaikkakin viimeisimmäksi suuhun jää kevyet katkerot.

Suutuntuma on pehmeä, raikas ja kevyen kuivattavan katkeroinen. Ehkä vähän kevyt, mutta humaloinnin raikkaus peittää sen alleen hyvin.

Kokonaisuutena tämä on erittäin loistava american lager tyylilajin edustaja. Eihän tätä voi suomalaiseen bulkkiin verrata, kun tyyli on eri, mutta näin humaloinnin ystävälle se hakkaa ne mennen tullen. Nokian Panimon Keisari 2nd Avenue Lager edustaa samaa tyyli suuntaa, mutta muistini mukaan se ei näin hedelmäisiin sfääreihin yltänyt. Ei sinällään ollenkaan ihme, että tämä on valittu jopa Suomen Parhaaksi Olueksi vuonna 2014.

Tuomio:
Tuoksu: 9/10
Ulkonäkö: 3/5
Maku: 8/10
Suutuntuma: 3/5
Kokonaisvaikutelma: 17/20
Yhteensä: 40/50 

Speksit:
Panimo: Stadin Panimo
Tyyli: American Lager
Maa: Suomi
Katkerot: 35 IBU
Kantavierre: 11,0 °P
Alkoholi: 4,5 %
Mistä: Sain kaksi tölkkiä maistiaisia suoraan panimolta.

Tässä vielä 18.8.2015 julkaistu tiedote kokonaisuudessaan:

TIEDOTE UUTUUSTUOTTEESTA 
Suomen Paras Olut 2014 (ja saman kilpailun vaalea lager enintään 4,7%:a sarjavoittaja 2012, 2013 ja 2014) Stadin Panimon American Lager 4,5% on saanut uuden pakkausmuodon, kun kauppoihin ilmestyy lähipäivinä puolen litran tölkkiin pakattu versio. 
Stadin Panimo on vuonna 1998 perustettu innovatiivinen ja lukuisia palkintoja voittanut helsinkiläinen pienpanimo. Panimo on valmistanut yli 600 erilaista olutta toimintansa aikana. Keväällä 2015 panimon yhteyteen Helsingin Suvilahteen avattiin myös Stadin Panimobaari. 
American Lager 4,5% on runsaasti ja raikkaasti amerikkalaisilla humalajajikkeilla humaloitu, pitkään kypsytetty vaalea täysmallaspohjahiivaolut. Oluen sitrusmaisia ja hedelmäisiä aromeja korostaa sopivan katkera maku. Olut on kuivahumaloitu, suodattamaton ja pastöroimaton. 
Olut tulee aluksi maanlaajuiseen levikkiin K-ryhmän isoimpiin myymälöihin. Myöhemmin syksyllä olut on saatavilla myös S-ryhmän liikkeistä, sekä todennäköisesti muistakin päivittäistavarakaupoista. 
”Olemme ylpeitä voidessamme tarjota Suomen Parasta Olutta kätevästi tölkkimuodossa ja kohtuulliseen hintaan. Uskomme että American Lager nousee viimeistään nyt laadukkaampien maitokauppavahvuisten oluiden suosikiksi niin pienpanimo-oluiden harrastajien kuin myös erikoisempia oluita vasta kokeilevien joukossa”, sanoo Stadin Panimon varatoimitusjohtaja Arto Leinonen. 
Stadin Panimolta on tulossa vuoden 2015 aikana myös muita tölkkituoteuutuuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti