sunnuntai 21. syyskuuta 2014

Savo Pale Ale – Iso-Kallan Panimo

Taas oli uutta paikallista tupsahtanut kauppan hyllylle. Iso-Kallan Panimo on tuonut markkinoille Savo sarjan uutukaisen, Savo Pale Alen. Tätä näin viikko sitten Shivan Dragnin keikalla jollakin pöydässään ja heti heräsi mielenkiinto päästä maistamaan uutuutta. Ilmeisesti oli muillakin samoja aattehia, kun oli pentele ehtinyt loppua nautiskellessani Malmgårdin Proto #5:sta. Siinäkin kerrassaan hieno Saison. 

Sen sijaan maistelin sitten jälleen kerran Savo Saisonin ja Savo Indian Pale Ale. Molemmat ihan kelpo juomia, joita ei valitettavasti pääse kotona maistelemaan, koska 4,7 % -raja ja monopolihan ei noita myyntiin ota. Näitä on muutamaan kertaan tullut kesän aikana maistettua, kuten myös Proto #5. Hauskaa, että sitä vielä sitä Pannuhuoneelta hanasta sai, mutta johtuu kuulema siitä, kun olivat joutuneet seisottamaan tynnyrissä. Välillä hanasta ei nimittäin tullut muuta kuin vaahtoa. Jospa vaahdot laskeutuisi ja sitä myötä saison nautiskelijoiden tuoppeihin ja lopulta Proto #6 hanaan. 

Mutta sitä odotellessa sitten tämän olusen pariin. Kun tämän torstaina kaupan hyllyssä näin, niin lähti heti mukaan myslin ja maidon kaverina. Tänään Savo Pale Ale pääsi sitten ruokajuomaksi kotitekoiselle intialaistyyliselle päivälliselle. Kanaa, itsetehtyä linssi-paprika-curry-mössöä, raitaa ja naan-leipiä sekä riisiä ja salaattia. Ajattelin oluen toimivan hyvin hieman tuhdimpien makumaailmojen kera, enkä joutunut pettymään. Olut on ilmeisesti aika uusi, koska tämän speksejä ei löydy vielä panimon nettisivuilta, kuten normaalisti. Siitä olutharrastaja voi antaa suuret plussat panimolle. Lisään tarkemmat tiedot, kunhan ne löytyy sivuilta.

Savo Pale Ale muistuttaa väriltään tummaa simaa ja on hieman sameaa. Tuoksussa hiukan sitruunaa, appelsiinia ja karamellisoitua omenaa. Mukavan raikastuoksu, jossa pientä hiivaisuutta.

Maku on hedelmäinen ja kevyen sitrusmainen. Enemmänkin mandariini/appelsiini-osastoa kuin sitruunaa. Kevyehkö humalointi. Jälkimaku ei ole kovin pitkä eikä poikkea paljoakaan oluen mausta.

Suutuntuma on kevyt ja miedosti hiilihappoinen. Jopa hivenen vetinen. Kokonaisuuten tämä on silti erittäin kelpo kauppavahvuinen Pale Ale. Toimi hyvin tämän ruoan kanssa. Iso-Kallan Panimo on tuonut markkinoille viimeaikoina hyviä oluita, kun on lähdetty kokeilemaan rohkeasti erilaisiakin olut tyylejä. Harmi vain, ettei keinotekoisen prosettirajan vuoksi näitä oluita voi kotiin ostaa. Saison ja IPA olis voineet olla hiukan eivät todennäköisesti olisi olleet niin maukkaita, jos ne olisi lähdetty laimentamaan kauppavahvuuteen. 

Mielelläni näitä kotiin ostaisin, mutta pyrin suosimaan näitä kotimaisia panimoita aina, kun voin. Eli maistelen ainakin kotimaisten pienpanimoiden kauppavahvuutta vahvemmat oluet baareissa ja ravintoloissa. Onneksi ruokakaupat, jopa hyvin pienet, panostavat tänäpäivänä laadukkaaseen olutvalikoimaan. Valinnan varaa toki on, mutta monta olut tyyliä jää ulkopuolelle monopolia suosivan rajan vuoksi. Tämän voisi sulattaa, jos Alko Oy tarjoisi oluiden kohdalla edes jotain vastaavaa laajuutta kuin viinien kohdalla. Tai ottaisivat enemmän poikkeuksia eri myymälöihin. Poikkeaahan Arkadian myymäläkin valikoima jostain syystä muista.

Tänään on ollut taas musarintamalla Bon Iver päivä. Tämän bändin ja nokkamiehen Justin Vernonin muukin tuotanto on kolahtanut meikäläiseen sen verta kovasti, että levyt pyörii tiuhaan niin vinyylisoittimessa, autossa kuin nappikuulokkeissakin. Tänään For Emma, Forevery Ago -levyltä löytyvä Lump Sum biisi on tuottanut parhaimmat väristykset. Sitä siis teillekin. Hyvää sunnuntai-iltaa.


Tuomio:
Tuoksu: 7/10
Ulkonäkö: 3/5
Maku: 7/10
Suutuntuma: 3/5
Kokonaisvaikutelma: 15/20
Yhteensä: 35/50 

Speksit:
Panimo: Iso-Kallan Panimo
Tyyli: Pale Ale
Maa: Suomi
Alkoholi: 4,7 %
Muuta: Herkkua Savosta.
Mistä: Sokoksen S-Market, Kuopio

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti